Taka przeróbkę mam już zaimplementowaną, antenę dołożyłem ATK-20 i jest ustawiona na BTS play.
W tej konfiguracji działało super przez około 2 lata połączenie 2Mb z play, stabilne przez
większość czasu zasięg 100% czasem jak pogoda się zmieniała to spadał lekko ale internet dalej działał bez zarzutów, rozmowy skype bez denerwujących spadków jakości połączenia.
Ostatnio przedłużałem umowę z play i zwiększyli mi połączenie do 10Mb i limit transferu danych, za tą samą kasę, więc myślę biorę, mimo iż modem i tak maksymalnie w dobrych warunkach wyciągnie do 7.2Mb ale będzie lepiej niż było za te same pieniądze.
Nie chce węszyć spisku od strony play, ale tak się złożyło dziwnym trafem, że mniej więcej od tego momentu notorycznie modem łączy się z BTS o słabszym zasięgu i internet w efekcie działa gorzej niż wcześniej, dodam że jak się połączy z tym o lepszym zasięgu to działa tak jak wcześniej, bez uciążliwych zacięć.
edit
==================
Zauważyłem jeszcze coś CID z którym połączenie działa dobrze zaczyna się na 63xxx a CID z którym działa kiepsko ma numery 34xxx patrząc na mapy BTS widać, że CID'y z numerem 63xxx to UMTS 900 a z numerem 34xxx to UMTS 2100, czyli wychodzi na to że mój modem preferuje bardziej połączenia z BTS UMTS 2100.
Możliwe że play zamontował gdzieś w pobliżu taki nadajnik i teraz modem łączy się do niego, znalazłem komendę "AT^SYSCFG" ale nie bardzo wiem jak ustawić, aby wymusić połączenie tylko z UMTS 900, aktualne ustawienia jaki mam w modemie:
AT^SYSCFG?
^SYSCFG:14,2,3FFFFFFF,0,2
OK
co ponoć oznacza:
- Tylko WCDMA (3G).
- Najpierw przeszukiwanie częstotliwości WCDMA, potem GSM.
- Wszystkie częstotliwości, tryb All Bands.
- Roaming wyłączony.
- CS_PS
Najgorsze jest to, że mam aktualnie tylko zdalny dostęp do rutera, nie wiem czy ta zmiana w ogóle coś pomoże, a jak coś zmienię w konfiguracji i modem już nie zaloguje się do sieci, to wtedy już się do niego nie połączę, więc na chybił trafił nie mogę zbytnio ustawić parametrów.
edit
=====================================
Kto nie ryzykuje ten nie żałuje

więc po testach, na szczęście bez utraty zdalnego połączenia z ruterem, udało się lub przynajmniej tak się wydaje, bo po każdym restarcie połączenie nawiązywane jest z BTS który dostarcza mi najlepszej jakości połączenie.
Wygląda na to że gdzieś w okolicy zwiększył się zasięg UMTS 2100 i modem usilnie łączył się właśnie do tego BTS, więc wymusiłem w modemie połączenie UMTS 900.
Po każdym resecie modemu muszę ustawić parametry jak poniżej i internet narazie działa tak jak wcześniej.
AT^SYSCFG=14,2,2000000000000,0,2