logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapomnijcie Google Glass, Recon debiutuje okularami z systemem Android

imarek 18 Maj 2013 23:48 7176 8
REKLAMA
  • Zapomnijcie Google Glass, Recon debiutuje okularami z systemem Android W cieniu znanego giganta, niewielka firma z Vancouver, bez szumnych zapowiedzi opracowała i wyprodukowała swoją wersję multimedialnych okularów. Okulary Recon Jet, podobnie jak Google Glass, wyposażone są w mały monitor, lecz umieszczony nie w górnej, a w dolnej części pola widzenia prawego oka. Jednostka heads-up display zawiera dwurdzeniowy procesor, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, czujniki ruchu, kamerę o wysokiej rozdzielczości oraz inne funkcje. Podobnie więc jak Google Glass, Jet umożliwiają nawigację, nagrywanie filmów i przesłanie ich do sieci.

Jak informuje producent, nie są to okulary do całodziennego użytkowania. Swoich potencjalnych klientów Recon widzi głównie w grupie ludzi uprawiających sporty terenowe np. rowerzystów, którzy stosując Jet mogliby rejestrować przebieg trasy, mając równocześnie bieżący podgląd na prędkość, dystans oraz wskazówki nawigacyjne. Świadczyć o tym może również sportowy design, zdecydowanie różniący się od projektu Google Glass.

Zatem stało się, puszka Pandory została otwarta i trudno będzie teraz zahamować rozwój tego typu konstrukcji. Nietrudno zgadnąć, że powstanie kolejnych modeli będzie kwestią czasu. Czy to jest dobra wiadomość? Obawiam się, że nie. Póki co, na pewno nie dla Google...
    Źródła:Link Link

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    imarek
    Poziom 11  
    Specjalizuje się w: obróbka przewodów i technika połączeń zaciskanych
    imarek napisał 78 postów o ocenie 39. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 12322702
    riodoro1
    Poziom 22  
    Ocena: 70
    Może trochę zaspałem, ale czy to właśnie nie teraz spełniają się filmy sci-fi ?
  • REKLAMA
  • #3 12323310
    biomedyczny
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    Nie.
    Całę te okulary obecnie to pic na wodę.
    Co ci z nich jak nagrasz 30 min filmu i koniec baterii?
    Dopóki nie stworzą ogniwa starczającego na dzień 2 no to kiszka.
    Podobnie jak w obecnym trybie nie wygląda to dobrze nie da się np patrzeć przed siebie i na monitor. Więc analogicznie wygodniej spojrzeć na galaxy note np. I nie rozładuje się po 30min.

Przyszłość tak teraźniejszość nie.
  • #4 12323454
    MAS3Ł
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Kolejny produkt do inwigilacji społeczeństwa.
  • REKLAMA
  • #5 12323694
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Haters gonna hate. Jeśli jest to skierowane do ludzi prowadzących aktywny tryb życia to myślę, że jest to niezłe rozwiązanie (GoPro może być niepotrzebne). Na pewno wygodniejsze niż spoglądanie na telefon umocowany na kierownicy. Tym bardziej jeśli obsługa będzie się odbywała głosowo lub przy pomocy jakichś dedykowanych przycisków na obudowie. Nie wiem czy ktoś się orientował jak obsługuje się telefon przypięty do kierownicy podczas jazdy terenowej (nie po gładkich asfaltach) - porażka. Bzdury o 30 min na baterii radzę pozostawić tym, którzy je rozsiewają. Nie widziałem jeszcze żadnego wygodnego rozwiązania na rower lub do biegania - smartfony przypięte do kierownic, rąk czy wiszące na szyi (sic!) to baaardzo niewygodna opcja. Używanie na co dzień? Raczej nie, bo i wygoda średnio wypada w porównaniu do smartfona, którego można bez problemu obsługiwać gdy nie pokonujemy kolejnych wzniesień w lesie.
  • #6 12323898
    biomedyczny
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    Daavid jak ty coś palniesz...
    To okulary z kamerką hd kosztują 200pln.
    A nie 2 tyś

Żadne bzdury poczytaj testy. 30 min nagrywania hd = 0% baterii.
    Okulary wytrzymują 2-3h. Bo jest sama kam.
    Poza tym jak ktoś jeździ rowerem to kupi go pro. Bo przymocuje gdzie chce. I nie rozwali przy upadku. Do kasku, do ramy itd.
  • REKLAMA
  • #7 12324933
    agrafek
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    daavid117 napisał:
    Jeśli jest to skierowane do ludzi prowadzących aktywny tryb życia to myślę, że jest to niezłe rozwiązanie

Może ktoś znajdzie zastosowanie, ja osobiście do rowerów nie widzę sensu używania takiego sprzętu. Wszelkie informacje z czujników sprawdza się ale w domu albo na postoju. W czasie jazdy to zbędne informacje. Tempo jakie utrzymuje znam jeżeli jeżdżę non stop a do kierunku wystarcza smartfon (dokładnie tak samo będzie przy bieganiu).

Btw. wątpię żeby ten sprzęt współpracował z czujnikami na ANT+

Do jazdy w terenie, trudność z odczytaniem smartfonu ? Będzie dokładnie to samo z wyświetlaczem przy głowie jak i jego obsługą. Będą wstrząsy to choćbyś sobie zaaplikował ten wyświetlacz bezpośrednio do oka to będziesz miał problemy z odczytaniem.

A dla samej kamerki lepiej kupić coś wyprodukowanego konkretnie w tym celu.
  • #8 12325086
    imarek
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    agrafek napisał:
    Btw. wątpię żeby ten sprzęt współpracował z czujnikami na ANT+

Współpracuje, czytaj poniżej: "Recon Jet includes: a dual core processor, dedicated graphics, Wi-Fi, ANT+, Bluetooth, GPS, HD camera, and a comprehensive suite of sensors".
    PS. Jak wygląda jazda rowerem ze smartfonem jako nawigacją? Nie miałem okazji wypróbować...
  • #9 12326766
    agrafek
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    imarek napisał:
    Współpracuje, czytaj poniżej: "Recon Jet includes: a dual core processor, dedicated graphics, Wi-Fi, ANT+, Bluetooth, GPS, HD camera, and a comprehensive suite of sensors".
    PS. Jak wygląda jazda rowerem ze smartfonem jako nawigacją? Nie miałem okazji wypróbować...

Mój błąd, nie doczytałem. To sporo zmienia jednak tylko dla ludzi którzy widzą jakąś fantazje w oglądaniu na bieżąco wszelkich informacji. Nawet na prędkość spogląda się raczej sporadycznie i nie trzeba mieć non stop pod okiem.

Co do jazdy na rowerze ze smartfonem jako nawigacją... Od czasu dostępności map offline jest naprawdę przydatne w terenie którego się nie zna, obecnie to co oferuje google jest wystarczająco dokładne. Ostatnio tak jechałem programując wcześniej trasę na komputerze (uważam za strasznie uciążliwe programowanie tego typu trasy ze smartfona), bez problemu przebiliśmy się przez nieznane miejscowości. I też człowiek się nie potrzebuje gapić non stop w ten ekran tylko od czasu do czasu rzut okiem.

Przy długiej trasie dobrze mieć zapasowy aku lub przyczajony powerbank... Tutaj mam na myśli trasę która zajmie dłużej jak 3 godziny. Jak ktoś jest hardkorem to sobie może wyłączać co chwile ekran pomiędzy zjazdami ale nie sądzę żeby dało to więcej jak godzinę pracy na oryginalnej baterii.

Ja osobiście wolę taką wersję nawigacji bo później mogę sobie zgrać zapisaną trasę na komputer i wprowadzić zmiany na przyszłość czy po prostu uploadować do endomondo. I tak wszystko zależy jaką jazdę ktoś ma na myśli.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat okularów Recon Jet, które są alternatywą dla Google Glass, oferującym wyświetlacz umieszczony w dolnej części pola widzenia. Użytkownicy zwracają uwagę na ich zastosowanie w sportach terenowych, takich jak jazda na rowerze, gdzie mogą rejestrować trasę i monitorować parametry, takie jak prędkość i dystans. Krytyka dotyczy głównie krótkiego czasu pracy na baterii, wynoszącego około 30 minut przy nagrywaniu w HD, co ogranicza ich użyteczność. Użytkownicy podkreślają, że smartfony mogą być bardziej praktyczne w takich sytuacjach, a także wskazują na problemy z odczytem informacji podczas jazdy. Mimo to, niektórzy dostrzegają potencjał w zastosowaniach sportowych, zwłaszcza przy obsłudze głosowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA