Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?

permiso 24 Feb 2005 21:12 86302 24
    permiso
    Level 11  
    2 dni temu wrocilem do Anglii, gdzie pracuje razem z zestawem Polsatu cyfrowego ( tuner Thompson, konwerter Samsung, czasza standardowa, 16 metrow kabel) i nie moge znalezc w zaden sposob Hotbirda lub nawet Astry. Jedyny punkt do ktorego sie moge odniesc to antena satelitarna obok (jekies 2 metry) z ktorej odbiera angielski Sky Digital (nawet nie wiem z jakiej satelity).
    Nie wiem co mam robic, jekie sa sposoby. Dzwonilem do oslugi polsatu, ale oni rozkladaja rece bo w Polsce to moga pomoc ale w Anglii juz nie.
    Spedzilem 2 dni i nic. Kiedys zalozylem sam Wizje i myslalem, ze tym razem tez bedzie latwo. W Polsce sa zawsze jacys znajomi co pomoga, tu niestety nie i watpie zebym znalazl kogos kto by mi pomogl. Tutaj wszyscy maja Sky Digital tylko.
    Prosze o pomoc.
  • Helpful post
    MIREK54
    Level 26  
    W Twojej sytuacji jedynym rozwiązaniem które zaoszczędzi czasu jest podłączenie pod antenę tunera analogowego z zaprogramowanym programem TV Polonia i dopiero takim tunerem znajdziesz HB ale przed tym trzeba trochę wyedukować się przez internet na temat umiejscowienia na niebie satelitów.Parametry programów i satelit znajdziesz na LyngSat.Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • Helpful post
    lechoo
    Level 39  
    Sky Digital nadawany jest z satelity Astra na pozycji 28,2E, więc żeby odebrać HotBirda 13E antena musi być przekręcona o kilkanaście stopni w kierunku zachodnim w stosunku do pozycji na w/w Astrę. Dodatkowo konieczna będzie też niewielka zmiana kąta elewacji.
    Cichy666
    Level 20  
    Witam!Ja to robie tak... Podlanczam do anteny byle jaki tunek SAT(PEACE 200 w moim przypadku, analogowy)ustawiam antene (wiadomo... gora dol lewo prawo :) na max sygnalu...czyli bez dropow!!!zajmuje mi to olo5 min :)potem podlanczam tunek cyfrowy i wszystko chodzi!!! W razie problemow pisz na GG 2756694. Pozdrawiam
    permiso
    Level 11  
    Znalazlem!!!
    Dziekuje bardzo za odpwowiedzi. Bardzo mi pomogly:))

Mam jeszcze jeden maly problem. Wszystko odbiera bez zarzutu, tylko na obraz nachodza mi jakies dziwne przebicia innej telewizji. Odlaczalem juz zwykla telewizje od telewizora, ale to nic nie daje.
    Moze to wina kabla RGB (dodanego do zestawu, pewnie nienajlepszej jakosci) lub moze bliskosci polozenia czaszy Sky Digital (okolo 2 metry).
    Jezeli ktos cos wie prosze o odpowiedz.
  • Helpful post
    akuś
    Level 15  
    Cześć.Nie napisałeś jaki masz telewizor.Dość często występuje słaba separacja wejścia AV od tunera telewizyjnego.Piszesz że odłączyłeś antenę tv i dalej jest to samo.Spróbuj zastosować zwykły kabel po wysokiej i ustaw tuner w TV jak zwykły kanał.Możesz też zastosować najprostszy kabel euro bo ten na wyposażeniu potrafi robić różne psikusy i czasami nawet blokuje funkcje w TV.Spróbuj to pierwsze i jeśli wtedy wystąpią te same przebicia to tuner jest do bańki.Pozdrawiam.
    SirBagin
    Level 11  
    Witam...Mam ten sam problem...z tym ze astre lapie bez problemu natomiast hotbird jest "nieuchwytny"...co zrobic jezeli nie ma sie do dyspozycji tunera analogowego...
    Probowalem juz na czaszy oryginalnej polsatu i tej od sky digital...
    Ktora jest efektywniwjsza...(jedna musze wywalic...)
    Czy jest mozliwosc ustawienia jej na kompas?Jaka jest roznica odleglosci w praktyce pomiedzy astra a hotbirem?
    I czy wszystkie dekodery polsatu to takie smieci.. ? (Mam thomsona)
    permiso
    Level 11  
    Czesc SirBagin
    Jezeli znalazles Astre to mozna powiedziec, ze jestes w "domu".
    Po pierwsze wejdz w opcje tunera i wybierz "przywrocenie ustawien fabrycznych" (wtedy tuner bedzie skonfigurowany na Hotbirda).
    Teraz, jezeli uzywales obydwu czasz i dzialaja to proponuje wykorzystac czasze Polsatu (jezeli sprawdzisz mape zasiegu Hotbird to wychodzi na to, ze Anglia ma najsilniejszy sygnal) i oryginalna czasza jest wystarczajaca.
    Nastepnie jezeli masz ustawiona czasze na Astre to zmien kat nachylenia (troche do gory, nie za duzo).
    Teraz po zmianie nachylenia przekrec czasze w lewo wzgledem ustawienia na Astre (doslownie jakies 4, 5 cm).
    Wlacz jakis kanal, u mnie to byl COUNTDOWN nr kanalu 61 (lepiej jest ustawiac tuner za pomoca kanalu poniewaz wskaznik sygnalu nie jest zbyt dokladny).
    Nastepnie powoli przekrecaj delikatnie czasze, az do skutku (program poowninien odbierac idealnie).
    To serio nie jest trudne.
    Ja tez mam tuner Thompsona i w tej chwili wszystko jest ok.
    Pozdrawiam.
    Sebastian.
    SirBagin
    Level 11  
    Witaj Permiso...Dzieki za rady...
    Mialem troszke szczescia bo przypadkiem przyjechal do kogos klijent zajmujacy sie sky...(mial przy sobie osprzet)..poprosilem go o ustawienie i...zajelo mu to dwie minutki(a mi 20Ł :) ).
    Mam teraz inny problem dotyczacy pakietu..
    Opisalem to w osobnym temacie..moze nie potrzebnie ale jestem poczatkujacym elektrodowiczem i nie za bardzo wiem co nadaje sie na nowy temat co nie...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic259981.html
    Pozdrawiam
    normann76
    Level 12  
    miałem ostatnio problem z ustawieniem anteny choziaż robiłem to już chyba ze 100 razy myślałem że chyba mnie trafi... A cały problem w tym że na tunerze cyfrowym to jest trudne do zrobienia bo pozion sygnału wskakuje po chwili i gdy poziom jest odpowiednio wysoki . tak więc proponuję wziąźć tuner analogowy i ustawić na hotbirda tak żeby jak najmniej śnieżyło - całość może max 10min i podłączyć tuner cyfrowy i będzie wszystko ok. Ja na tunerze cyfrowym myślałem że zniosę jajo nie umiałem trafić i już.
    Zwirunia
    Level 12  
    normann76 czy odbierasz TV POLONIE , pomimo tego, ze sygnal jest silny na wszystkich innych kanalach ten u mnie nie dziala,
    Ireek
    Level 15  
    Wybaczcie ze sie podpinam pod temat ale mam pytanko czy mozna odbierac polskie niekodowane kanaly na tunerze Sky Digital po przestawieniu czaszy na HotBirda (znajomy jest w londynie i ma tylko ten tuner cyfrowy a talerz jest ustawiony na Astre 28.2E), jezeli tak to co mam wpisac w ustawieniach?
    Pozdrawiam
    Z gory dzieki.
    pajo21
    Level 35  
    nic nie wpisujesz w ustawieniach satelity zmieniasz z astry na HB i ściągasz aktualną liste z satelity.
    Radagast20
    Level 19  
    witam!!!
    a jaki ma byc kat odchylenia pionowego anteny w angli dokladniej oxford u mnie jest 40 stopni i nic nie smiga a mam nrecorder na starej antenie od sky jest 45stopni czy mam to ustawic identycznie ?
    tomarex
    Level 24  
    Witam.
    29°
    Ale ten kąt zmierzysz jak masz starą antenę (paraboliczną). Jeśli nową (offsetową), to tylko na podziałce na mocowaniu jeśli jest. I wtedy stojak anteny musi być idealnie w pionie aby pomiar był wiarygodny.
    W załączniku masz wszystkie ustawienia.
    iverson75
    Level 1  
    Witam,mam ten sam problem(brak hotbirda w Anglii) ale w moim przypadku sprawa sie komplikuje bo wlasciciel domu gdzie mieszkam nie pozwala na montaz anteny na scianie budynku.Dlatego zamontowalem antene wewnatrz w oknie.Wiem ze to brzmi glupio ale nie po to targalem tuner z polski aby go nie uzywac.W zwiazku z tym mam pytanie;czy mam szanse znalezc hotbirda w moim przypadku?udalo mi sie zlapac astre i kilkanscie kanalow z platformy Sky.Bede bardzo wdzieczny za rady.Dzieki
    Radagast20
    Level 19  
    a nie masz juz zamontowanej anteny ?? u mnie w miasteczku kazdy dom posiada antene sky mozesz jak jest opcja ja zdjac lub przestawic
    laszirak
    Level 2  
    hej mam pytanie chce własnie zabrac ze saba polsat do angli.. Czytam tutaj na forum ze niektórzy piszą ze jes łatwo znaleść a nie którzy ze sa problemy...Mam wielki dylemat czy go zabrac???????? I czy rzeczywiscie pomaga ten wyszukiwacz syngału (nie wiem jak się to fachowo nazywa)..Czy ktos moze mi pomóc i podać dokładnie paramerty ustawień???????Prosze bardzo o pomoc!!!!!!!! Czy mam go ustawic na wschód na zachód ile stopni i wogóle???????? HELP!!!!!!

Dodano po 2 [minuty]:

do postu wyżej..jak cos to posze o kontak e-mail laszirak(_at_)o2.pl lub gg 2541078
    wachcio
    Level 24  
    Myślę, że przy odrobinie szczęścia nie będziesz miał problemów z ustawieniem i poprawnym odbiorem CP. Zasada jest taka, że im większa czasza tym lepszy odbiór (a właściwie większy zapas na deszczową angielską pogodę). Niestety nie mogę znaleźć położenia Twojego miasta. Ale znając współrzędne skorzystaj z http://satlex.net/pl/azel_calc-params.html?satlo=13.0&user_satlo=&user_satlo_dir=E&location=51.51%2C-0.08&la=51.51&lo=-0.08&country_code=uk&diam_w=75&diam_h=80 oraz przy problemach ze znalezieniem południa z kompasu.
    laszirak
    Level 2  
    hej witam polsat działa ustawiłem w ciągu 10 min..dzieki za rady i pomoc..pozdro
    medyk767
    Level 2  
    A jak o swoim problemie, jestem kopletnie zielony w tej sprawie, wiec ... niedawno wprowadzilem sie do nowego domku i ku mojemu zdziwieniu zauwazylem ze mam podlaczenie do antenki sat niewiadomego pochodzenia. po ogledzinach okazalo sie ze od konwertera odchodza 4 kable 2 ida do sasiada a 2 do mnie- wlasnie wrocilem z PL z dekoderem plosatu cyf. i po podlaczeniu obu kabli pokazuje mi ze to skyb wybralem astre i hb ,pomimo oznaczenia sygnalu na zielono ze jest sygnal nie znalazlem programow polsatu. mozna prosic o wytlumaczenie jak glupkowi co i jak zrobic??
    medyk767
    Level 2  
    czyli musze odciac sasiada przestawic antene i powinno byc ok????
    Anonymous
    Anonymous