logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego komputer z P5E Asus i 9600gt się włącza i wyłącza po podpięciu kabla?

myth000 06 Paź 2013 12:34 3930 21
REKLAMA
  • #1 12814154
    myth000
    Poziom 9  
    Witam.
    Otóż mam problem taki jak w temacie. Rozebrałem komputer i za pomocą spinacza sprawdziłem zasilanie. Za pierwszym razem nie załapał, ale po zmianie na inną dziurkę (z zielonego i czarnego na zielony i inny czarny) już tak. Potem wróciłem do wcześniejszych "dziurek" i było OK. No chyba, że wsadziłem w inną niż wcześniej. I tu pierwsze pytanie czy przez jeden popsuty kabelek może całość pójść?
    Podpiąłem zasilacz do karty graficznej, karty dźwiękowej i procesora. I wszystko szło OK. (razem z RAM-em), tyle, że komputer nie dawał żadnego sygnału. Zobaczyłem, że nie podpiąłem jednego kabla i gdy go podpiąłem komputer zaczął znów "dyszeć", czyli włączać i wyłączać. Oto zdjęcie o jaki kabel chodzi:
    Cóż i teraz jeszcze powiem o moich specyfikacjach:
    Płyta główna: P5E Asus
    Procesor: Intel Core 2 Quad E6600
    Karta graficzna: 9600gt
    Zasilacz: AMACROX FREE STYLE 750W BOX
    I teraz czego może to być przyczyna? Zasilacza? Czy płyty głównej? Dodam, że płyta wygląda jak wyglądała, żadnych bąbli ani nic.
    I jak wina zasilacza, to czy moglibyście mi jakiś zaproponować? Zbliżają się święta, ceny kart graficznych pójdą w dół, i chciałbym by on wytrzymał też nowe karty. Jak na razie mam na oku GeForce GTX 650 Ti BOOST, albo jak ceny będą w miarę ok to może i GeForce GTX 660 Ti albo coś z serii 700.
    Nie wiem czy to ważne ale napiszę. Komputer służy do grania, programowania, dłubania przy silnikach graficznych i renderowania filmów.
    Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12814200
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    Na święta GPU raczej podrożeją a nawet na pewno :-).
    Odłącz wszystko oprócz grafiki, RAM-u i CPU - włączy się BIOS.
    Dalej się zobaczy.
  • #3 12814264
    myth000
    Poziom 9  
    Zrobiłem tak jak mówiłeś i nic się nie wyświetla ...
  • #4 12815195
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15429
    Wykonaj reset Biosu, uruchom samą płytę z procesorem, pamięcią i głośniczkiem. Napisz czy wydaje jakieś dźwięki.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 12815434
    myth000
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    Wykonaj reset Biosu, uruchom samą płytę z procesorem, pamięcią i głośniczkiem. Napisz czy wydaje jakieś dźwięki.

Za chwilę napiszę czy coś z tego wyszło :) Tylko nie wiem na ile czasu mam ją trzymać wyjętą ...jedni mówią 20min inni 20 sek.
  • Pomocny post
    #6 12815448
    sosarek

Poziom 43  
    Wyłączasz komputer z sieci (gniazdka), wyjmujesz baterię, zakładasz zworkę na piny opisane jako CLR_CMOS, czekasz ok.15-20sekund, zdejmujesz zworkę, wkładasz baterię, uruchamiasz komputer.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 12815582
    myth000
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    Wyłączasz komputer z sieci (gniazdka), wyjmujesz baterię, zakładasz zworkę na piny opisane jako CLR_CMOS, czekasz ok.15-20sekund, zdejmujesz zworkę, wkładasz baterię, uruchamiasz komputer.

Dzięki działa :D Zobaczymy jak długo:P Czy mógłbyś mi wytłumaczyć jaka była /mogła być przyczyna ?
  • REKLAMA
  • #8 12815599
    sosarek

Poziom 43  
    Zacznijmy od tego, że nie wiem jaka do końca mogła być przyczyna, ponieważ nie napisałeś w jakim celu rozebrałeś komputer i uruchamiałeś zasilacz "na sucho".
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 12815626
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    myth000 napisał:
    jaka była /mogła być przyczyna ?

myth000 napisał:
    Za pierwszym razem nie załapał, ale po zmianie na inną dziurkę (z zielonego i czarnego na zielony i inny czarny) już tak.

Wtyczka zasilacza 24pin nie przewodzi czasem masy na EDIT: jednym ;) pinie(?)

(nie na pinie numer jeden ale na tym którym autor próbował odpalić psu na sucho - sorry za nieścisłość - piszę z pracy na szybko)
  • #10 12815651
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1129
    safbot1st napisał:
    myth000 napisał:
    jaka była /mogła być przyczyna ?

myth000 napisał:
    Za pierwszym razem nie załapał, ale po zmianie na inną dziurkę (z zielonego i czarnego na zielony i inny czarny) już tak.

Wtyczka zasilacza 24pin nie przewodzi czasem masy na 1 pinie(?)

To nie pierwszy tylko 24 ;) na 1 jest +3,3V, a nie załapało za pierwszym razem bo spinacz nie łączył, jak się taka prowizorkę robi.
  • REKLAMA
  • #11 12815656
    sosarek

Poziom 43  
    Nie, na pierwszym pinie jest napięcie 3,3V.

Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 12815665
    myth000
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    Zacznijmy od tego, że nie wiem jaka do końca mogła być przyczyna, ponieważ nie napisałeś w jakim celu rozebrałeś komputer i uruchamiałeś zasilacz "na sucho".

Wszystko opisałem :) Rozebrałem bo nie chciał się uruchomić. Włączał się i po 2 sek padał. Wcześniej dostawałem informacje od płyty ,że karta graficzna jest nie podpięta(przed padnięciem kompa). Więc go rozebrałem i wyczyściłem i wszystko po kolej podpinałem i sprawdzałem ,aż w końcu trafiłem na to co pokazałem na zdjęciu... i dalej już nie wiedziałem czego może być przyczyna. Cóż przed zajściem jeszcze na projekt pisałem grę we flashu i pętla nieskończona powstała co mogła też coś zrobić.
    sosarek napisał:
    Nie, na pierwszym pinie jest napięcie 3,3V.

Przepraszam ale zupełnie nie wiem co ten obrazek przedstawia ...znaczy wiem o co chodzi ale nie wiem ,co ma wspólnego to :)
  • #13 12815676
    sosarek

Poziom 43  
    Nie wszystko opisałeś. Najważniejsze że reset Biosu pomógł i komputer działa.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 12815719
    myth000
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    Nie wszystko opisałeś. Najważniejsze że reset Biosu pomógł i komputer działa.

Jeszcze raz dzięki za pomoc ;) Komputer głośno działa ,albo to po prostu czas ,który spędziłem w ciszy teraz daje się we znaki. :P Czasem coś wczytuje ,co przed problemem nie występowało ,ale rozumiem ,że restart biosu utracił jakieś pliki ,które musi wgrać ? No cóż dzięki ;)

O to jeszcze małe pytanie i będzie można zamknąć . Odnośnie nowych kart... słyszałem ,że potrzebują dodatkowego podpięcia pod zasilacz ,czy coś w ten deseń i teraz czy mój zasilacz to ma ,czy trzeba kupić nowy ?
  • #15 12815730
    sosarek

Poziom 43  
    Karta którą posiadasz także potrzebuje dodatkowego zasilania (wtyk 6 pinowy). Dobrze byłoby przy okazji zmienić pastę na procesorze i grafice.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 12815754
    myth000
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    Karta którą posiadasz także potrzebuje dodatkowego zasilania (wtyk 6 pinowy). Dobrze byłoby przy okazji zmienić pastę na procesorze i grafice.

Tak zgadza się i jest podpięty :) Ale z tyłu a widziałem ,że jeszcze gdzieś z boku dodatkowo są podpięte. A co do pasty to ja już zupełnie zielony. Będę musiał poszukać co i jak albo jakbyś mógł jakimś linkiem zapodać.
  • #17 12815760
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    myth000 napisał:
    słyszałem ,że potrzebują dodatkowego podpięcia pod zasilacz ,czy coś w ten deseń i teraz czy mój zasilacz to ma ,czy trzeba kupić nowy ?

Potrzebują, niektóre nawet 2x6PIN PCI-E (2 wtyczki 6PIN). Niektóre potrzebują 1x6PIN PCI-E, inne wymagają 2xmolex lub 1xmolex (starsze konstrukcje). Inne, te słabsze, bądź te o małym poborze energii czerpią ją z portu PCI-E (lub dawniej z AGP).

Twój zasilacz, o ile sprawny 100% uciągnie dosyć wymagające karty i inne podzespoły. To markowy, dobry zasilacz i o dosyć dużej mocy.

Dodano po 2 [minuty]:

myth000 napisał:
    A co do pasty to ja już zupełnie zielony

Kupujesz pastę (markową), rozbierasz chłodzenie, usuwasz starą pastę i nakładasz cieniutką wartwę nowej. Należy uważać przy demontażu/montażu chłodzenia - można uszkodzić drobne elementy smd.

Jesli jesteś zielony - oddaj komuś komputer, kto na tym się zna.
  • #18 12815800
    myth000
    Poziom 9  
    swiercm napisał:

Twój zasilacz, o ile sprawny 100% uciągnie dosyć wymagające karty i inne podzespoły. To markowy, dobry zasilacz i o dosyć dużej mocy.

Opinii nie ma o nim. Tutaj na forum jest oznaczony jako "dobry" ,ale np. widziałem jedną jedyną ocenę tego zasilacza i wynosiła ona jeden
  • #21 12815969
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Zasilacza nie ma na czarnej liście, myślę, że taka "opinia" wystarczy...
  • #22 12816209
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    safbot1st napisał:
    Zasilacza nie ma na czarnej liście, myślę, że taka "opinia" wystarczy...

Jest na białej, a tam trafić, to na prawdę trzeba się "postarać".

WG mojej skromnej wiedzy - Amacroxy są jednymi z lepszych zasilaczy. Kto wie, czy przypadkiem Fortron ich nie produkuje...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który włączał się i wyłączał po podłączeniu kabla. Po rozebraniu komputera i sprawdzeniu zasilania, zidentyfikował problem z jednym z kabli. Po podłączeniu wszystkich komponentów, w tym zasilacza do karty graficznej, dźwiękowej i procesora, komputer nie dawał sygnału. Użytkownik wykonał reset BIOS-u, co pomogło w uruchomieniu komputera. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące zasilania kart graficznych oraz wymiany pasty termoprzewodzącej. Użytkownik zadał pytanie o dodatkowe zasilanie dla nowych kart graficznych oraz o jakość swojego zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA