logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana kondensatora 1000µF 6,3V 105°C VENTEL przy BIOS na BS61B – zamiennik?

BOSSMAN26 31 Mar 2005 09:07 1754 21
REKLAMA
  • #1 1363468
    BOSSMAN26
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    MAm płyte BS61B z CPU Celeron 2 400MHz, SIS 620 grafa na pokładzie dwa banki RAMu. MA nadzieje ze przyblizyłem wyglad swoej płytki rocznik około 1998/99, a moje pytanie dotyczy kondensatora Elektrolitycznego znajdujacego sie miedzy bateryjka BIOS'u a samym BIOS'em ten elektrlit mi wyschnał i chciaklbym go wymienic na nowy ale oznaczenia na nim sa drukowane innym kolorem niz w innych kondensatorach na płycie oto jego parametry 1000mikro F 6,3v 105stopni C VENTEL. Czy moge go zamienic innym kondensem o takich parametrach czy mzoe jest ta jakis specyficzny kondensator ?? nadruk jest kolory złotego. I jesli mozna gowymienic to czy taka wymiana podniesie płyte w przypadku padniecie kondensatora na pg nie padnie za nim cos jeszcze ??
  • REKLAMA
  • #2 1363529
    Marekzenio
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Witam.
    Takich kondensatorków masz tam pewnie więcej :)
    Sprawdź wszystkie 1000 uf 6.3 V. Lub jeśli masz podejrzenie do kiku to wymień wszystkie.
    To są specyficzne kondensatory do płyt głównych na 105 stopni LOW ESR (lepsza sprawność).
    Tak te kondensatory mogą utrudniać start kompa....
  • #3 1363662
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Popieram rozmówce, jeżeli chcesz je wymienić muszą byc takie same i przylutowane tak jak są fabryczniejeśli chodzi o temp spotkałęm się że wystrczą na 85 C. Zrobiłem już wiele płyt przeważnie ECS to taka ich wada.
  • #4 1364268
    BOSSMAN26
    Poziom 16  
    Tak żeczywisice znalazłem ich jezcze kilka dokąłdnie mówiąc 9 plus ten co wymieniłem to w sumie 10, i jeszcze raz tak widze conajmniej jeden uszkodzony którego wczesniej nie dostrzegłem. Ale jedno jeszcze mnie nurtuje ten kondesator co wymieniłem i reszta które che wymieniac sa kooru czarnego z złotym nadrukiem a dojrzałem jeszcze mnóstwo podobnych elektrolitów tylko ze zielonych firmy SANYO o pojemnosci 1000mikro F i 6.3V ale nie widze temp róznia sie wyglądem od poptzrdnich kolorem obudowy czy te tesz wymieniac ? i czy kolor obudowy bądz nadruku jest jakims znacznikiem ??
  • #5 1364699
    Hiryoki
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Lutuj (wymieniaj) ważne aby parametry się zgadzały.
  • REKLAMA
  • #6 1364714
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6567
    Zależy na którym obwodzie, nie wszędzie są potrzebne LOW ESR (w zasadzie tylko w obwodzie zasilania CPU i AGP), więc część jest pewnie zwykła a część lepsza, ale tak na prawdę to nie musisz się tym przejmować... zwykłe na 105*C też wystarczą.
    P.S.
    Celeron 400MHz (Mendocino) to nie Celeron 2, zwany też Celeronem E (Coppermine).
  • #7 1365286
    jakubbulas
    Poziom 16  
    A nie taniej i szybciej wyjdzie kupić nową (używaną, bo takich się już nie produkuje) płytę główną pod takiego Celerona? Moim zdaniem mniej roboty a na popularnym polskim serwisie aukcyjnym identyczna była za około 30 złotych.
  • REKLAMA
  • #8 1366016
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    jakubbulas napisał:
    A nie taniej i szybciej wyjdzie kupić nową (używaną, bo takich się już nie produkuje) płytę główną pod takiego Celerona? Moim zdaniem mniej roboty a na popularnym polskim serwisie aukcyjnym identyczna była za około 30 złotych.

i za 2 miesiące wymieniać kondziołki na niej :)

ze swojej strony zaproponował bym wymiane na takie same pod względem pojemności ale na większe napięcie, będa miały trochę luzu

Pozdrawiam
    artur
  • #9 1366771
    tzok
    Pod względem napięcia to one mają wystarczający luz... IMHO nie ma sensu pakować kondensatorów na wyższe napięcie.
  • #10 1368486
    BOSSMAN26
    Poziom 16  
    Czy ktos wie cos na temat urządzen diagnozujących płyty główne jakies karty roszerzen podłączane przez porty szeregowe czy równolełge ??
  • REKLAMA
  • #11 1368683
    tzok
    KArty POST są na PCI i ISA i działają, natomiast czytnik kodów POST na LPT działał tylko z IBM PS/2...
  • #12 1369133
    BOSSMAN26
    Poziom 16  
    Gdzie takie karty mozna nabyc w jakiej cenie i czym nalezy sie kieropwac przy zakupie? jakie elektrolity do plyty sa wskazae zwykłe na 105* czy ty LOW ESR(gdzie je nabyc), zwykłe kupuje po 1zł a te drugie jakichcenahc i czy ich zakup nie równa sie nowa płyta ?
  • #13 1370767
    tzok
    Jak dasz zwykłe to najwyżej za kolejne 3-4 lata będziesz je musiał znowu wymienić... ale nie sądzę.
    Karty POST można kupić na Allegro, nie są bardzo drogie.
  • #14 1371017
    jakubbulas
    Poziom 16  
    artur00 napisał:
    jakubbulas napisał:

i za 2 miesiące wymieniać kondziołki na niej :)

ze swojej strony zaproponował bym wymiane na takie same pod względem pojemności ale na większe napięcie, będa miały trochę luzu

Pozdrawiam
    artur

Dlaczego miałby za dwa miesiące wymieniać? Przecież wystarczy kupić taką sprawdzoną (ja mam w sumie 6 płyt głównych tego rzędu działąjących bezproblemowo jakieś 7 lat) i będzie ok.
  • #15 1371692
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Kondensatorów marki Sanyo (zielone ze złotym nadrukiem) nie wymieniaj. To b. dobre kondensatory i o ile nie widać na nich jakiś odkształceń to są 100% OK. Pozstałe o których piszesz raczej hurtem wszystkie i myśle że problemy z płytą znikną. Wymieniać na wyższe napięcie nie ma sensu. Kondensatory 1000uF na 6,3V i na 10V mają zwykle zbliżone wymiary i raster ale 16V już są dużo większe. Poza tym prawdopodobnie filtrują napięcie 3,3V lub 5V więc nawet te na 6,3V mają spory zapas, ważne żeby były z serii LOW ESR. Łatwo kupić w tej chwili Kondensatory marki TEAPO lub Jackcony, w zupełności wystarczą na kilka lat. Pewnie w tym czasie i tak zmienisz sprzęt na szybszy.
  • #16 1373464
    BOSSMAN26
    Poziom 16  
    Wszyttko spoko dzieki za pomoc kondesny wymienie tylko te czarne ze złotym nadrukime i jak narazie bede testował po kazdej wymianie kondensatora czy jusz chula czy nie. Tylko jeszcze jedno chodzi mi po głowie jestem lejikiem wiec moja dewiza jest nie wiedza i żądza jej wypełnienia wiec zapytam o co chodzi z LOW ESR i co ma kolor nadruku do kondensatora czy to jest jakis parametr ?
  • #17 1373928
    tzok
    Wymień wszystkie w danej gałęzi, wymiana po jednym nie ma sensu...
  • #18 1375872
    BOSSMAN26
    Poziom 16  
    Wymienilem kolejny elektrolit i rzeczywiscie nic a nic pozatym ze płyta jusz nie wyłączas ie po 8 sekundach ale jest ciemno nic nie widze na monitorze(grafa na pokładzie). Bede wymienial dalej kondesnay ale teraz hurtem. Co powiecie czemu nie widze biosu ?

Dodano po 41 [minuty]:

Jak sprawdzic czy BIOS działa ?? czy uszkodzony BIOS zmoe byc przyczyna nie podnoszenia sie płyty ? witraki kresa ale nic ponadto ?
  • #19 1376145
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    ... po każdej wymianie elektrolitu należy porządnie z resetować bios .
  • #20 1376382
    BOSSMAN26
    Poziom 16  
    Pożądnie znaczy starczy przełozyc zworke i gotowe czy zmoe wyjąc bateryjkei czkeac ale to raczej daje ten sm efekt chyba ze jest jais inny sposób ? a jesli to nie pomoze to gdzie szukacprzyczyna martwego ekranu, braku oznak życia ?
  • #21 1376510
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    ... nigdy nie robię tego zworką tylko na wyłączonym zasilaniu płyty wyciągam baterię i na jej stykach kilkakrotnie robię zwarcie! Jeśli to nie pomaga trzeba czasami posprawdzać czy są przejścia na poszczególnych gałęziach elektrolitów oraz poprawa ewentualnych lutowań elektrolitów .
  • #22 1380534
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Powiem także wiele juz wymieniłem elek i trzeba wymienić wszystkie jest ich z reguły sześć dopiero ruszy płyta. a później można się bawić w biosie. Wystarczy wyjąc baterię na parę minut i już bios powraca do ustawień fabrycznych.
    Jak nie wymienisz elek to nie zobaczysz biosu bo nie pracuje procesor.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wymiany kondensatora elektrolitycznego 1000µF 6,3V 105°C marki VENTEL na płycie głównej BS61B z procesorem Celeron 400MHz i układem SIS 620. Kondensatory te są specyficzne dla płyt głównych, wymagają parametrów 105°C oraz niskiego ESR (LOW ESR) dla lepszej stabilności i sprawności. Zaleca się wymianę wszystkich kondensatorów o tych parametrach na płycie, a nie tylko pojedynczych sztuk. Kolor obudowy i nadruku kondensatora (czarny ze złotym nadrukiem vs zielony SANYO) nie jest decydujący, ważne są parametry elektryczne i niska rezystancja ESR. Kondensatory o wyższym napięciu znamionowym nie są konieczne, gdyż 6,3V jest wystarczające dla filtracji napięć 3,3V lub 5V. Po wymianie kondensatorów należy zresetować BIOS poprzez wyjęcie baterii i zwarcie jej styków, co przywraca ustawienia fabryczne. Uszkodzone kondensatory mogą powodować problemy z uruchomieniem płyty i brakiem obrazu na monitorze. Wymiana kondensatorów na płycie BS61B jest kluczowa dla stabilności i poprawnego działania, a kondensatory marki SANYO uznawane są za wysokiej jakości i nie wymagają wymiany, jeśli nie wykazują uszkodzeń. Karty diagnostyczne POST dostępne są na rynku, mogą pomóc w diagnozie, ale nie są niezbędne. W przypadku braku obrazu po wymianie kondensatorów należy sprawdzić poprawność lutowań i ewentualne uszkodzenia BIOS-u lub innych elementów płyty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA