logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer 1500W - jak rozebrać i zdiagnozować przyczynę awarii?

marshand 30 Mar 2005 09:11 12226 5
REKLAMA
  • #1 1360542
    marshand
    Poziom 11  
    Witam Was.
    Mam odkurzacz zelmer 1500W od 5 lat. Do tej pory bez żadnych napraw. Ostatnio jak odkurzałem, to mnie zdziwiło, wyłączył się. To było coś w rodzaju jakby zabrakło prądu, bądź wtyczka wyskoczyła z gniazdka. Nic takiego się nie stało ani w pierwszym ani w drugim przypadku. Potem próbowałem go włączyć bez skutku. I tak zakończyłem odkurzanie. Próbowałem go rozebrać, ale nie wyszło. Odkręciłem dwie śruby przy kółkach a obudowa dalej trzymała. Nie wiem czy są jakieś zatrzaski czy co. Bałem się użyć siły. Rozwalić sprzęt nie jest trudno. Nie wiem czy to coś z włącznikiem, bo nic nie zaśmierdziało (np. jak przy spaleniu się czegoś z elektroniki - bezpiecznik itp.). Nie wiem czy coś z kablem???
    Na razie nie mogę się do środka dostać.
    Proszę o rady.
    Z góry dzięki.
    Pozdrawiam, Marshand.
    Udanego dnia.
  • REKLAMA
  • #2 1360556
    pacraf
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    tak na dzien dobry to mozliwosci sa 2 :

po pierwsze ukrecony przewod zasilajacy (zdejmij obudowe, sa zsatraski, uzyj sily, nie boj sie...) jak zdejmiesz to sprawdz czy dochodzi 230 V do srodka.

po 2 zawiesila sie szczotka na komutatorze. postukaj w nie i zobaczysz czy ruszy. jesli ruszy to zajmij sie powodem zawieszenia...

cya
  • REKLAMA
  • #3 1360571
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1623
    Witam
    Od góry jest przycisk sterowania(przycisk zwijacza i załączania odkurzacza) jest on na zaczepach ,delikatnie podważ i zdejm ,tam będą dwie śruby,po ich odkręceniu masz dostęp do wnętrza.Sprawdż najpierw przewód zasilający,aż do wyjścia ze zwijacza.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1360581
    grzesiwek
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    przyczy może być kilka 1.szczotki mogłysię zużyć 2. uszkodzony wyłącznki 3.uszkodzony kondesator 4lub brak połączenia na bbbbebnie gdzie się przewód zwija.Aby go rozebrać musisz podwadzić pokrywę którą naciskasz aby włączyć odkurzacz tam są dwa zaczepy,jak ściągniesz pokrywę dostaniesz się do wyłącznika i dwóch śrub które odkręcisz i dostaniesz się do silnika powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 1360904
    Drops26
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    witam bez dokładnego modelu nieda się powiedzieć jak go rozebrać a mozna szybko uszkodzić i coś urwać a powodów moze być kilka tak jak już napisali podaj dokladny model to powiem jak go rozebrac
  • #6 1360933
    marshand
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Dzięki wielkie za rady.
    Popołudniu biorę się za odkurzacz. Jak coś mi uda się z nim zrobić to dam później znać.
    Na razie dzięki i pozdrawiam.
REKLAMA