logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Według HTC tylko 10% użytkowników telefonów z Android używa widgetów?

pseven 03 Mar 2013 13:17 5754 15
REKLAMA
  • Według HTC tylko 10% użytkowników telefonów z Android używa widgetów?Przedstawiciele koncernu HTC - jednego z najpopularniejszych azjatyckich producentów telefonów komórkowych opublikowali raport, z którego wynika, że 90% użytkowników telefonów typu smartphone z systemem Android w ogóle nie korzysta z innych widgetów oprócz fabrycznie zainstalowanych: zegara, pogody i odtwarzacza muzycznego. Z raportu wynika również, że 80% nabywców nowych telefonów typu smartphone nie dokonuje zmian w ekranie głównym telefonu.

Widgety to wygodny sposób na łatwy dostęp do najnowszych wątków poczty e-mail, aktualizacji w serwisach społecznościowych z poziomu ekranu głównego telefonu. Natłok funkcji powoduje jednak, że wielu użytkowników nie odróżnia widgetów od dedykowanych aplikacji i używanych przez nie powiadomień. Czy w przypadku użytkowników telefonów innych producentów dane statystyczne mogą wyglądać podobnie? Czy korzystacie z widgetów?

Źródło:
    http://www.phonearena.com/news/HTC-Widgets-not-important-to-most-Android-users_id40392
    Obraz:
    http://www.phonearena.com/news/HTC-Sense-4.0-Overview_id28729

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2020. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 12011513
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Gdyby transfer danych był za darmo bez ograniczeń na pewno ludzie korzystaliby z tego, a tak to po co marnować cenne kilobajty.
  • #3 12011967
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 532
    Może nie chodzi o transfer, ja np. chciałem mieć widget pogody ale 90% tego co jest w markecie to jaka pomyłka nie dość że ciężko z konfiguracją to po drugie często nie da rady uruchomić (nie działa). Gdyby to było łatwe i działał to pewnie wielu by miało.
  • REKLAMA
  • #4 12012773
    restig
    Poziom 15  
    Cóż z pewnością część użytkowników rezygnuje z widgetów prez transfer,
    Ja używam tylko podstawowych ze względu na zwiększone zużycie zasobów a co za tym idzie baterii.
    Z resztą znaczna większość funkcji jest wywoływana z menu to równie proste i szybkie, 1 kliknięcie więcej, więc widgety to bardziej cieszenie oka niż faktyczna funkcjonalność.
  • #5 12012798
    arekb81
    Poziom 31  
    Ocena: 746
    Jeśli chodzi o widgety pogodowe, korzystałem z Accuweather, ale po ostatniej aktualizacji przeobraził się w jakiś koszmarek i w dodatku umieszcza temepraturę w pasku powiadomień.

Szukam więc innego i nie mogę nic sensownego znaleźć, bo chcę widget pogodowy, ale bez zegara. Po co mi dwa zegary na jednym ekranie? W górnym prawym rogu jest już zegar. Na zdjęciu powyżej mamy tego przykład.
  • #6 12015544
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Pytanie zasadnicze - po co komu widget z pogodą ? Brak okien w domu / pracy żeby spojrzeć co się za nim dzieje ?

W swoim tel mam jedynie jeden widget - stan akumulatora + szacowany czas do wyładowania i same skróty...Po co więcej ? ;)
  • #7 12015887
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    Moim zdaniem jedyne słuszne widgety to właśnie te wydane przez HTC.
    A powodem dla którego używa ich tak mało ludzi, nie jest spowodowany przesyłem danych, bo chyba wszyscy mamy w domach WiFi. Według mnie spowodowane jest to po prostu niewiedzą, że takie coś w istnieje i jak to skonfigurować.

Ja osobiście mam widgety na wszystkich 7 ekranach i jest to jedyna rzecz która trzyma mnie przy HTC, bo nie potrafię bez nich pracować.
    Pozwolę sobie pokazać tutaj mój ekran.
    Według HTC tylko 10% użytkowników telefonów z Android używa widgetów?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 12016000
    gbd.reg
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    skaktus, a nie pomyślałeś o czymś takim, jak prognoza pogody na kilka dni do przodu? Nie wiem jak Ty, ale ja nie mam zdolności przewidzenia jaka pogoda będzie za 2 dni, patrząc tylko przez okno...
  • REKLAMA
  • #9 12017339
    jarewa
    Poziom 35  
    skaktus napisał:
    W swoim tel mam jedynie jeden widget - stan akumulatora + szacowany czas do wyładowania i same skróty...Po co więcej ?

Z drugiej po co stan naładowania akumulatora? przecież to oryginalny pokazuje.
  • #10 12019287
    skaktus
    Poziom 37  
    jarewa napisał:
    skaktus napisał:
    W swoim tel mam jedynie jeden widget - stan akumulatora + szacowany czas do wyładowania i same skróty...Po co więcej ?

Widget przelicza stan akumulatora do aktualnego wykorzystania i po kilku dniach wychodzi mu to coraz lepiej. Po miesiącu ma dokładność do kilku godzin.

Osobiście ni używam innych widgetów bo nie widzę potrzeby. WiFi wyłączone, inaczej super nowoczesne telefony zdychają po jednym dniu.
  • #11 12019934
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Cześć ludzi używa teflonów do dzwonienia a dla nich nie ma nic gorszego niż bateria wystrzelana na pierdoły już w połowie dnia.
  • #12 12021526
    jarewa
    Poziom 35  
    skaktus napisał:
    jarewa napisał:
    skaktus napisał:

Widget przelicza stan akumulatora do aktualnego wykorzystania i po kilku dniach wychodzi mu to coraz lepiej, pomiesiącu ma dokładność do kilku godzin.

Tylko to się kłóci z twoim wcześniejszym zdaniem, bo używając telefon i go znając, człowiek i tak jest w stanie ocenić ile jeszcze podziała z głównej ikony baterii.

skaktus napisał:
    Pytanie zasadnicze - po co komu widget z pogodą ? Brak okien w domu / pracy żeby spojrzeć co się za nim dzieje ?
  • #13 12023293
    skaktus
    Poziom 37  
    Ikona akumulatora jest dość ociężała i reaguje tylko w 3 poziomach, w widgecie battery monitor mam co do dnia, potem przy pozosych 2 dniach, wskazania są już w godzinach, zaczynając od 48 i powoli schodzi.
  • #14 12025941
    jarewa
    Poziom 35  
    To tak jak my na pogodę.
  • #15 12036707
    cronel

Poziom 10  
    Ocena: 2
    Poziom baterii można sobie ustawić normalnie wyświetlany w procentach, a dodatkowy bajer jest raczej zbędny.

Gdyby to był jakiś fenomenalny wynalazek to na pewno byłby dostępny na iOS a jakoś Apple tego nie chce wykorzystać :D
    Konto firmowe:
    CRONEL
    Kolbe, Radomsko, 97-500 | Tel.: 888XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: cronel.pl
  • #16 12041992
    krasulec
    Poziom 1  
    witam, widget pogody ludzie używają b ładnie wygląda:) co do stanu baterii lepiej root i zmienić oryginalny wskaźnika %-wy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Według raportu HTC, tylko 10% użytkowników smartfonów z systemem Android korzysta z widgetów, co może wynikać z braku wiedzy na temat ich funkcji oraz trudności w konfiguracji. Użytkownicy często ograniczają się do fabrycznie zainstalowanych widgetów, takich jak zegar, pogoda i odtwarzacz muzyki. Wiele osób zauważa, że widgety mogą zwiększać zużycie zasobów i baterii, co skłania ich do korzystania z aplikacji bezpośrednio z menu. W dyskusji pojawiają się również opinie na temat jakości widgetów dostępnych w sklepach oraz ich przydatności, zwłaszcza w kontekście prognoz pogody i monitorowania stanu baterii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA