logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zasilacz antenowy 12V na 6V do telefonu bezprzewodowego?

piomat6 09 Lip 2013 23:18 12690 50
Najlepsze odpowiedzi

Czy można uzyskać stabilizowane 6 V z typowego zasilacza antenowego 12 V do zasilania telefonu bezprzewodowego?

Nie warto przerabiać tego małego zasilacza antenowego 12 V, bo ma on tylko ok. 100 mA wydajności prądowej, a telefon potrzebuje około 6 V i 300 mA; lepszy jest zasilacz 9 V/400 mA, który można obniżyć do 6 V stabilizatorem LM7806 lub 78M06 [#12505442][#12516806] W tym zasilaczu trzeba usunąć zworkę/mostek i wstawić stabilizator w przewidziane miejsce na płytce [#12517427][#12516806] Do stabilizatora należy dodać kondensatory 0,1 µF na wejściu i wyjściu, najlepiej jak najbliżej jego wyprowadzeń, a elektrolit wygładzający można zwiększyć np. do 2200 µF [#12518621][#12518741][#12509094] Przy obciążeniu około 0,3 A warto przewidzieć mały radiator/blaszkę dla stabilizatora [#12517406][#12516806] Po montażu trzeba sprawdzić, czy w słuchawce nie pojawia się brum, bo to wyjdzie dopiero w praktyce [#12519198]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 12504980
    piomat6
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Witam. Jestem raczej elektrykiem niz elektronikiem, dlatego zadam lakoniczne pytanie. Otóz mam typowy zasilacz antenowy 12 V [jak na obrazku], a chciałbym miec na wyjściu napiecie 6 V, ale dobrze wystabilizowane i wyfiltrowane. Chce go zastosować do telefonu bezprzew., dlatego zalezy mi, aby nie było zadnych szumów... Jestem laikiem w dziedzinie, ale jak ktoś podpowie co dołozyć i jak [jakis schemacik od reki], to będę wdzięczny...
    Załączniki:
    • Jak przerobić zasilacz antenowy 12V na 6V do telefonu bezprzewodowego? 224747.jpg (95.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 12505023
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1577
    Na płycie znajduje się stablizator 78L12 (to czarne w obudowie TO-92). Można go wymienić na 78L06, lub na 7806. Ten ostatni ma inne wyprowadzenia. Trzeba się jednak liczyć ze spadkiem sprawności takiego zasilacza, stablizator będzie się bardziej nagrzewał przy tym samym prądzie (większy spadek napiecia na stabilizatorze). Można też zwiększyć pojemność kondensatora wygładzającego tętnienia.
  • #3 12505024
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    piomat6 napisał:
    Witam. Jestem raczej elektrykiem niz elektronikiem, dlatego zadam lakoniczne pytanie. Otóz mam typowy zasilacz antenowy 12 V [jak na obrazku], a chciałbym miec na wyjściu napiecie 6 V, ale dobrze wystabilizowane i wyfiltrowane. Chce go zastosować do telefonu bezprzew., dlatego zalezy mi, aby nie było zadnych szumów... Jestem laikiem w dziedzinie, ale jak ktoś podpowie co dołozyć i jak [jakis schemacik od reki], to będę wdzięczny...
    musisz mieć świadomość, że tan zasilacz daje maksymalnie tylko 100mA prądu stałego.
    Czy ta w/w wartość prądu zadawała Twoje oczekiwania?

Pozdrawiam
  • #4 12505232
    piomat6
    Poziom 12  
    maciej_333 napisał:
    Można też zwiększyć pojemność kondensatora wygładzającego tętnienia.

To znaczy chodzi o ten elektrolityczny..?

Dodano po 2 [minuty]:

Quarz napisał:
    musisz mieć świadomość, że tan zasilacz daje maksymalnie tylko 100mA prądu stałego.

A czy ta wartość jest ograniczona tylko przez trafo, czy inne elementy..?
  • #5 12505402
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    piomat6 napisał:
    A czy ta wartość jest ograniczona tylko przez trafo, czy inne elementy..?

Nie tylko - popatrz jakie tam zastosowano diody prostownicze, no i kwestia stabilizatora - na stabilizatorze w obudowie TO-92 za wiele nie wytracisz, a ty chcesz jeszcze zwiększać soadek napiecia na nim o 6V...
  • #6 12505442
    Quarz
    Poziom 43  
    piomat6 napisał:
    [ ... ]
    Quarz napisał:

A czy ta wartość jest ograniczona tylko przez tranformator, czy inne elementy..?
    W sumie i jedno i drugie - transformator, a stabilizator typu 78L12 w obudowie TO-92 ogranicza wartość prądu do 100mA.

P.S. Wytłuszczenie w cytacie moje.

maciej_333 napisał:
    Na płycie znajduje się stablizator 78L12 (to czarne w obudowie TO-92). Można go wymienić na 78L06, lub na 7806. Ten ostatni ma inne wyprowadzenia. Trzeba się jednak liczyć ze spadkiem sprawności takiego zasilacza, stablizator będzie się bardziej nagrzewał przy tym samym prądzie (większy spadek napiecia na stabilizatorze). Można też zwiększyć pojemność kondensatora wygładzającego tętnienia.
    Podmiana stabilizatora typu 78L12 na jemu podobny, ale o niższej wartości napięcia wyjściowego, to kiepski pomysł. Natomiast wstawienie tam 'wysokoprądowego' stabilizatora typu 7806 może spowodować "ugotowanie się" użytego tam transformatora ale również i diod prostowniczych.
    Rozsądnym rozwiązaniem jest połączenie kaskadowe takich stabilizatorów, czyli dołożenie stabilizatora typu 78L06 za istniejącym. W ten sposób dodatkowa strata mocy przeniesie się na dołożony stabilizator trójkońcówkowy o wartości napięcia wyjściowego 6V.
  • #7 12505891
    piomat6
    Poziom 12  
    Czytam, czytam i..... dalej jeszcze nic nie wiem..:)
    Tak w sumie potrzebowałbym te 6 V i jakies 250-300 mA. Czy gdybym zrobił tak:-
    a - zamienił stabilizator na 7806
    b - wymienił diody na mocniejsze, np 1 A
    c - zmieniłł pojemność elektrolitu ze 100µF na większą...
    To co otrzymam w zamian...? Bedzie "buuum" czy "grzałka"... Czy "przydżwięk" sieci zaniknie..? ...albo się osłabi ?
  • #8 12505905
    Quarz
    Poziom 43  
    piomat6 napisał:
    Czytam, czytam i..... dalej jeszcze nic nie wiem..:)
    Trudno, Twoja strata... :cry:

piomat6 napisał:
    Tak w sumie potrzebowałbym te 6 V i jakies 250-300 mA. Czy gdybym zrobił tak:-
    a - zamienił stabilizator na 7806
    b - wymienił diody na mocniejsze, np 1 A
    c - zmienił pojemność elektrolitu ze 100µF na większą...
    To co otrzymam w zamian...? Bedzie "buuum" czy "grzałka"... Czy "przydżwięk" sieci zaniknie..? ...albo się osłabi ?
    Tak, będzie dym oraz odejście transformatora - i pewnie diod prostowniczych - do "Krainy Eksponatów"... :cry:
    Porzuć ten pomysł użycia tego przedmiotowego zasilacza dla prądu wyjściowego j/w napisałeś, czyli do 300mA, a poszukaj innego, być może już gotowego.
  • #9 12505931
    mikas3676
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Ja bym po prostu poszukał innego zasilacza, ten może mieć za małą wydajność prądową by zasilić ten telefon. Poza tym to ogrom kombinacji by zmniejszyć jego napięcie do 6V, znacznie prościej będzie po prostu odpowiedni zasilacz kupić.
  • #10 12505956
    piomat6
    Poziom 12  
    mikas3676 napisał:
    Ja bym po prostu poszukał innego zasilacza, ten może mieć za małą wydajność prądową by zasilić ten telefon. Poza tym to ogrom kombinacji by zmniejszyć jego napięcie do 6V, znacznie prościej będzie po prostu odpowiedni zasilacz kupić.

Ja też tak myślę...Kupiliśmy na próbę uniwersalny zasilacz 300 mA z przełacznikiem chyba od 3 V - 12 V , jednak przenosi "przydzwięk sieci" do słuchawki...Oddalismy go [35 zł]. Dlatego padł "pomysł" na zaadoptowanie zbednego zasilacza antenowego... Wiem, że fachowiec z branzy bez problemu by sam sobie zrobił taki prosty układ, mnie by to zabrało kupe czasu...:) Bedziemy zmuszeni dalej szukać...
  • #11 12505965
    mikas3676
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Najlepiej jak poszukasz jakiegoś zasilacza transformatorowego, impulsowe regulowane zasilacze są często niskiej jakości i sieją śmieciami. A jeśli się uparłeś na robienie zasilacza, to lepiej będzie jak zbudujesz go od podstaw. Ten można przerobić na 6V ale jego wydajność prądowa ciągle będzie zbyt mała, nie widzę sensu takiej operacji.
  • #12 12506114
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    Pozagryzają się ...
    Powiedzenie "Z gó.na papu nie będzie" słyszeli ? Bezcelowe jest takie "przerabianie zasilacza", by w końcu zrobić zupełnie nowy zasilacz.
    Autor - podaj jaki masz telefon - Siemens Gigaset ?
    Mam zasilacze oryginalne, wyślę, po odbiorze zapłacisz jedynie koszty wysyłki.
    Poza tym słuchawka może brumieć z powodu uszkodzonego mikrofonu a nie od zasilacza.
  • #13 12506200
    piomat6
    Poziom 12  
    krakarak napisał:
    Pozagryzają się ...
    Powiedzenie "Z gó.na papu nie będzie" słyszeli ? Bezcelowe jest takie przerabianie "zasilacza", by w końcu zrobić zupełnie nowy zasilacz.
    Autor - podaj jaki masz telefon - Siemens Gigaset ?
    Mam zasilacze oryginalne, wyślę, po odbiorze zapłacisz jedynie koszty wysyłki.
    Poza tym słuchawka może brumieć z powodu uszkodzonego mikrofonu a od zasilacza.
    :(
    Kurcze, nie wiem jaki tel. bo to nie u mnie, jakis tani, chyba CH. Przydzwięk nie jest z mikrofonu, bo robilismy próbę ładowarką od Nokii i było OK, tylko za małe napiecie 4,5 V i nie ładuje baza słuchawki...
    Mam jeszcze jedną propozycję :) Może nikt tu nie straci "życia" :( Mam taki zasilacz 9 V 400 mA A z nim co zrobic, aby uzyskać 6 V, 300 mA i jak najmniejsze brzeczenie. Jego jeszcze nie podłączaliśmy [bo 9 V] więc nie wiem, czy bedzie przydżwięk sieci...
    Załączniki:
    • Jak przerobić zasilacz antenowy 12V na 6V do telefonu bezprzewodowego? 121157.jpg (27.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak przerobić zasilacz antenowy 12V na 6V do telefonu bezprzewodowego? 121346.jpg (32.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 12506350
    Quarz
    Poziom 43  
    :arrow: piomat6
    piomat6 napisał:
    W tym drugim zasilaczu chyba mam zapas mocy... To jak mam go zmodyfikować, aby uzyskać to co chciałem...?
    Mam - do odstąpienia - fabrycznie nowe stabilizowane zasilacze impulsowe 5V/2,5A, tzw. wtyczkowe.
    Są one otwieralne i łatwo taki zasilacz przerobić na wyjściową wartość napięcia 6.0V - sam sobie taki przerobiłem do zasilania cyfrowego aparatu fotograficznego.
    Dobiorę też właściwą wtyczkę - tylko podaj jaka tam potrzebna, albo pokaż tu fotkę - z rozmiarami - gniazda.
  • #17 12506670
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 12506731
    piomat6
    Poziom 12  
    trymer01 napisał:
    I warto tam zmienić kondensator elektrolityczny na taki o pojemności min. 1000µF.

Tam właśnie jest elektrolit 1000µF

Dodano po 2 [minuty]:

trymer01 napisał:
    namawiam do zasilacza transformatorowego

A ten mój 9V który mam z transfomatorem to jest jaki ? Nietransformatorowy..? Impulsowy..? Bo nie kumam...

Dodano po 4 [minuty]:

Quarz napisał:
    nie bierz pod uwagę ani jednego słowa

Ja i tak niewiele rozumiem z tych bardziej fachowych okreslen... Dlatego musze każdemu wierzyć... :)
  • #19 12506759
    Quarz
    Poziom 43  
    piomat6 napisał:
    trymer01 napisał:
    I warto tam zmienić kondensator elektrolityczny na taki o pojemności min. 1000µF.

Tam właśnie jest elektrolit 1000µF

A ten mój 9V który mam z transfomatorem to jest jaki ? Nietransformatorowy..? Impulsowy..? Bo nie kumam...
    O przeszło dwa razy za mało:
    Cmin =20/(2•Π•50Hz•(9V/0,4A))=2.82942121052259•10^(-3)F
  • #20 12506787
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 12506878
    Quarz
    Poziom 43  
    trymer01 napisał:
    @piomat6; - pisząc o transformatorowych pisałem "na wyrost" bo widzę że szukasz różnych rozwiązań.
    Ten zasilacz z postu nr 23 to typ transformatorowy, o wystarczającej mocy i napięciu 9V odpowiednim do tego aby zastabilizować je popularnym LM7806.
    Wygląda na odpowiedni.
    I ponowny strzał w piętę - Panie Kolego (jeśli wiesz co ten zwrot w pewnych kręgach znaczy) - policzyłem sobie niezbędną i minimalną moc pozorną Smin przenoszoną dla transformatora, a który ma zasilać ów rzeczony stabilizator trójkońcówkoy typu LM7806, a ten zasilany z prostownika mostkowego z wyjściowym filtrem pojemnościowym:
    Smin =1,4•9V•1A=12.6VA,
    zaś na przedmiotowym zasilaczu - post #23 - jest napisane:
    8.5VA, co jak by nie było jest o wiele za mało, bo o aż:
    ((8,5-12,6)/8,5)•100%=-48...%

Dodano po 5 [godziny] 44 [minuty]:

piomat6 napisał:
    Hmmmmmm..... Widzę, że przydałby się jakiś trzeci "fachowiec-rozjemca"... Coby rozstrzygnął pytanie z mojego postu Nr. - 13. A wydawało mi się, że to będzie prosta, jednoznaczna porada... Mnie też się wydaje, że propozycja kolegi trymer01 jest logiczna, ale jestem "cienki" z elektroniki, więc muszę sprawdzić w praktyce... Jak będę miał chwile czasu po urlopie, to zakupie podane elementy i zrobimy test...
    No bo co mam zrobic...? Chyba że poczekam, aż koledzy-adwersa[ż]rze uzgodnią jedną poradę...:)
    A co tu uzgadniać? Najwyżej, to możesz uzyskać moje Votum Separatum do odpowiedzi mego tu adwersarza... (przy okazji popatrz jak to należy pisać poprawnie).
    Potrafisz czytać oraz myśleć logicznie? A jeśli tak, to czytaj oraz sam wyciągaj sobie wnioski.
  • #22 12508330
    piomat6
    Poziom 12  
    Quarz napisał:
    (przy okazji popatrz jak to należy pisać poprawnie)

Dziękuję za uwage, ale błedy na klawiaturze czasem się zdarzają...np. u Ciebie.-[quote="Quarz"]ma zasilać ów rzeczony stabilizator trójkońcówkoy typu LM7806[/quote :):) ]
    Quarz napisał:
    Potrafisz czytać oraz myśleć logicznie? A jeśli tak, to czytaj oraz sam wyciągaj sobie wnioski.

Potrafię, ale jak wspomniałem, moja wiedza z tej dziedziny jest skromna, więc liczyłem na prostą poradę, czy z tego zasilacza z postu 13 jestem w stanie zrobić to, o co mi chodzi. Wystarczy powiedziec:- Wstaw to i to, wyrzuć to czy to, albo...To do niczego się nie nadaje...
    Natomiast w odpowiedzi otrzymuje dwie różne wersje, sprzeczne wzgledem siebie... Więc jakie mam wyjscie..? Co z tego, że mi tu wrzucisz jakieś wyliczenia, wzory...Ja tego nie kumam, jak wyżej pisałem. Trzeba było napisac.. - Facet, z tego nic nie zrobisz...I koniec. Po co tyle "piany" na forum..?
  • #23 12508454
    Quarz
    Poziom 43  
    Quarz napisał:
    (przy okazji popatrz jak to należy pisać poprawnie)

Dziękuję za uwage, ale błedy na klawiaturze czasem się zdarzają...np. u Ciebie.-[quote="Quarz"]ma zasilać ów rzeczony stabilizator trójkońcówkoy typu LM7806[/quote SmileSmile ]
    Quarz napisał:
    Potrafisz czytać oraz myśleć logicznie? A jeśli tak, to czytaj oraz sam wyciągaj sobie wnioski.

Potrafię, ale jak wspomniałem, moja wiedza z tej dziedziny jest skromna, więc liczyłem na prostą poradę, czy z tego zasilacza z postu 13 jestem w stanie zrobić to, o co mi chodzi. Wystarczy powiedziec:- Wstaw to i to, wyrzuć to czy to, albo...To do niczego się nie nadaje...
    Natomiast w odpowiedzi otrzymuje dwie różne wersje, sprzeczne wzgledem siebie... Więc jakie mam wyjscie..? Co z tego, że mi tu wrzucisz jakieś wyliczenia, wzory...Ja tego nie kumam, jak wyżej pisałem. Trzeba było napisac.. - Facet, z tego nic nie zrobisz...I koniec. Po co tyle "piany" na forum..?
    Trudno, Twoja strata, a zamiast mnie wytakać tu błędy, to popatrz wyżej coś sam tu naknocił, iż zmuszony byłem Twój ostatni tu post wstawić w tzw. "uszy" CODE, ponieważ bez poprawiania Twego tekstu nie da się go zacytować.
    Zrobiłem sobie też jego pamiątkową fotkę:
    Natomiast odnośnie tego, czy rozumiesz, czy nie rozumiesz, to ja nic na to nie poradzę - piszę tu ogólnie przyjętym tekstem technicznym oraz w języku polskim.
    Nie rozumiesz, to dokształć się, ponieważ w przeciwnym przypadku to ja szybko zniżę się poniżej poziomu piaskownicy, a tego nie mam tu zamiaru w żadnym przypadku czynić.
    Proste porady z mojej strony otrzymałeś patrz tu - po moderacji - mój post (teraz w koszu) #14 a szczególnie ostatnie tam zdanie:
    Quarz napisał:
    Odpowiednim tu będzie podobny stabilizator, ale o mniejszym dopuszczalnym prądzie wyjściowym - i oczywiście ze stosownym radiatorem - typu LM78M06.

Dostałeś też ode mnie inną propozycję, tu ją przypomnę - teraz tu post #15
    Quarz napisał:
    :arrow: piomat6
    piomat6 napisał:
    W tym drugim zasilaczu chyba mam zapas mocy... To jak mam go zmodyfikować, aby uzyskać to co chciałem...?
    Mam - do odstąpienia - fabrycznie nowe stabilizowane zasilacze impulsowe 5V/2,5A, tzw. wtyczkowe.
    Są one otwieralne i łatwo taki zasilacz przerobić na wyjściową wartość napięcia 6.0V - sam sobie taki przerobiłem do zasilania cyfrowego aparatu fotograficznego.
    Dobiorę też właściwą wtyczkę - tylko podaj jaka tam potrzebna, albo pokaż tu fotkę - z rozmiarami - gniazda.

Czego więcej oczekujesz?
  • #25 12508716
    Voytu$
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Najtaniej będzie jak znajdziesz na alledrogo zasilacz za 10-15 zł z przesyłką. Będziesz miał 1-2 A za te pieniądze. Szkoda Twojego czasu. Cytując mojego niegdyś nauczyciela "dziś się nie naprawia - dziś się projektuje" (Jakubowski [?] imienia nie pamiętam). Cóż. Życie.
  • #26 12508765
    piomat6
    Poziom 12  
    Voytu$ napisał:
    Najtaniej będzie jak znajdziesz na alledrogo zasilacz za 10-15 zł z przesyłką. Będziesz miał 1-2 A za te pieniądze. Szkoda Twojego czasu

Wszystko cacy.W sklepie tez kupilismy zasilacz uniwersalny, z prądem 300 mA , napisane- "STABILIZOWANY", ale w telefonie bylo "brzeczenie sieci". Oddalismy go... Na "alledrogo" też moge kupić kota w worku + przesyłka... Na tym forum kolega też oferował mi zasilacz za darmo, ale ja chciałem dostosować ten, który już posiadam...Tak dla sprawdzenia, z ciekawości.:) Temu służyło to Forum..
  • #27 12508932
    Voytu$
    Poziom 19  
    Ten co masz - jak koledzy sugerują - na niewiele się zda. Na 95% produkowany prąd będzie zbyt niski. Najpierw dowiedz się jakiego prądu urządzenie potrzebuje. Jeśli to gdzieś było wspomniane, to przepraszam, nie śledziłem całego wątku.

Stabilizowany może być i brzęczenie przy tym też może być. Brzęczenie eliminuje się kondensatorami najprościej.
  • #28 12509094
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 12509125
    Voytu$
    Poziom 19  
    Ale mnie nie chodziło jak mocny jest ten chiński zasilacz, tylko jak mocnego zasilacza potrzebuje do telefonu bezprzewodowego czy czegoś tam.
  • #30 12509138
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    Autor wspomniał o zasilaczu uniwersalnym - to najpodlejsza tandeta z kondensatorkiem 470 µF i "regulacją" napięcia wyjściowego za pomocą odczepów na transformatorze. Taki cudak zawsze dawał przydźwięk i pi x fi napięcie. O braku jakiejkolwiek stabilizacji nie wspomnę. Tego się nie kupuje a tym bardziej, nie używa !
    To co proponuje kolega trymer01 jest dobrym rozwiązaniem, lecz proszę autora by choć w jednym posłuchał kolegę Quarz - wstaw LM78M06. Cała reszta elementów jak z porad trymera.
    I już raz skończcie z tymi atakami, jak dzieci w piaskownicy :D .
    I nie cytujcie całych kilometrów postów, bo tego nie da się czytać :| .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na przerobienie zasilacza antenowego 12V na 6V, aby zasilić telefon bezprzewodowy. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące stabilizatorów napięcia, w tym wymiany stabilizatora 78L12 na 7806 lub 78M06, co może prowadzić do przegrzewania się zasilacza. Użytkownicy sugerują również zwiększenie pojemności kondensatora wygładzającego oraz wymianę diod prostowniczych na mocniejsze. Wiele osób podkreśla, że zasilacz 12V ma zbyt małą wydajność prądową (100mA) i zaleca poszukiwanie innego zasilacza, który spełni wymagania (250-300mA). Wskazówki dotyczące montażu stabilizatora i kondensatorów są również omawiane, a niektórzy użytkownicy oferują pomoc w znalezieniu odpowiedniego zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA