logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć agregat z lodówki do budowy kompresora?

Tomek1623 10 Cze 2013 13:28 14883 16
REKLAMA
  • #1 12401825
    Tomek1623
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, mam pytanie chcę zrobić kompresor z agregatu z lodówki i nie wiem jak go podłączyć. Tutaj mam 2 zdj. może mi ktoś doradzi.

• REKLAMA
  • #2 12401841
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 731
    Przecież na górnym zdjęciu jest wszystko podłączone.
  • REKLAMA
  • #3 12401874
    Tomek1623
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Na górnym zdjęciu jest tak wszystko podłączone jak było w zamrażarce, tylko kabel był ucięty. Czyli jak tak podłącze to będzie ok??
  • REKLAMA
  • #4 12408949
    grzeskk
    Poziom 35  
    Tak. Niebieski i brązowy to przewody czynne, zółto-zielony to ochronny.
  • #5 13265387
    musial97
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Ja dziś postanowiłem uruchomić stary agregat z lodówki ( EDA s.h 1.0 ) i po podłączeniu po ok. 30s słychać że coś się tam dzieje,mianowicie słychać takie delikatne stukanie ale jest ono bardzo ciche. Czy ktoś wie co mu może dolegać?? Dodam że agregat nie był używany ok 3 lat jak go wyjąłem z lodówki.
  • #6 13265869
    marcin55246
    Poziom 25  
    Ocena: 168
    Może się zastał trochę albo rozklekotany już. Ja w swoim tak mam jak jest zimny i go podłączam do prądu to cały czas tak chodzi tzn. słyszę stukanie. Na początku to słychać bardzo dobrze, później słabnie ale jest.
  • #7 13266343
    musial97
    Poziom 13  
    Ale po chwili ci się załancza? czy tylko tyka i przestaje?

Dodano po 3 [minuty]:

Musze jeszcze spróbować trochę dłużej go ''przytrzymać'' pod napięciem. Jest jeszcze taka sprawa że gdy go podłącze i zacznie coś w nim tykać to czuć taki dziwny zapach i nie wiem czy nie wydziela się freon. A może to tylko zapach oleju który się zestał.
  • #8 13268400
    musial97
    Poziom 13  
    No i dziś podłączyłem go i chwile poczekałem,po chwili z jednej z rurek zaczął wydobywać się gaz\dym o dziwnym zapachu. Po chwili wywaliło korki i teraz za każdym razem jak podłącze to jest spięcie. Jak podłączyć agregat z lodówki do budowy kompresora?
  • #9 13268479
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    musial97 napisał:
    No i dziś podłączyłem go i chwile poczekałem,po chwili z jednej z rurek zaczął wydobywać się gaz\dym o dziwnym zapachu. Po chwili wywaliło korki i teraz za każdym razem jak podłącze to jest spięcie.

No to masz "posprzątane" - agregat do odniesienia na złom. Albo uszkodzony był przekaźnik rozruchowy i zabezpieczenie nadprądowe albo agregat od początku był niesprawny.
  • #10 13272689
    musial97
    Poziom 13  
    Teraz wiem że go źle podłączyłem i może dlatego jest spięcie. Ktoś wie jak sprawdzić które uzwojenie jest rozruchowe a które te do pracy? Bo niestety nie posiadam miernika? Jak ktoś ma jakieś pomysły to niech pisze albo przedstawi graficznie jakiś schemat.

Dodano po 3 [minuty]:

Dodam że u mnie wygląda to inaczej niż u Tomka,bo jest tylko mała kosteczka z 3 przewodami.
  • REKLAMA
  • #11 13272886
    grzeskk
    Poziom 35  
    No to w takim razie przekaźnik rozruchowy był gdzie indziej, a Ty podłączając tylko jedno uzwojenie po prostu je spaliłeś bo silnik nie mógł ruszyć. Ten dym to pewnie zapach palonego oleju i emalii na uzwojeniu.
  • #12 13273114
    musial97
    Poziom 13  
    Mogło tak być,generalnie nie znam budowy tych urządzeń, ale na szczęście nic poważnego się nie stało. Jednak nadal interesuje mnie prawidłowy sposób podłączenia tego urządzenia, oraz sprawdzenia uzwojenia bez miernika.
  • #13 13275025
    marcin55246
    Poziom 25  
    Ocena: 168
    Raczej bez miernika nic nie zrobisz. Musiałbyś ten agregat rozciąć i dopiero sprawdzić uzwojenia wzrokowo (przekrój, długość). Po tym zabiegu istnieje ryzyko, że maszynka nie ruszy nawet gdy byłaby zdrowa przy rozcinaniu.
  • #14 14712651
    bqone
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam

A więc, w gniazdku spędziłem 2 dni szukając, który to L a który N, i nic...
    Jako laik elektryczny, nie mogłem znaleźć schematu jak podłączyć osobno dwa kompresory, a że każdy inny to się naszukałem.

Tak więc jak już się udało, to może komuś innemu się przyda.

Pzdr

Podejrzani po zatrzymaniu z fantami z kieszeni.

Każdy miał co innego do powiedzenia (różne na nich były oznaczenia w sensie kolejność pozmieniana).

A tu chwile po odczytaniu wyroku, brakuje pewnego dowodu (uziemienie- domalowane) oraz łopatologicznie podłączenie kolorami.

Sorry za bajzel z załącznikami/ poprawiłem, M
    Załączniki:
    • Photo0204.jpg (274.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć agregat z lodówki do budowy kompresora? Photo0209.jpg (170.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć agregat z lodówki do budowy kompresora? Photo0207.jpg (249.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 16929454
    Kons18
    Poziom 12  
    Ocena: 113
    Witam. Nie chcę zakładać tematu jakich mnóstwo, więc odgrzeję trochę wątek. Mianowicie chciałbym się dowiedzieć czy ktoś próbował podłączyć z jednego przekaźnika 2 agregaty? Pytam, ponieważ posiadam właśnie 2 a jeden z nich nie ma przekaźnika.
    Pozdrawiam.
  • #16 16929701
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3009
    Przy użyciu 1 przekaźnika dla 2 agregatów znacznie wzbierze prąd przez uzwojenie przekaźnika, to znaczy i zmaleje czas włączenia rozruchowych uzwojeń silników agregatów. I nie wiadomo, czy wystarcza tego czasu dla startu silników. Jest ryzyko uszkodzenia obu agregatów. I należy nie zapominać że kontakty przekaźnika są przeznaczone dla komutacji odpowiedniego prądu, który zależy od mocy silnika konkretnego agregatu.
  • #17 16931621
    Kons18
    Poziom 12  
    Ocena: 113
    Dziękuję za odpowiedź. Idąc dalej moim tropem, co stanie się jeśli załączę najpierw jedną, a po chwili drugą sprężarkę na tym samym przekaźniku?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat podłączenia agregatu z lodówki do budowy kompresora. Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia, dołączając zdjęcia. Odpowiedzi wskazują, że niebieski i brązowy przewód to przewody czynne, a żółto-zielony to przewód ochronny. Pojawiły się również problemy z uruchomieniem starego agregatu (model EDA s.h 1.0), który po dłuższym podłączeniu wydawał dźwięki stukania i wydzielał dziwny zapach, co sugerowało uszkodzenie. Użytkownicy podkreślili, że bez miernika trudno jest sprawdzić uzwojenia, a nieprawidłowe podłączenie może prowadzić do uszkodzenia agregatu. Wskazano również na ryzyko przy podłączaniu dwóch agregatów do jednego przekaźnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA