logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna 2006 1.9 dci - check injection i brak mocy po czyszczeniu EGR

bartek9492 07 Kwi 2013 16:38 1323 6
REKLAMA
  • #1 12168497
    bartek9492
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam, kilka dni temu byłem u mechanika by wyczyscic zawor EGR gdyż był zawalony
    syfem. Teraz wyskakuje mi "check injection" czyli sprawdz wtryski, po wylaczeniu auta i ponownym uruchomieniu to znikalo i samochod wracal do zdrowia, ale gdy pojezdzilem dluzej na wyzszych obrotach to problem wracal, wlanczal sie tryb awaryjny turbo nie dzialalo. zadzwonilem do mechanika co z tym zrobic a on do mnie zebym dolal mieszanki do paliwa oczyszczajaca zawory, pojezdzilem tak ze dwa dni teraz jest jeszcze gorzej gdyz "check injection" swieci non stop, nawet restart samochodu nie pomaga, a w dodatku filtr czasteczek stalych od tego mi sie zapchal. Czy jest mozliwosc naprawic ten problem samemu? I w ogole co moze byc przyczyną? świece moim zdaniem odpadaja gdyż silnik pracuje dobrze i rowno. Jedyny problem to brak mocy, max 4tys obrotow.
  • REKLAMA
  • #2 12168747
    alfa156-1985
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    samemu nic nie zrobisz a filtr daj do usuniecia a na sam poczatek to podlacz pod kompa
  • REKLAMA
  • #3 12173453
    bartek9492
    Poziom 11  
    Jutro właśnie jadę na diagnoze, mam nadzieję że nic poważnego, a o co chodzi dokładnie z usunięciem filtra? zawsze jak mi sie zawalał to go przepalałem i było z głowy, teraz na trybie awaryjnym jest to wrecz niemozliwe, a czy w ogole legalne jest usuniecie go? przy przegladzie nie bedzie problemow? dodam ze mieszkam w UK i tu przegląd jest bardzo ciezko przejsc, wszystko dokladnie sprawdzaja
  • REKLAMA
  • #4 12173859
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    bartek9492 napisał:
    Witam, kilka dni temu byłem u mechanika by wyczyscic zawor EGR gdyż był zawalony
    syfem. Teraz wyskakuje mi "check injection" czyli sprawdz wtryski, po wylaczeniu auta i ponownym uruchomieniu to znikalo i samochod wracal do zdrowia

Troche to obora i chyba z braku zajęcia ktoś grzebał w EGR bez jakiegokolwiek rozeznania usterki.
    Teraz podpięcie i rzetelna diagnoza ratuje lagunke.
  • #5 12178530
    bartek9492
    Poziom 11  
    Witam ponownie, zawór EGR był czyszczony gdyż komputer wykazał błąd wcześniej, a dzisiaj byłem znowu u mechanika i po ponownym podłączeniu pod komputer okazało sie że nadal mam błąd z EGR i jeszcze wyskakuje że jest zwarcie na pompie podciśnienia czy coś takiego. Mechanik powiedzial zebym kupił nowy zawór a z pompa to ze moze byc problem ze świecami...nie wiem co z tym robić, nie uśmiecha mi się tego kupywać, błąd EGR da rady usunąc ale po przejechaniu sie on powraca, a ze "zwarciem" nic nie idzie zrobić, pokazuje ze tylko manualna naprawa.
  • #6 12178787
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3922
    Piszesz tak, że nic nie można zrozumieć, więc tym bardziej nie ma sensu podpowiadać bo i tak bez sprzętu nic nie zrobisz, a to że coś ci się nie "uśmiecha" to twoja sprawa i twoje auto....
  • REKLAMA
  • #7 12183293
    bartek9492
    Poziom 11  
    nic nie rozumiesz czyli rozumiem ze malo wiesz, jak pisalem wcześniej. Bylem u mechanika i auto zostalo podlaczone pod komputer, wykazal on dwa bledy, nie pamietam kodow ale pamietam ich znaczenie, jeden oznaczal zawor EGR a drugi zwarcie plusa do masy w pompie podcisnienia. Mechanik powiedział mi żebym kupił nowy zawór EGR a co do zwarcia w pompie to powiedzial ze nie koniecznie musi byc zwarcie ze moze to byc wina swiec. Wiec o to moje pytania, gdyz chce ominac nie potrzebne wydatki. Jak sprawdzic czy zawor EGR jest sprawny? I jak w tej lagunie dostac sie do świec by tez je sprawdzic i jak i jakimi narzedziami? dodam ze po zgaszeniu silnika slychac jak by jakis silniczek chodzil w zaworze egr. Czekam na rozsadne pomysly.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Renault Laguna II, 2006 r., 1.9 dCi, polegający na świeceniu kontrolki "check injection" po czyszczeniu zaworu EGR. Po włączeniu trybu awaryjnego i braku mocy, mechanik zasugerował dodanie mieszanki do paliwa, co pogorszyło sytuację. Użytkownik planuje diagnozę komputerową, a mechanik wskazał na możliwe błędy związane z zaworem EGR oraz zwarciem w pompie podciśnienia. Użytkownik poszukuje sposobów na samodzielne sprawdzenie zaworu EGR i świec, aby uniknąć niepotrzebnych wydatków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA