Chodzi mi o to, żeby minimum trzy impulsy na wejściu wygenerowaly jeden impuls ok 2sekundy na wyjściu. A dokładniej, mam samochód opel astra 3. Nie mam fabrycznie domykania szyb i nie ma możliwości aktywowania ich. Zrobiłem proste przekierowanie impulsu z siłownika zamka centralnego na przełączniki szyb i domykanie mam. Teraz chcę zrobic otwieranie szyb za pomocą pilota. Jeden raz przycisk otwierania otwiera auto. Chciałbym wykorzystac impuls generowany pilotem na siłowniku centralnego do otwierania aby wygenerować impuls do otwarcia szyb. Impulsy sterowania szybami są niskoprądowe o napięciu 12V. Dla bezpieczeństwa wymyśliłem, że najlepsze bęcie przyciśnięcie trzykrotne lub więcej guzika otwierania na pilocie, co daje mi 3 impulsy lub więcej na siłownik centralnego do otwarcia. Wtedy układ jaki chcę zrobić generuje jeden impuls ok. 2 sekundy na wyjściu i podaje go na sterowanie szybami w celu ich otwarcia. Jednokrotne lub dwukrotne wciśnięcie pilota czyli jeden lub 2 impulsy nic nie generują na wyjściu. Wiem wszystko jak zrobić i podłączyć, jedynie nie umiem zaprojektować takiego sterownika.
Dodano po 45 [minuty]: marekhab napisał: Użyj CD4017 pierwsze trzy wyjścia układu Q0, Q1, Q2 łączysz przez diody impulsowe (1N4148 ) Q3 nie podpięte i znowu następne 3 wyjścia przez diody Q4, Q5, Q6, Q7 podpinasz pod reset układu w ten sposób dając na wejście impulsy prostokątne na wyjściach będziesz miał trzykrotnie dłuższe impulsy z przerwą trwającą tyle samo co czas jednego impulsu na wejściu.
Chyba wiem jak mozna to zastosować. Napisz mi proszę czy każdy kolejny stan wysoki na clk przełącza sygnał na kolejne złącze q?