logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faac 741 Fix4 - Różnice w zasięgu pilotów FIX4, starsza vs nowa seria

szofer33 16 Sty 2014 21:06 8874 17
REKLAMA
  • #1 13184987
    szofer33
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Mam taki problem. Mam pytanie odnośnie pilotów dokładnie chodzi mi o fix4 do faac741.
    Mam takie 4 szt w komplecie od jesieni 2013 roku i zauważyłem że w jednym z nich płytka jest ze starych serii jak na zdjęciu nr 1 ( w załączeniu) wyprodukowana w Polsce lub na polski rynek. Zdjęcie płytki nr 1 w załączeniu.
    Pilot ten z tą płytką ma super zasięg i działa bez problemu nawet na 200m czasem z dodatkową anteną faac oczywiście.

Pozostałe 3 takie same piloty zauważyłem że są nowej serii jak na zdjęciu nr 2 ( płytka w pozostałych pilotach)nie są za w iele warte. Mają bardzo mały zasię do 15- 20 m i nie wiem gdzie leży problem.
    Dzwoniłem już wszędzie, zmieniałem baterie 2 razy dla pewności, mój autoryzowany monter facc z - Podkarpackiego ( wysyłał piloty do Faac aby to sprawdzili) i napisali że są one dobre. To nie jest możliwe by wszystko było ok, gdyż tamten pilot działa świetnie a te 3 bardzo źle bo na 15 -30m max z dodatkową anteną.
    Mieszkam na wsi, nie mam zakłóceń itp.
    Czy można dokupić jeszcze takie stare piloty fix4 -433,92mhz jak na zdjęciu nr 1?
    Co może być przyczyną takiej sytuacji?
    Czy to może być problem z radiem?
    Jakie ewentualnie inne piloty Facc mają dobre zasięgi i pasowały by do mojego radia.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Faac 741 Fix4 - Różnice w zasięgu pilotów FIX4, starsza vs nowa seria 2.JPG (463.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Faac 741 Fix4 - Różnice w zasięgu pilotów FIX4, starsza vs nowa seria 1.JPG (464.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13188045
    tapczan0
    Poziom 22  
    Ocena: 170
    Pilot nr1 jest składany maszynowo, pilot nr2 jest lutowany ręcznie...nie do wiary,
    www.Proxima.pl ma wiele pilotów do FAACa FIXa,
    pozdrawiam
  • #3 13193953
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 13194832
    szofer33
    Poziom 12  
    To trochę może i racja choć nie do końca. Ja mam dodatkową antenę Faac oryginalną i nic bym mówił gdyby te same piloty miały jednakowe zasięgi. Skoro jeden z nich co jest na zdjęciu wyżej nr 1 ma do 200 metrów czasem a tak na 100 to zawsze, a pozostałe do 30 metrów max to chyba jest różnica w pilotach.
    Dziwi mnie to że kupując 4 szt. od jednego sprzedawcy 1 był ze starej serii a 3 z nowej. Ten stary super jest i już mam kolegę co jeszcze mi sprzeda ten stary model.
    Poza tym faktycznie jak się przypatrzeć na te płytki to widać, że jeden jest innego wykonania jak pisze kolega wyżej, ręcznie lutowany. Czy już Faac doszedł do takiego dziadostwa że ktoś w garażu robi piloty?? Nie do wiary.
  • #5 13194843
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 13196743
    tapczan0
    Poziom 22  
    Kolego Mareczny,
    czytaj, zanim opowiesz życiorys....
  • #7 13225499
    szofer33
    Poziom 12  
    Czy może ktoś ma do sprzedania jeszcze fix4 z takim starym układem scalonym jak na zdjęciu oznaczonym nr 1 wyżej?? Jeden kolega mówił że ma i mi wyśle ale na gadaniu się skończyło.
    Pozdrawiam.
  • #9 13228419
    szofer33
    Poziom 12  
    Dzięki kolego, czyli nie ma pytać jakie te fix4 mają środki bo na pewno nie te ręcznie robione jak to pisał ktoś wyżej ? :)

Dodano po 1 [minuty]:

Sorry to nawet Twój wpis był. Wielkie dzięki.
  • #10 13229414
    tapczan0
    Poziom 22  
    Dla pewności poproś najpierw o zdjęcie płytki drukowanej,
  • REKLAMA
  • #11 13242587
    szofer33
    Poziom 12  
    Witam. Okazało się, że ten mój lepszy pilot to jest zamiennik zrobiony przez firmę www.proxima.pl . O dziwo chodzi 2 razy lepiej niż oryginał Faac i po konsultacji ze sprzedawcą z tej firmy powiedziano mi, że bardzo dużo osób działających na systemie FIX kupuje właśnie u nich piloty bo mają większe zasięgi. Mogę to potwierdzić bo u mnie też tak jest. Zdziwienie nie małe ale to prawda. Czekam teraz na przesyłkę z pilotami. Pozdrawiam.

Dodano po 8 [minuty]:

Jeszcze mam pytanie odnośnie programowania pilota FIX4. Jak zrobić by dodać pilota nie rozkodowując już dodane. Przy bramie rozsuwanej Faac 741 mam radio dwukanałowe. Jeden kanał otwieranie/zamywkanie a na drugim opcję furtki. Nie za bardzo te instrukcje rozumiem co są na stronach. Poza tym mam też bramę garażową Faac D700 i jakiś odbiornik jednokanałowy przypasowany do 3 przycisku na pilocie. Proszę o pomoc czy muszę zacząć wczytywać wszystkie posiadane piloty od początku czy mogę dodać nowe bez ingerencji w stare. Jak to zrobić?? Pozdrawiam.
  • #12 13246999
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3636
    Dopiszesz nowe bez ingerencji w stare - ale jak się pomylisz n.p. z przypisaniem guzików to nie da się usunąć pojedynczego pilota - żeby naprawić mususz wszystko skasować i od nowa dopisać.

W instrukcji jest wszystko b. wyraźnie ( http://www.automatydobram.coom.pl/instrukcje/faac/fix.pdf ) , ale jak już mus lopatologicznie to dopisywanie pilotów (pierwszy kanał, dla drugiego to już looknij w instrukcję) - ten temat post 2 : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2697396.html

Brama ma dwukanałowy wpinany odbiornik - pierwszy kanał jest od otwierania - dopisujesz do niego 1 guzik nowego pilota (post w w/w temacie), 2 kanał do furtki - dopisujesz 2 guzik nowego pilota (instrukcja); garaż ma prawdopodobnie odbiornik taki jak w w/w poście (zewnętrzny Fix na kable - na nim wszystko jest tak samo jak we wpinanym) - do jego 1 i jedynego kanału dopisujesz 3 guzik nowego pilota (post w w/w temacie).

PS. przy dopisywaniu napędy będa chaotycznie jeździć i przestawać - tak ma być.
  • #13 13249330
    szofer33
    Poziom 12  
    No dzięki, teraz już zakumałem pisząc po twojemu.
    Mam jeszcze pytanie czy antena dodatkowa Faac musi być zmasowana przez tą blaszkę co się ją montuje czy też nie potrzebuje ona tego?

Dodano po 1 [minuty]:

Faac 741 Fix4 - Różnice w zasięgu pilotów FIX4, starsza vs nowa seria
  • REKLAMA
  • #14 13250174
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3636
    Niekoniecznie (a nawet jak będzie się jakieś napięcie błąkało po konstrukcji bramy z powodu wadliwego zerowania to szkodliwe).
    Ale potrzebne jest umasienie ekranu po stronie odbiornika - jest tam odpowiedni masowy zacisk tuż przy zacisku antenowym.
  • #15 13251785
    szofer33
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc. Tak pytam bo jak pisałem wyżej mam problem z pilotami a dokładnie jak się okazuje z oryginałami Faac FIX4. Mam je 3 szt. a ich zasięg to do 15m max a czasem nawet na 5 muszę podejść do anteny. Mam też zamiennik jak na zdjęciu nr 1 wyżej i on działa fajnie. Skoro zamiennik działa dobrze więc problem jest chyba w pilotach ale żeby aż 3 szt. były jakieś zwalone. Fakt że kupiłem je w jednym czasie u mojego montera. Piloty te poszły ponoć jak mnie zapewniał sprzedawca do reklamacji Faac i niby są ok. Więc nie wiem gdzie szukać problemu, może coś z anteną się dzieje nie tak, może ma jakieś zwarcie no ale ten jeden polit działa super na 100m i więcej. Chyba kupię jeszcze jeden oryginał Faac Fix4 i spróbuję na nim sprawdzić bo nie mam innych pomysłów. Hej
  • #16 13286780
    druido
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Dużo zakładam faac-ów, i jeszcze więcej doprogramowóje , i jak czytam te posty to jednak obstawiłbym fixa /antenę ,wiem że mój post nic nie wnosi ale jeśli możesz napisz na PW od kogo kupiłeś (mam powody przypuszczać ze to ryrzowiec)
  • #18 13410173
    szofer33
    Poziom 12  
    Witam. Wracam ponownie do tematu zasięgu pilotów. Mam dodatkową antenę do radia fix wtykanego do 741 Faac i była ona podpięta pod: gorący przewód ten w środku kabla do wtyku ANT a oplot czyli ten zimny do GND. Wszystko to wariowało. Raz piloty miały zasięg, raz nie i tak na okrągło się z tym męczyłem. Zrobiłem eksperyment i odłączyłem antenę podłączając tylko ten kabelek z 18cm dawany wraz z kompletem do radia we wtyk ANT. I tu zdziwienie. Radio i piloty chodzą super i zasięg jak cholera!!! Podłączyłem ponownie dodatkową antenę i problem powrócił więc metodą prób doszedłem że jak podłączyłem tylko gorący przewód to wszystko ok a jak tylko dołączyłem masę to problem się powtarza. Teraz mam pytanie do speców od tego co to może być za przyczyna?? Antena nie ma zwarcia bo sprawdzałem miernikiem obwodu, jest to oryginalny Faac. Czy to może coś z radiem albo jednak z anteną albo może coś źle było podłączone?? Jak ktoś się na tym zna to proszę o pomoc. Pozdrawiam. Teraz mam podłączoną antenę zewnętrzną ale bez masy i jest ok ale dlaczego masa tak działa destrukcyjnie na antenę??

Dodano po 4 [godziny] 17 [minuty]:

Mam jeszcze pytanie czy kabel od anteny Faac można przyciąć do potrzebnej nam długości?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pilotami FIX4 do bramy FAAC 741, zauważając różnice w zasięgu między pilotem ze starej serii a trzema nowymi. Pilot ze starej serii działa z zasięgiem do 200 m, podczas gdy nowe mają zasięg maksymalnie 15-30 m. Użytkownik wymienia, że zmieniał baterie i konsultował się z autoryzowanym serwisem, który potwierdził, że nowe piloty są sprawne. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w czułości radioodbiornika lub w zastosowanej antenie. Użytkownik odkrywa, że zamiennik od firmy Proxima działa lepiej niż oryginał FAAC. Pojawiają się również pytania dotyczące programowania pilotów oraz podłączenia anteny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA