trymer01 napisał: @piomat6; - pisząc o transformatorowych pisałem "na wyrost" bo widzę że szukasz różnych rozwiązań.
Ten zasilacz z postu nr 23 to typ transformatorowy, o wystarczającej mocy i napięciu 9V odpowiednim do tego aby zastabilizować je popularnym LM7806.
Wygląda na odpowiedni.
I ponowny strzał w piętę - Panie Kolego (jeśli wiesz co ten zwrot w pewnych kręgach znaczy) - policzyłem sobie niezbędną i minimalną
moc pozorną Smin przenoszoną dla transformatora, a który ma zasilać ów rzeczony stabilizator trójkońcówkoy typu LM7806, a ten zasilany z prostownika mostkowego z wyjściowym filtrem pojemnościowym:
Smin =1,4•9V•1A=12.6VA,
zaś na przedmiotowym zasilaczu -
post #23 - jest napisane:
8.5VA, co jak by nie było jest o wiele za mało, bo o aż:
((8,5-12,6)/8,5)•100%=-48...%
Dodano po 5 [godziny] 44 [minuty]: piomat6 napisał: Hmmmmmm..... Widzę, że przydałby się jakiś trzeci "fachowiec-rozjemca"... Coby rozstrzygnął pytanie z mojego postu Nr. - 13. A wydawało mi się, że to będzie prosta, jednoznaczna porada... Mnie też się wydaje, że propozycja kolegi
trymer01 jest logiczna, ale jestem "cienki" z elektroniki, więc muszę sprawdzić w praktyce... Jak będę miał chwile czasu po urlopie, to zakupie podane elementy i zrobimy test...
No bo co mam zrobic...? Chyba że poczekam, aż koledzy-adwersa
[ż]rze uzgodnią jedną poradę...

A co tu uzgadniać? Najwyżej, to możesz uzyskać moje
Votum Separatum do odpowiedzi mego tu adwersarza...
(przy okazji popatrz jak to należy pisać poprawnie).
Potrafisz czytać oraz myśleć logicznie? A jeśli tak, to czytaj oraz sam wyciągaj sobie wnioski.