logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie plików Worda - dziwne znaki po użyciu EasyRecovery i PC Inspector

darek1978 17 Lut 2005 08:38 1692 8
REKLAMA
  • #1 1237207
    darek1978
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Mam problem z odzyskaniem plików worda , niby probram je odzyskuje ale jak go otwieram wordem to zamiast tekstu są tylko jakieś same dziwne znaczki krzaczki a tekstu niema, czy jest szansa na odzyskanie pliku. Prubowałem programami EasyRecowery Profesional i PC Inspector File Recovery
    Przeniesiono z Komputery Hardware ( TJT )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1237330
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Word ma to do siebie, że czasami zachowa jak trzeba, czasami nie - to co widzisz (krzaki) to zapewne zmiany jakie Word zapisał aby z pliku który był na dysku przejść do tego który straciłeś.

Rozumiem że zapisałeś jakąś wcześniejszą wersje na dysku?
    Ja w takim przypadku zacząłbym prace w Wordzie od tego zapisanego miejsca... a na przyszłość: w zakładce narzędzia są opcje. Ustaw tam, żeby Word robił kopie bezpieczeństwa automatycznie co 1minute. Jeżeli coś wetnie następnym razem - stracisz co najwyżej 60sekund pracy (co łatwiej odtworzyć niż (jak domyślnie ustawiono) 10minut)...
  • #3 1237358
    darek1978
    Poziom 13  
    No właśnie niezapisałem wcześniejszej kopi programy te niby odzyskują plik, rozmiar się zgadza ale plik jest nieczytelny, jakim jeszcze programem można spróbować to odzyskać żeby był normalny tekst
    czy jest wogóle jakaś szansa
  • REKLAMA
  • #4 1237479
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Mi kiedyś pomógł total commander. Tam masz pod F3 podgląd (programik do podglądania zawartości plików), który oferuje różnego rodzaju filtry
    Spróbuj podglądnąć swój plik, może z którymś filtrem jak ja zobaczysz tekst. Fakt że bez formatowania, ale tekst...
    Formatowanie robi sie w 5min;)
    chyba że pisałeś prace dyplomową i pod koniec Ci wcięło, a nie zapisałeś ;)
  • REKLAMA
  • #5 1237529
    darek1978
    Poziom 13  
    Dziękuje za zainteresowanie
    Odzyskałem programem PC Inspector File Recovery chociasz na początku pokazywał dziwne żeczy jednak za kolejnym razem odzyskał plik
    Temat można zamknąć
  • REKLAMA
  • #6 1469361
    qrak1
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Mam bardzo podobny problem. Odzyskałem pliki worda po formatowaniu ale jak je otwireram to pokazują się dziwne rzeczy.

Próbowałem różnych programów, jedynie program PC Inspector File Recovery odnalazł te pliki ale nie da się ich normalnie odczytać.

Instalowałem już różne wersje offica, doinstalolwywałem dodatkowe metody kodowania, otwierałem plik jako ODZYSK TEKSTU Z DOWOLNEGO PLIKU ale efekt jest ten sam.

proszę o pomoc.
  • #7 1469718
    wddf
    Poziom 18  
    qrak1 może poprostu są już nadpisane - przecież instalowałeś sporo nowego softa może jakiś program nadpisał te pliki i wtedy jest problem z odzyskaniem całości
  • #8 1469770
    qrak1
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    W czwartek wieczorem robiłem szybki format a wczoraj rano odzyskałem pliki ,mam je w kilku kopiach także raczej mało prawdopodobne żeby wszystkie były nadpisane

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Przed chwilą odzyskałem jeszcze raz wszystkie dane z formatowanej partycji.

Zauważyłem że, dokumenty na których najbardziej mi zależy są w kilku kopiach - czy może to być powodem że nie chcą się otworzyć ??

pokazuje się następujący komunikat:

nazwa dokumentu lub sciezka nie jest prawidlowa. sprobj wykonac jedna z czynnosci:

-sprawdz swoje uprawnienia dla dokumentu lub dysku

-z menu plik wybierz otworz alby zlokalizowac dokument
  • #9 1976850
    darek1978
    Poziom 13  
    Temat można zamknąć

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odzyskiwania plików Microsoft Word po utracie danych, gdzie po użyciu programów EasyRecovery Professional i PC Inspector File Recovery pliki są odzyskiwane, lecz zawierają nieczytelne, zniekształcone znaki zamiast tekstu. Przyczyną mogą być uszkodzenia struktury pliku lub nadpisanie danych. Zalecane jest korzystanie z funkcji podglądu plików w programach takich jak Total Commander, które umożliwiają filtrowanie i wyświetlanie zawartości bez formatowania. Wskazano również, że Word czasami zapisuje zmiany w sposób utrudniający odczyt po awarii, dlatego warto w przyszłości włączyć automatyczne tworzenie kopii zapasowych co minutę. W przypadku odzyskiwania po formatowaniu istnieje ryzyko nadpisania plików, co znacznie utrudnia ich pełne odtworzenie. Pomimo prób różnych wersji Office i metod odzyskiwania tekstu, problem z nieczytelnością plików pozostaje. Ostatecznie autor potwierdził odzyskanie plików programem PC Inspector File Recovery i zamknął temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA