logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ravanson PAC-9000 - czy to są normalne osiągi tego klimatyzatora?

Terebint 29 Cze 2022 19:46 441 4
REKLAMA
  • #1 20081077
    Terebint
    Poziom 8  
    Ocena: 69
    To już mój drugi klimatyzator przenośny w tym roku i jak widać nie mam do nich szczęścia.

Pierwszy Eberg o podobnych parametrach do Ravansona chłodził, jak szalony, ale dwukrotnie mi się zepsuł, więc go oddałem. Jednak dzisiaj podłączyłem polski klimatyzator Ravanson PAC-9000 i mój 12metrowy2 pokój w ciągu około 4 i pół godziny schłodził o ok. 2,5 Celsjusza. Nie jest to chyba jakiś imponujący wyczyn, tym bardziej, że w tej chwili nie ma super upałów, jak jeszcze kilka dni temu. Z temperatury 26.5C zszedł do 24C i tak stanął w miejscu mimo iż mam docelową temperaturę ustawioną na 19C.
    Jego dane:
    Moc chłodzenia/grzania: 950/800W
    Przepływ powietrza 330m3/h

Klimatyzator przyjechał wczoraj, odczekałem te zalecane 24 godziny i go podłączyłem. Przed chwilą postanowiłem mu się przyjrzeć i ku mojemu zaskoczeniu, gdy wyjąłem zatyczkę z odpływu wyleciała stamtąd woda. To dziwne, bo z tego, co rozumiem wąż spustowy podłącza się tylko przy ogrzewaniu i osuszaniu. Też te urządzenie ma takie funkcje.

I tak się teraz zastanawiam, czy to są normalne osiągi tego klimatyzatora, czy jednak powinienem od niego wymagać coś więcej? Jeżeli coś więcej, to który klimatyzator przenośny byście mi polecili do 1500 PLN?

EDIT: Właśnie temperatura spadła do 23.9C
  • REKLAMA
  • #2 20081107
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    Witam !
    Każdy klimatyzator będzie wykraplał wodę podczas pracy w trybie chłodzenia. Jak masz rozwiązany zrzut ciepłego powietrza z klimatyzatora ? Bo jeżeli to powietrze zasuwa na zewnątrz urządzenia w tym samym pomieszczeniu to jest to totalnie bez sensu !
  • REKLAMA
  • #3 20081573
    Terebint
    Poziom 8  
    Ciepło wydalam za okno. W komplecie z klimatyzatorem jest taki dosyć gruby wąż wylotowy, którego się umieszcza w takiej specjalnej osłonce (firance z zamkiem?) zamontowanej na lekko uchylonym oknie.

W ciągu 13 godzin temperatura spadła o 5 stopni. Osobiście jestem zawiedziony, bo wcześniej miałem klimatyzator Eberg Miru S26PRO i ten chłodził, jak szalony, nawet nie musiałem czasu spadania temperatury mierzyć, zastanawiać się, czy chłodzi czy nie, bo temperatura spadała w ekspresowym tempie, przy teoretycznie takim samym potencjale klimatyzatorów. Niestety tamten z kolei okazał się za bardzo awaryjny.

No i teraz się zastanawiam, nad kolejnym klimatyzatorem do 12 metrowego pokoju, bo ten Ravanson P-9000 działa, jak taki trochę lepszy klimator.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20081998
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2788
    Terebint napisał:
    polski klimatyzator Ravanson PAC-9000

Taki on polski jak ty czy ja marsjanin.
    Terebint napisał:
    który klimatyzator przenośny byście mi polecili

Żaden! No może taki z dwoma rurami, ale nie wiem czy jeszcze takie są na rynku no i ...budżet.
    Terebint napisał:
    Moc chłodzenia/grzania: 950/800W

Jeżeli jest to faktycznie moc grzewcza/chłodnicza, to jest on klimatyzatorem zabawką dla domku dla lalek.

Za tą kasę to tylko wentylator i mokre ręczniki.
  • #5 20082539
    Terebint
    Poziom 8  
    A więc będę robił zwrot, ale wydaje mi się, że współcześnie są lepsze klimatyzatory o podobnych parametrach. Ten to po prostu niewypał.
REKLAMA