logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić stan akumulatora w domowych warunkach? Auto nie odpala po nocy

CzEkCzEk 28 Lut 2005 22:40 1572 9
  • #1 1275276
    CzEkCzEk
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Witam mam od kilku dni problem z akumulatorem i nie wiem co z tym zrobic, otoz jak zostawie auto na dluzej niz na 12h zaczyna miec problemy z odpalaniem,poczatkowo myslalem ze gdzies prad mi ucieka ale sprawdzalem jest ok, bylem z akumem u jednego elektryka czyms go zmierzyl i mowi ze jest ok juz nie wiem co robic,
    najdziwniejsze jest to ze nawet jak odepne klemy na noc to rano jest problem z odpaleniem, mi to jednak wyglada na pad akuma, jak mogew w domowych warunkach sprawdzic stan akumulatora?? czy jest sprawny.

Wielkie dzieki za pomoc
    pozdrawiam CzEkCzEk
  • #2 1275316
    stan000
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    znajdż schemat ładowarki z odsiarczaniem akumulatora i tym ładuj, w skrócie - ładowanie 1 połówkowe a druga połówka rozładowuje 1/10 prądu ładowania.
  • #3 1275454
    rafaldj
    Poziom 2  
    czesc. Stan000 ma troche racji akumulator najprawdopodobniej jest zasiarczony. mozesz próbowac go ratowac ale nie zawsze zdaje to egzamin. jak mialem malucha to przez zime okladalem styropianem akumulator. sprawdzajac napiecie na akumulatorze nie jestesmy w stanie ocenic do konca czy jest dobry czy zły. Powodzenia
  • #4 1275631
    CzEkCzEk
    Poziom 12  
    raczej to ze mu zimno nie gra roli, dzis wziolem go na 12 h do pracy byl caly czas w temeraturze pokojowej jak wlozylem go do auta ZONK zostalo tylko podlaczenie go do prostownika, szlak mnie juz trafia a na nowy akus mnie narazie z przyczyn technicznych nie stac:( a z drugiej strony chcialbym miec pewnosc ze to jest na bank aku.
  • #5 1275957
    krisu
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    100% akumulator nie opłaca sie kombinować z ratowaniem namęczysz sie i dalej bedzie nadawał sie do wymiany. Pożycz od kogoś akumulator to się przekonasz.
  • #6 1276204
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Kup nowy akumulator a klopoty sie skoncza.
  • #7 1276271
    CzEkCzEk
    Poziom 12  
    znalazlem w garazu AREOMETR czy jak sie to zwie to chyba jest do badania gestosci elektrolitu i nieciekawie wyszlo akum sie ladowal a w niekturych celach mialem na czerwonej podzialce w kilku na zoltej tak w srodku, no i byl cholernie brudny. a nie da sie wymienic elektrolitu?? na nowy moze to pomoze ?
  • #8 1276288
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    Nie ma co się bawić w takie sprawy, swego czasu pamiętam jak były problemy z akumulatorami dziadek tak zrobił w aku z ciągnika i "pomogło" na tyle że już wogóle nie dało się go naładować a o odpaleniu to nawet mowy nie było.
    Wniosek nasuwa się sam.
  • #9 1276752
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Jeśli dręczy cię chęć eksperymentowania to proszę bardzo, wymień elektolit. W niewielkiej części pomoże wypłukanie zanieczyszczeń (resztek płyt i separatorów). Ale sukcesów nie będzie ponieważ najprawdopodobniej w akumulatorze płyty mają połowę masy początkowej a do tego mogą istnieć przerwy. A więc kierunek sklep.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy akumulatora samochodowego, który po dłuższym postoju (powyżej 12 godzin) ma trudności z uruchomieniem auta. Pomiar napięcia nie daje pełnej informacji o stanie akumulatora, a podejrzenie ucieczki prądu zostało wykluczone. Akumulator może być zasiarczony, co obniża jego sprawność. Próby ładowania i rozładowywania w cyklach (ładowanie połowiczne z odsiarczaniem) są sugerowane, jednak często nie przynoszą trwałego efektu. Pomiar gęstości elektrolitu za pomocą areometru wykazał nieprawidłowości (wartości na czerwonej i żółtej skali), co wskazuje na zużycie i zanieczyszczenie akumulatora. Wymiana elektrolitu jest możliwa, ale zazwyczaj nie rozwiązuje problemu z powodu degradacji płyt i przerw w strukturze akumulatora. Zalecane jest zastąpienie akumulatora nowym egzemplarzem, gdyż próby regeneracji często kończą się niepowodzeniem. Do testów można użyć prostownika oraz pożyczyć inny akumulator w celu weryfikacji problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA