logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RAVANSON ac-9000m - Słabo chłodzi, brak czynnika chłodzącego?

123aro 12 Cze 2013 17:07 11346 9
REKLAMA
  • #1 12410142
    123aro
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam

Tak jak w temacie mam przenośny klimatyzator Ravanson ac-9000m. Chodził u mnie wiele lat bez zarzutu, zresztą nadal wszystko działa agregat równiesz ale słabo chłodzi. Tutaj pojawia się pytanie czy da się takie urządzenie przenośne nabić ewentualnie wymienić zbiornik z czynnikiem chłodzącym bo wydaje się że to jest powodem ww.

Za błędy z góry przepraszam :)

RAVANSON ac-9000m - Słabo chłodzi, brak czynnika chłodzącego? RAVANSON ac-9000m - Słabo chłodzi, brak czynnika chłodzącego? RAVANSON ac-9000m - Słabo chłodzi, brak czynnika chłodzącego? RAVANSON ac-9000m - Słabo chłodzi, brak czynnika chłodzącego?
  • REKLAMA
  • #2 12416480
    123aro
    Poziom 11  
    I nikt nie miał podobnego problemu? Dzwoniłem do znajomego który zajmuje się naprawą agd i klimatyzacji to powiedział mi że w tych przenośnych się nie dobija chociaż jakoś nie chce mi się wierzyć..
  • REKLAMA
  • #3 12418651
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    Poszukaj jakiś rurek zakończonych nakrętką (zwykle taki kapturek), pod nią powinien być taki wentyl jak w rowerach.
    Jeśli znajdziesz coś takiego to będzie to zawór do dobijania czynnika.

Zdjęcia:

• #4 12420222
    123aro
    Poziom 11  
    Dzięki :) Jutro w wolnej chwili postaram się to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 12420234
    barszcz17
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    W większości klimatyzatorów przenośnych nie ma zaworów serwisowych. Producenci nie przewidują możliwości ubytku czynnika :)
    Jeśli mało czynnika to po kolei:

1. Opróżnić układ
    2. Wlutować zaworek serwisowy na rurce ssącej
    3. Znaleźć nieszczelności układu (najlepiej układ napełnić azotem do ciśnienia 25-30 bar)
    4. Usunąć nieszczelności
    5. Ponownie nabić azotem
    6. Wypróżniować układ i napełnić czynnikiem chłodniczym

Tak więc oddaj go prędko do fachowca póki upałów nie ma :D

Dodano po 5 [minuty]:

Zaworka tam nie znajdziesz. Na 3 zdjęciu widać że zaworek został zalutowany. Z lewej strony w dolnej części urządzenia
  • #6 12420560
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2787
    A może wystarczy porządnie umyć wymienniki?
    Czy są jakieś zmiany temp. rurek sprężarki po jej starcie?
  • REKLAMA
  • #7 12423502
    123aro
    Poziom 11  
    Dzisiaj musiałem już złożyć klimę bo jednak już jest potrzebny.. Pewnie w zimę zrobię mu porządny przegląd. I myślę, że najlepiej było by wlutować najpierw taki zawór i wtedy było by dużo łatwiej...

Ale napewno skorzystam ze wskazówek bo sam bym tego nie ruszył :)

A wszystko było poodkurzane a później szmatką przemyłem w miarę możliwości dokładnie. Posiadam jeszcze inną klimatyzację i tam było gorzej bo przy czyszczeniu okazało się że 4 myszy zmumifikowane były przy wentylatorze :)
  • #8 12424036
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2787
    Pewnie popełniły sepuku jak zobaczyły czystość skraplacza...
    A szmatką to sobie możesz szyby wymyć a nie wymienniki.
    Aby była jasność. Nie masz żadnej klimatyzacji tylko prymitywny schładzalnik przenośny.
    Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. W tak prostych urządzeniach większość usterek wykrywa się dzięki pomiarom organoleptycznym.
    Zapomnij o zaworku. Skórka nie warta wyprawki. Nie zdajesz sobie sprawy z komplikacji sytuacji i ilości narzędzi jakie są potrzebne do naprawy.
    Wezwij serwis lub zawieź do serwisu.
  • #9 12424273
    123aro
    Poziom 11  
    jack63 napisał:
    Pewnie popełniły sepuku jak zobaczyły czystość skraplacza...
    zdjęcia robione przed czyszczeniem...
    jack63 napisał:
    A szmatką to sobie możesz szyby wymyć a nie wymienniki.
    Trochę ogłady by się przydało... I nic nie wnosi aby to czyszczenie przebiegło poprawnie
    jack63 napisał:
    Aby była jasność. Nie masz żadnej klimatyzacji tylko prymitywny schładzalnik przenośny.
    Klima bo mniej pisania..
    jack63 napisał:
    Skórka nie warta wyprawki.
    Tutaj muszę przyznać Ci rację

Co do odczuć organoleptycznych to myślę że wydajność po moim nieprofesjonalnym czyszczeniu wzrosła :)
  • #10 14911044
    Markopolo79
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Maiłem podobnie. Klimatyzacja nie chłodziła. Dałem ja do specjalisty i śmiga już od roku.
    Po czyszczeniu i rozkręceniu efekt uboczny było kapanie wody z nogi lewej. Może to wina nie równej podłogi "paneli" ale poradziłem sobie z tym.
    Zaczynało się ono robić kiedy pompa wypompowała wodę z dołu na tackę i parownik.
    Ale rozwiązałem to uszczelniając silikonem plastikowy element z którego ściekała na metalowe ramię a następnie na podłogę.
    Obecnie powietrze wywalane z klimy wynosi ok. 16-17 stopni przy tem. pokojowej 25 stopni.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przenośnym klimatyzatorem Ravanson ac-9000m, który słabo chłodzi, mimo że agregat działa. Pojawia się podejrzenie o brak czynnika chłodzącego. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia do rozwiązania problemu, w tym sprawdzenie zaworu do dobijania czynnika, czyszczenie wymienników ciepła oraz ewentualne wlutowanie zaworu serwisowego. Wskazano również, że w większości przenośnych klimatyzatorów nie ma zaworów serwisowych, a naprawa wymaga specjalistycznego sprzętu i wiedzy. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z serwisowaniem i czyszczeniem urządzeń, podkreślając znaczenie profesjonalnej obsługi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA