logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa mostkowanie wzmacniacza? Przykłady ROCKFORD i GROUND ZERO

Albert1995 05 Paź 2013 23:56 4194 13
REKLAMA
  • #1 12813107
    Albert1995
    Poziom 9  
    Witam.
    Czy moc mostka we wzmacniaczu jest równa sumie mocy mostkowanych kanałów?
    czy nie?
    np. jeśli mamy wzmacniacz 2x70w rms(4 ohm) to mostek będzie miał 140w rms(4 ohm)? czy działa to na innej zasadzie?

Często zauważam we wzmacniaczach że moc na kanał to 70w(4ohm) ,a w mostku 250w(4ohm).
    Skąd się to bierze?

Weźmy takiego ROCKFORD FOSGATE R300-4 moc 4x50w lub 2x50w + 1x150w
    lub GROUND ZERO GZIA 4115HPX moc 4x70w a po zmostkowaniu 2x250.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12813193
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 12813790
    wolek14
    Poziom 31  
    Ocena: 81
    Ja tylko dodam, że wzmacniacz który pracuje w oparciu o zmostkowane końcówki mocy, nie może być ponownie zmostkowany. Do prawidłowego mostkowania nie wystarczy połączyć równolegle dwóch kanałów (wtedy nic to nie daje), jeden z nich musi być odwrócony w fazie.
  • #5 12856670
    Albert1995
    Poziom 9  
    A jak przekłada się wielkość bezpieczników na moc wzmacniacza?
    Oraz jak się dobiera wielkość bezpiecznika na kablu do przekroju długości i poboru prądu?
    Przykład mam wzmacniacz z bezpiecznikiem 50A, kabel o długości do 2m i 20mm przekroju.
  • #6 12857203
    wolek14
    Poziom 31  
    Cytat:

Których bezpieczników?
    Cytat:
    Oraz jak się dobiera wielkość bezpiecznika na kablu do przekroju długości i poboru prądu?

Na jakim kablu?
    Cytat:
    Przykład mam wzmacniacz z bezpiecznikiem 50A, kabel o długości do 2m i 20mm przekroju.

Nie mam bladego pojęcia co chcesz liczyć.
  • REKLAMA
  • #7 12857599
    Albert1995
    Poziom 9  
    Cytat:
    Których bezpieczników?

Tych we wzmacniaczu

Cytat:
    Na jakim kablu?

Na kablu zasilającym wzmacniacz (+)

Cytat:
    Nie mam bladego pojęcia co chcesz liczyć

Wartość bezpiecznika na kablu + ,dla podanych parametrów.
    Dł. kabla 2m/20mmkw. bezpieczniki we wzmacniaczu 50A.
  • #8 12858275
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6046
    Cytat:
    Nijak, poza tym że bezpiecznik musi pozwolić na pobieranie większego prądu niż wynikało by z ciągłej mocy wyjściowej wzmacniacza, z powodu że nie cała moc wydziela się w obciążeniu, część traci się we wzmacniaczu, poza tym wzmacniacz może w krótkich chwilach pobierać jeszcze więcej (maksymalna moc chwilowa jest większa od ciągłej) najlepiej bezpieczniki dobierać wg zaleceń producenta wzmacniacza, szczególnie że producent może i lubi oszukiwać na mocy, oparcie się na niepewnych danych mogło by doprowadzić do zastosowania za dużych bezpieczników.
    Cytat:
    Bezpieczniki dobiera się do poboru prądu, przewody zresztą też, inne odwrotne kombinacje są bez sensu.
  • #9 12858537
    wolek14
    Poziom 31  
    Bezpieczników nie daje się na przewodach głośnikowych. Są po pierwotnej stronie transformatora, oraz po stronie wtórnej.
  • #10 12858731
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    wolek14 To oczywiste że przykład z przewodami 20mm2 i bezpiecznikiem 50A na pewno nie dotyczy przewodów głośnikowych, oraz wzmacniaczy zasilanych z sieci, tam płyną znacznie mniejsze prądy (nie licząc sprzętu estradowego), takie rzeczy spotyka tylko w zasilaniu wzmacniaczy samochodowych.

Albert1995Widać że na lekcjach języka polskiego wagarowałeś i teraz nic z tej twojej pisaniny nie można zrozumieć, jeśli chcesz dobierać bezpieczniki do wzmacniacza, a nie wzmacniacz do bezpieczników jak piszesz, to wiedz że P=U*I, czyli przy 12V 50A pozwoli dostarczyć 600W do obciążenia jakim jest wzmacniacz ile twój wzmacniacz może z tego zrobić mocy wyjściowej, nie wiem, ale nie sądzę żeby znacząco przekroczył połowę (jeśli jest dobrej klasy), nie powiem ci też jak się to ma do napisów na obudowie wzmacniacza (10...0W).

Druga sprawa że bezpiecznik o nominalnym prądzie 50A, nie przerwie przy 50.1A tylko gdzieś bliżej 100A.
  • #11 12860602
    Albert1995
    Poziom 9  
    Hehe, na lekcjach j. polskiego nie wagarowałem :).
    Ja nie napisałem o doborze bezpieczników do wzmacniacza, ani wzmacniacza do bezpieczników, tylko jak się ma pobór prądu wzmacniacza do jego mocy.
    Widziałem wzmacniacz który mając bezpiecznik 50A oddaje 300w
    i widziałem wzmacniacz który również mając bezpiecznik 50A oddaje 200w- i to mnie właśnie zastanawia.
    A wzór na moc (P=UxI) to ja znam :)
    ps dalej nie wiem-na podstawie "czego" dobiera się wielkość bezpiecznika do kabla + od wzmacniacza.
  • #12 12860847
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Wzmacniacz klasy B (AB) ma sprawność nieprzekraczającą 78% (teoretyczne maksimum) w praktyce bliżej 60-70% (MOSFET może nieco mniej), przetwornica zasilająca wzmacniacz ma sprawność gdzieś w zakresie 70-90%, więc dla takiego zestawu szacuję sprawność 42-63% na postawie tego spodziewam się że 100W wzmacniacz pobierze 160-240W czyli 12-18A (liczę napięcie w instalacji 13,5V), jeśli przetwornica nie ma stabilizacji napięcia (często spotykane) wzmacniacz musi mieć napięcie zasilające z zapasem, przez co w krótkim czasie może osiągnąć większą moc (moc muzyczna) niż nominalnie i pobrać jeszcze większy prąd.

Podsumowując, dokładny pobór prądu wzmacniacza zna ten kto go projektował, ale orientacyjnie można oszacować.
  • #13 12861229
    Albert1995
    Poziom 9  
    Ok rozumiem, a jeszcze mam pytanie jakie powinny być dopuszczalne spadki napięcia na wzmacniaczu, jeśli na odpalonym silniku mamy przy akumulatorze 14,4V ?
    (biorąc pod uwagę tolerancje błędu miernika)
  • REKLAMA
  • #14 12861494
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Ok rozumiem, a jeszcze mam pytanie jakie powinny być dopuszczalne spadki napięcia na wzmacniaczu, jeśli na odpalonym silniku mamy przy akumulatorze 14,4V ?
    Twój wybór, na przewodzie 2x20mm2 - 2m (3,5mΩ - miedź, uwaga chiński stop miedzio-podobny ma kilka razy więcej) przy 50A spadnie 0.17V czyli 1,2%, niewiele, ale dochodzą też spadki napięcia na połączeniach (przy takich prądach ważne żeby połączenia były czyste i mocno skręcone) trochę spadnie na bezpieczniku, jeśli cały spadek napięcia wyniesie 5%, to stracisz 10% mocy nie wiele, ale daje to 36W jeśli znacząca część z tego wydzieli się na jednym połączeniu, będzie ono bardzo gorące. (jeśli ktoś wytrzyma przez dłuższy czas wzmacniacz pracujący z taką mocą żeby pobierał koło 50A)

Podsumowanie tematu

✨ Mostkowanie wzmacniacza polega na połączeniu dwóch kanałów w celu uzyskania większej mocy wyjściowej. Wzmacniacz, który ma moc 70W RMS na kanał przy 4 ohm, w trybie mostkowym może osiągnąć moc 140W RMS, jednak w praktyce często moc ta jest wyższa, co może wynikać z konstrukcji wzmacniacza. W przypadku wzmacniaczy, takich jak ROCKFORD FOSGATE R300-4 i GROUND ZERO GZIA 4115HPX, moc w trybie mostkowym może wynosić 250W przy 4 ohm, co jest efektem zastosowania połączenia mostkowego, które zwiększa moc czterokrotnie. Ważne jest, aby przy mostkowaniu jeden z kanałów był odwrócony w fazie, a także, że wzmacniacz nie może być ponownie mostkowany. Dodatkowo, przy doborze bezpieczników do wzmacniaczy, należy uwzględnić ich moc oraz pobór prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA