logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz nagrzewnicy indukcyjnej, jaki kondensator ?

#Michal# 30 Maj 2013 17:28 2715 6
REKLAMA
  • #1 12362824
    #Michal#
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie,
    przepraszam za pewnie głupie i banalne pytanie ale nigdzie nie mogę na ten temat nic znaleźć. Składam nagrzewnicę indukcyjną, zbliżoną do tej:

http://arlisklep.pl/files/AVT/avt2940.pdf

Moje pytanie dotyczy kondensatora filtrującego za mostkiem prostowniczym. Szukając w sieci widzę, że konstruktorzy w podobnych aplikacjach stosują duże gabarytowo posiadające małą pojemność kondensatory ze złączami śrubowymi:

http://www.portalnaukowy.edu.pl/grafika_1/heater/prostownik.jpg

Co to za typ kondensatora ? Jaką ma przewagę nad zwykłym elektrolitem ?

Czy można w tym miejscu zastosować kondensator rozruchowy z silnika jednofazowego ?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12362883
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć. Jest to zwykły elektrolit, tylko przy dużych pojemnościach niektóre firmy stosują łącza śrubowe.
  • REKLAMA
  • #3 12363258
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1646
    Za mostkiem można dać "zwykły elektrolit" tylko się wygotuje dosyć szybko.
    Dobry wybór to albo elektrolit "low ESR" albo kondensator foliowy lub każdy radzący sobie z dużymi częstotliwościami i dużymi prądami.

Stąd wyprowadzenia śrubowe, zwykła "nóżka" niekoniecznie zniesie dobrze prądy 10A rms i więcej w tego typu aplikacjach.
  • REKLAMA
  • #4 12363340
    #Michal#
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedzi :)

Tylko tak myślę, że zastosowanie zwykłego elektrolitu lub low ESR w tej aplikacji oznaczało by, że za filtracje zasilania odpowiadał by 10 mm kondensator ?! Trochę mi to nie pasuje, zwłaszcza, że układ ma pobierać ok 1 kW...

Jeśli chodzi o foliowy to jakiego typu ? Wiem, że przy cewce grzejnej najlepiej sprawdzą się FKP1 lub MKP10 ze względu na dużą częstotliwość, a tu ? Może być MKS, bo mam ich spory zapas ?

A jak z tym kondensatorem rozruchowym ? Pytam o niego bo właśnie one są duże gabarytowo przy małych pojemnościach więc by mi pasowały "wzrokowo" . Czy nadają się one do pracy z prądem stałym ?
  • #5 12364992
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1646
    W ogóle to filtracja napięcia sieciowego urządzenia pobierającego 1kW przy pomocy 10uF jest śmieszna. Wypadało by dać z 470uF-1mF mniej więcej. Tylko trzeba by dać jakiś soft start, bo impuls ładowania przy podłączeniu do gniazdka będzie potworny.

Co rozumiesz przez kondensator rozruchowy?
  • REKLAMA
  • #6 12365075
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    CosteC napisał:
    W ogóle to filtracja napięcia sieciowego urządzenia pobierającego 1kW przy pomocy 10uF jest śmieszna. Wypadało by dać z 470uF-1mF mniej więcej.
    Tu, dla przedmiotowej nagrzewnicy, nie potrzeba dokładnie filtrować wyprostowanego napięcia sieciowego, wystarczy, że ono nie spada do zera w chwilach, kiedy sinusoida przechodzi przez zero.

CosteC napisał:
    Tylko trzeba by dać jakiś soft start, bo impuls ładowania przy podłączeniu do gniazdka będzie potworny.
    Patrz wyżej - a tak obywa się bez zbędnego wtedy układu soft-startu.
  • #7 12365174
    #Michal#
    Poziom 14  
    Kondensator rozruchowy umożliwiający rozruch silnika jednofazowego. Taki lub podobny:

http://nokautimg1.pl/p-db-9e-db9e6254ca27734b...9d53f500x500/kondensator-rozruchowy-30-uf.jpg

nigdzie nie mogę znaleźć czy nadaje się on do prądu stałego ?

Chyba zapomniałem dodać ważnej informacji, nagrzewnica odpalana będzie przez autotransformator - poprzez powolne zwiększanie napięcia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące doboru kondensatora filtrującego dla nagrzewnicy indukcyjnej. Użytkownik zadał pytanie o typ kondensatora, który powinien być użyty za mostkiem prostowniczym, wskazując na duże kondensatory z łączami śrubowymi. Odpowiedzi sugerują, że najlepszym wyborem są kondensatory elektrolityczne "low ESR" lub kondensatory foliowe, które lepiej radzą sobie z dużymi prądami i częstotliwościami. Użytkownik zastanawiał się również nad zastosowaniem kondensatora rozruchowego z silnika jednofazowego, jednak nie uzyskał jednoznacznej odpowiedzi na temat jego przydatności do prądu stałego. Wskazano, że dla urządzenia pobierającego 1 kW, pojemność kondensatora powinna wynosić od 470 µF do 1 mF, a także zasugerowano zastosowanie układu soft-start, aby zminimalizować impuls ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA