logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oszczędzanie energii i pieniędzy w domu

gangsta529 05 Sty 2014 18:12 2685 28
  • #1 13140955
    gangsta529
    Poziom 14  
    Witam, zakładam ten temat do rzucania racjonalnych lecz także i w miarę luźnych propozycji na temat oszczędzania energii/wody/gazu/pieniędzy/płatności za śmieci etc. w domach.
    Zacznę od własnych propozycji:
    1.Zmiana żarówek zwykłych na ledowe
    2.Segregacja odpadów (plastik, szkło, papier, metale, budowa kompostownika)
    3.Perlatory na wszystkich kranach w domu
    4.Rezygnacja z magazynów w wersji papierowej przenosząc się na wersję elektroniczną (oszczędzamy miejsce, pieniądze, zużycie papieru)
    5.Zalewanie czajników odmierzoną ilością wody (oszczędność gazu/prądu)
    6.W zimie po pieczeniu w piekarniku zostawmy go otwartego do wystygnięcia w celu dogrzania pomieszczenia
    7.Ładowanie telefonu/laptopa w miejscu pracy
    8.Ustawienie temp. w pokojach w odpowiedni sposób na grzejnikach/sterownikach
    9.Wyłączanie nie używanych urządzeń w momencie nie używania ich
    10.Odłączanie ładowarek z kontaktów w momencie nie korzystania z nich

Prosiłbym o numerację kolejnych porad, może w czasie pogwiazdkowych debetów na naszych kontach uda się zaoszczędzić parędziesiąt złotych w skali miesiąca, a być może wejdzie nam to w nawyk i stanie się postanowieniem noworocznym.
  • #2 13141013
    pawel16150
    Poziom 30  
    Ocena: 639
    gangsta529 napisał:

Dobre, ale ja mieszkam na wsi i po części jestem rolnikiem to telefon mam na polu ładować?
  • #3 13141028
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 13141049
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2493
    gangsta529 napisał:

Pod kradzież można podciągnąć :D

gangsta529 napisał:

Tu jesteś można powiedzieć że już zmuszony.

gangsta529 napisał:
    4.Rezygnacja z magazynów w wersji papierowej przenosząc się na wersję elektroniczną (oszczędzamy miejsce, pieniądze, zużycie papieru)

Energię elektryczną na czytanie w komputerze zużywasz, do biblioteki taniej będzie pójść.

gangsta529 napisał:
    6.W zimie po pieczeniu w piekarniku zostawmy go otwartego do wystygnięcia w celu dogrzania pomieszczenia

Nie musisz go otwierać, on i tak odda ciepło.
  • #5 13141115
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    1 - dobre, zależy tylko jaka jest ich cena i trwałość, trzeba by porównać do najlepiej standardowych świetlówek

2 - też warto - ciekawe tylko czy ktoś w ogóle sprawdza czy śmieci są segregowane czy nie, wydaje mi się że nikt tego nie sprawdzi

3 - znacznie lepiej sobie studnie wykopać o ile ma się gdzie

4 - ciekawe jak ci nośnik padnie, ja jednak wole wersje papierowe i niech sobie leżą na strychu nawet 20 lat. Papier tani jest

6 - jak go nie otworzysz to ciepło i tak z niego ucieknie ogrzewając pomieszczenie tylko że troche wolniej

7 - toż to okradanie pracodawcy :)

A jak dla mnie to największy koszt to jest ogrzewanie domu i na tym najwięcej trace. Gdyby nie ogrzewanie to oszczędzaniem prądu chyba bym wcale sobie głowy nie zawracał

EDIT:
    Długo tego posta pisałem i widzę że ktoś mnie juz uprzedził
  • #6 13141251
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 414
    Ad. segregacja śmieci jest bardzo ważna tzn. segregujemy na te które palimy w dzień i te które palimy w nocy. Tym samym zaoszczędzamy na ogrzewaniu i na energii związanej z dalszą ich obróbką. :D

Ps. Nie wymyśliłem tego sam tak się dzieje na prawdę :cry:
  • #7 13141730
    markoz7874
    Poziom 31  
    Ocena: 208
    gangsta529 napisał:
    ..

ad1. zaoszczędzisz o ile wcześniej nie padną lub np, sie nie zbiją.
    ad4. pytanie, czy zaoszczędzisz na okuliście?
    ad6. .. wyjaśnili poprzednicy
    ad7. wynosząc towary ze sklepu nie płacąc "zaoszczędzisz" więcej.
    11. odwiedzaj sąsiadów i "przy okazji" korzystaj z WC - oszczędność wody, papieru i płynów do czyszczenia WC, nie wspominając o świerzym powietrzu w domu ;) w sumie metoda podobna do punktu 7 ;)
  • #8 13141795
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2646
    No Kolega autor postu się starał. Co prawda te metody są dyskusyjne, w teorii można zaoszczędzić np. odłączając nieużywany zasilacz komputera od sieci, ale taki moduł też coś tam kosztuje, a roczne oszczędności wywołane tą metodą prawdopodobnie wystarczą na jedną flaszkę. Można także zastąpić komputer stacjonarny laptopem, ten drugi ma po prostu zasilacz mniejszej mocy, tylko nie każdy lubi w laptopie oglądać... niemieckie samochody.
  • #9 13141946
    markoz7874
    Poziom 31  
    yogi009 napisał:
    No Kolega autor postu się starał. Co prawda te metody są dyskusyjne, w teorii można zaoszczędzić..

Tak na serio, to zamiast oszczędzać, lepiej pójść inną drogą. Poświecić trochę więcej czasu na naukę i rozwój własny dzięki czemu można znaleźć lepiej płatna pracę.
    Oszczędzanie ma zawszę granice poniżej której zejść się nie da.
    Zarobki teoretycznie mogą być nieograniczone.
    Proponowałbym więc zamiast zastanawiać się jak nie wydawać pieniędzy, szukać rozwiązania aby ich więcej zarobić :)
  • #10 13144817
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 13144943
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 13145824
    Madrik
    Ocena: 1163
    gangsta529 napisał:
    Witam, zakładam ten temat do rzucania racjonalnych lecz także i w miarę luźnych propozycji na temat oszczędzania energii/wody/gazu/pieniędzy/płatności za śmieci etc. w domach.
    Zacznę od własnych propozycji:
    1.Zmiana żarówek zwykłych na ledowe
    3.Perlatory na wszystkich kranach w domu
    5.Zalewanie czajników odmierzoną ilością wody (oszczędność gazu/prądu)
    8.Ustawienie temp. w pokojach w odpowiedni sposób na grzejnikach/sterownikach
    9.Wyłączanie nie używanych urządzeń w momencie nie używania ich
    10.Odłączanie ładowarek z kontaktów w momencie nie korzystania z nich

AD1 - Światło LED jest niezdrowe. Wydasz więcej na lekarzy.

AD2 - Segregacja odpadów jest niebezpieczna i może być szkodliwa. Obecnie przepisy UE zabraniają segregacji ręcznej w zakładach przemysłowych, z uwagi na zbyt duże ryzyko. Czy warto się samemu na to wystawiać, za kilka złotych?

AD4 - Marnujemy energię, zdrowie i gorzej zapamiętujemy informacje. Już w tej chwili wiadomo, że elektroniczne formy dokumentów są mniej wydajne niż papierowe opracowania. Gorsze przyswajanie informacji wymaga częstszego czytania dokumentu elektronicznego i większego zużycia energii.

AD5 - Większość czajników ma minimalną dopuszczalną ilość wody do gotowania, Zwykle znacznie większą niż potrzeba na jedną szklankę.

AD9 - Wiele urządzeń mniej energii zużywa przez cały dzień, w trybie czuwania, niż w trakcie pojedynczego rozruchu. Oszczędność pozorna i nieistotna.

Propozycja 11 - Wspólne kąpiele i prysznice. Prysznic można brać w parze.
    Kąpiel - cała rodzina w jednej wodzie. Jak w średniowieczu - wszyscy się kąpią jak jest balia gotowa. najpierw Rodzice, potem dzieci, a w zimnej i brudnej wodzie - emeryci, zbędni z punktu widzenia ZUS.
  • #13 13146181
    Przemo9826
    Ocena: 2493
    Madrik napisał:

Propozycja 11 - Wspólne kąpiele i prysznice. Prysznic można brać w parze.
    Kąpiel - cała rodzina w jednej wodzie. Jak w średniowieczu - wszyscy się kąpią jak jest balia gotowa. najpierw Rodzice, potem dzieci, a w zimnej i brudnej wodzie - emeryci, zbędni z punktu widzenia ZUS.

A tą wodą w kibelku spłukać.
  • #14 13146713
    Madrik
    I już mamy jaką oszczędność. :)
  • #15 13147017
    markoz7874
    Poziom 31  
    Przemo9826 napisał:

A tą wodą w kibelku spłukać.

Czytałem gdzieś o gromadzeniu wody po myciu do spłukiwania kibelaka ale podobno taka woda szybko zaczyna nieładnie pachnieć.
  • #16 13147414
    yogi009
    Poziom 43  
    Co do jakości światłą LED (do Kolegi Jerzykowskiego), zależy jakiego diody stosujemy. Faktycznie tania chinna dioda nie jest miła w domu, ale już w ofercie np. Cree można coś wybrać szukając temperatur w zakresie 2200-3000K. Nie zmienia to faktu, że impulsowy sposób pracy tych źródeł światła nie jest naturalny z punktu widzenia biologicznej natury świata. O zakłóceniach emitowanych przez żarówki energooszczędne wiedzą doskonale krótkofalowcy, ostatnio Kolega badał markową żarówkę LED dużej firmy o brzydkiej po polsku nazwie i okazało się, że sieje niemiłosiernie. Przy niej nawet sterownik LED pracujący z naturzy rzeczy impulsowo (scalak, dławik, etc.) to przysłowiowy "pikuś".
  • #17 13147512
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4287
    gangsta529 napisał:
    Zamknięty też dogrzeje
    gangsta529 napisał:
    Ładowanie telefonu/laptopa w miejscu pracy
    Polecam również:
    - załatwianie malej i dużej potrzeby w miejscu pracy
    - picie herbaty na zapas w miejscu pracy
    - ładowanie akumulatora do zasilania domowego oświetlenia LED
    - grzanie w pracy cegieł a po przyjeździe do domu umieszczenie je w piekarniku
    - itd.

Dodano po 5 [minuty]:

Madrik napisał:
    AD5 - Większość czajników ma minimalną dopuszczalną ilość wody do gotowania, Zwykle znacznie większą niż potrzeba na jedną szklankę.

Większość ma na dwie ale chyba nie pijesz do lustra?
    Można też pić jedną podwójną :D w technikum piliśmy w zlewkach 500ml.
  • #18 13148199
    Madrik
    Osobiście preferuję naczynia 100ml. ;)
    Chyba, że mówimy o produkcie fermentacji słodowej... Wtedy 500ml może być. :)
  • #19 13148282
    BartekWB
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    vodiczka - uśmiałem się :D.

Co do żarówek LED, w moim pokoju wymieniono mi świetlówki bez mojej wiedzy właśnie na LED i długo się nie zorientowałem, barwa jest identyczna jak świetlówkowa, nie czuje żadnych zmian, nie czuję się gorzej mentalnie.
    Moim zdaniem najbardziej idzie oszczędzić na rozsądnej jeździe samochodem i gaszeniu niepotrzebnie palących się świateł (nie ważne czy led, czy świetlówki czy klasyczne). Reszta oszczędności jest na siłę i nie jest znacząca w ostatecznym rozliczeniu.
  • #20 13148304
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 13148317
    ginger78
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    vodiczka napisał:

- grzanie w pracy cegieł a po przyjeździe do domu umieszczenie je w piekarniku

:shocked!:

Odnośnie sposobów na oszczędzanie wymienionych przez twórcę tematu - oszczędność będzie niewielka. W Polsce bardzo drogie jest ogrzewanie i jedzenie, szczególnie te gotowe "na mieście". Ja proponuję tu właśnie poszukać oszczędności.

Wszystkie posiłki przygotowujemy sami w domu, nie kupujemy nic gotowego, staramy się nie używać piekarnika na prąd, nie zaopatrujemy się w jedzenie w sklepie "na przeciwko" (marża nieraz przekracza 1zł na produkcie). Takie funkcjonowanie pozwala zaoszczędzić (w moim przypadku) kilkaset zł/mies. Do tego rezygnacja z mikrofalówki - mała sprawność.

Ogrzewanie - tu zależnie od mo żliwości - nie grzejemy pomieszczeń nie używanych, temperaturę ustawiamy względnie na minimum (raczej 19* niż 21 - choć mam znajomych co mówią, że 17* w domu to już wysoko ;P)

Ładowanie komórek "w pracy" czy wc "u sąsiada" to raczej pozorne oszczędności. Czajnik elektryczny zużywa jakieś 5zł/mieś przy gotowaniu 5l wody na dzień - trzeba nie gotowac na zapas. Zamiana baniek Edisona na LED - ja tu widzę małą oszczedność, lepiej gasić światło w nieużywanych pomieszczeniach.
  • #22 13149457
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 414
    Spotkałem się z takim patentem: regeneracja (suszenie) zużytych chusteczek higienicznych do nosa i używanie ich do podcierania :D

Później można je jeszcze spalić a ciepło wykorzystać do zrobienia herbaty :idea:
  • #23 13149740
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 13149776
    vodiczka
    Poziom 43  
    Madrik napisał:
    Chyba, że mówimy o produkcie fermentacji słodowej... Wtedy 500ml może być.

Cały czas mówimy o herbacie. W technikum szedł jeden mały ULUNG za 1,40 zł na jedną 500ml zlewkę. Bez cukru :D

ginger78 napisał:
    choć mam znajomych co mówią, że 17* w domu to już wysoko

Zupełnie jak moja nieżyjąca już chrzestna choć dla niej "wysoko" było o jeden stopień więcej.
    Dla mnie 20* zimą to już chłodno (latem i 18 mi nie przeszkadza) a moja żona chciałaby minimum 23* ( latem też godzi się na 18) Kompromisowo ustaliliśmy 22*. Nie zaoszczędzimy :cry:
  • #25 13150802
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 142
    ginger78 napisał:
    Do tego rezygnacja z mikrofalówki - mała sprawność.

Sprawność MW może nie rozpieszcza, ale gaz również jest "rozrzutny"...
    kolbjan napisał:
    Odstawić nałogi na początek. Oszczędności bardzo wymierne się pojawią.

Na coś trzeba umrzeć. Jak podliczyłem u mnie w domu ten segment pochłania jakieś 600-700zł.
    vodiczka napisał:
    Zupełnie jak moja nieżyjąca już chrzestna choć dla niej "wysoko" było o jeden stopień więcej.
    Dla mnie 20* zimą to już chłodno (latem i 18 mi nie przeszkadza) a moja żona chciałaby minimum 23* ( latem też godzi się na 18) Kompromisowo ustaliliśmy 22*.

Latem dogrzewa nas słońce, zimą powietrze zaczyna się frakcjonować i przy podłodze pewnie znacznie niższa temp.
    Teraz mam 20,4°C i brrr, zimnica :D
  • #26 13151182
    Madrik
    BartekWB napisał:
    vodiczka - uśmiałem się :D.

Co do żarówek LED, w moim pokoju wymieniono mi świetlówki bez mojej wiedzy właśnie na LED i długo się nie zorientowałem, barwa jest identyczna jak świetlówkowa, nie czuje żadnych zmian, nie czuję się gorzej mentalnie.
    Moim zdaniem najbardziej idzie oszczędzić na rozsądnej jeździe samochodem i gaszeniu niepotrzebnie palących się świateł (nie ważne czy led, czy świetlówki czy klasyczne). Reszta oszczędności jest na siłę i nie jest znacząca w ostatecznym rozliczeniu.

Zmienisz zdanie jak spróbujesz zrobić prace precyzyjne.
    Tu nie chodzi o barwę światła, ale widmo.

LED ma wąskie linie emisyjne. To tak, jakbyś patrzył na obraz Mona Lisy, przez drobną, podłużną kratkę z grubymi prętami. Da się rozpoznać, że to obraz Mony, ale jednakś nie jest to ta jakość oglądania.

Inaczej mówiąc, światło LED pozbawia cię sporej części informacji wizyjnej.
    Światło żarowe dawało pełne widmo, bliskie słonecznemu.

Dlatego nawet przy słabym świetle żarowym, można robić prace drobne i wymagające dokładności. Dlatego przy słabym świetle świecy, siedzi się miło i przyjemnie. Oko to czuje i odbiera.
    Te same prace w świetle LED wymagają znacznie wyższej intensywności oświetlenia, żeby skompensować braki, a i tak jest różnica.

A barwa światła... to po prostu jego kolorek. Można go uzyskać na wiele sposobów. Tu trochę więcej żółtego, tam nieco mniej czerwonego i zielonego i mamy.
  • #27 13151264
    yogi009
    Poziom 43  
    Właśnie dlatego należy w takich sytuacjach zwracać uwagę na poziom wiernego oddawania barw przez diody LED, ostatnio wyszła np. taka seria Cree, jak się okazuje zastępująca MX3/6, a jej przewagą jest głównie lepszy współczynnik wiernego oddawania barw (z tego, co pamiętam chyba 80%). W typowych masówkach z Chin prawdopodobnie takiego parametru w ogóle nie ma. Niestety, albo dobrze, albo tanio.
  • #28 13151838
    vodiczka
    Poziom 43  
    sq9cwd napisał:
    Latem dogrzewa nas słońce,

Raczej latem organizm inaczej funkcjonuje. Na ogół przy 18 stopniach latem jest pochmurno.
  • #29 13152087
    gilus1
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Oszczędność energii:
    Przed wyjazdem kilkudniowym obniżyć temperaturę w mieszkaniu do 15-17 stopni.
    Nie otwierać bez potrzeby lodówki i umiejscowić ją daleko od źródła ciepła.

Oszczędność pieniędzy:
    Zmiana taryfy i/lub dostawcy energii. O ile zmiana dostawcy wnosi znikome oszczędności, to inna taryfa i rozsądne rozłożenie obciążenia przynosi dobre efekty. Mieszkam na wsi, mamy gospodarstwo. Zastosowaliśmy taryfę G12w z PGE. Duży pobór mocy następuje w weekendy - śrutownik 11 kW, spawarka, pralka, piekarnik itp. W dni robocze duże moce pobieramy podczas trwania niższej stawki. Do bojlera zamontowany jest programator, dzięki czemu woda grzeje się również na niskiej stawce. Gruba warstwa izolacyjna zapobiega szybkiemu wychładzaniu wody.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat oszczędzania energii i pieniędzy w domach użytkownicy dzielą się różnorodnymi pomysłami i doświadczeniami. Propozycje obejmują zmianę tradycyjnych żarówek na LED, segregację odpadów, użycie perlatorów w kranach, oraz przejście na wersje elektroniczne dokumentów. Uczestnicy podnoszą również kwestie związane z kosztami segregacji śmieci, efektywnością ogrzewania, oraz oszczędnościami wynikającymi z odpowiedniego zarządzania energią elektryczną. Wiele osób zwraca uwagę na znaczenie jakości oświetlenia LED oraz jego wpływ na zdrowie. Dodatkowo, poruszane są tematy dotyczące zmiany taryf energetycznych oraz optymalizacji zużycia energii w gospodarstwach domowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA