logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMD Athlon 64 X2 5000+ wyłącza się podczas grania – przegrzewanie mimo nowej pasty

Michał_3 18 Lut 2014 16:59 1248 8
REKLAMA
  • #1 13317695
    Michał_3
    Poziom 9  
    Witam, mam pewien problem dotyczący mojego komputera. Podczas gdy go używam siedzie na internecie robię cokolwiek wszytko jest spoko ale gdy właczam sobie jakąś grę to dosłownie po 10 - 15 min wyłącza mi się . Gdy mi się przegrzewał nałożyłem na procesor pastę silikonową termoprzewodzoncą niestety to nie pomogło jeśli chodzi o to czy mam zawirusowany komputer to nie mam bez wirusów tak samo jak gry . Nie wiem co mam dalej robić proszę pomóżcie mi . Mój komputer ma windowsa xp , procesor ADM athol (tm) 63x2 Dual core procesor 5000 + .
  • REKLAMA
  • #2 13317704
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    Podaj pełną konfigurację komputera z uwzględnieniem marki i modelu zasilacza.

Sprawdź poprawność działania chłodzenia, wyczyść radiator z kurzu.

Daj screen z programu HWMonitor, w Menedżerze zadań sprawdź obciążenie procesora.
  • REKLAMA
  • #3 13317977
    Michał_3
    Poziom 9  
    To tak na moim zasilaczu pisze ever

Dodano po 1 [minuty]:

konfiguracje to zaraz ci w komentarzu dam zdjęcie

Dodano po 5 [minuty]:

Jednak nie zdjęciem : winodw xp profesional wersja 2002 servis pack 3 procesor ADM athol (tm) 63x2 Dual core procesor 5000 + .

Dodano po 4 [minuty]:

Aha i jeśli chodzi o obciążenie procesora to pisze tak
    UŻYCIE PROCESORA 4% LUB 2% TO ZMIENNIE
    UZYCIE PLIKU STRON 493 MB

a i HW monitor nie posiadam tego programu

Dodano po 13 [minuty]:

Radiator był przeczyszczany jakieś 5 dni temu a jak sprawdza się chłodzenie nie wiem . Jestem amatorem . Jedyne co sprawdzałem to to że gdy nie używam komputera do gier tylko do np : siedzenia na necie oglądania filmów procesor jest git ale gdy gram i kłade rękę na procesor to aż parzy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13321272
    AnyKey
    Poziom 26  
    Ocena: 33
    Instrukcja zamieszczania zdjęć na Forum
    Musisz wymienić sylikon na pastę termo-przewodzącą, to znaczy wyczyścić powierzchnie procesora i radiatora z sylikonu za pomocą np. papieru toaletowego i zmywacza do paznokci a następnie nałożyć nową pastę termo-przewodzącą przykłady:
    Filmik, Wersja do czytania
    Podczas zakupu pasty termo-przewodzącej pytaj tylko i wyłącznie o pastę NIE-sylikonową.
  • REKLAMA
  • #5 13321299
    Michał_3
    Poziom 9  
    Właśnie też mnie to dziwiło, ale teraz już jestem pewny, zobaczymy efekty, ale kliknę że mi pomogłeś. Dzięki.
  • #6 13321550
    AnyKey
    Poziom 26  
    HWMonitor
    Wymiana pasty na pewno coś pomoże o ile wentylator i radiator będą w dobrym stanie.
    Drugim problemem jaki masz, może być zbyt mały obieg powietrza w obudowie. Jaką masz obudowę, jakąś starą standardową czy jakąś nowszą, która ma nazwę ?
  • #7 13321654
    Michał_3
    Poziom 9  
    Mam tak ze z lewej strony ściągnąłem tą obudowę gdyż wtedy mi się bardziej przegrzewał a jak ci się wydaje możliwe że normalna pasta pomoże niż silikonowa aha i jeszcze sprawdzałem temperaturę i 70 stopni jak nic nie robię ale jak gram 90 stopni czami 100 stopni
  • #8 13321681
    AnyKey
    Poziom 26  
    A jesteś pewien, że ta temperatura, którą odczytujesz jest temperaturą procesora a nie karty graficznej?
    Może się nie znam za bardzo na procesorach AMD ale podejrzewam, że temp. do 75C to max jakie wytrzymują procesory.
  • #9 13339683
    Michał_3
    Poziom 9  
    Zakończono problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przegrzewaniem się komputera, który wyłącza się podczas grania po 10-15 minutach. Zastosowanie pasty silikonowej na procesorze nie przyniosło efektów. Użytkownik posiada komputer z systemem Windows XP, procesorem AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5000+. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie pełnej konfiguracji komputera, w tym zasilacza marki Ever, oraz poprawności działania chłodzenia. Wskazano na konieczność wymiany pasty termoprzewodzącej na odpowiednią, a także na możliwość zbyt małego obiegu powietrza w obudowie. Użytkownik odnotował temperatury procesora sięgające 70°C w idle i 90-100°C podczas grania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA