logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastosowanie urządzeń klasy PDA w automatyce i robotyce.

Tsman 07 Kwi 2005 20:27 2695 11
  • #1 1384750
    Tsman
    Poziom 2  
    Witam wszystkich serdecznie.
    Mam do napisania pracę na temat :Zastosowanie urządzeń klasy PDA w automatyce i robotyce", jednakże nie mogę znaleźć nic na ten temat.
    Będę wdzięczny za każdego linka, artykuł, czy pozycję literaturową ale w języku polskim.
    Z góry dzięki.
  • #2 1385408
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Jeżeli wiesz mniej więcej co to jest PDA to sam dopisz parę swoich osobistych pomysłów (zdecydowanie zostaną przyjęte ze zrozumieniem i przełamią stereotyp "przecinania pomysłów"). To może być naprawdę odkrywcze. Liczenie na to co już zostało napisane czasami ma bardzo "krótkie nóżki".
    To nie jest złośliwość z mojej strony, to tylko pomysł na rozwiązanie problemu.
  • #3 1385490
    Tsman
    Poziom 2  
    Nie odbieram tego jako złośliwość, jednakże w niczym mi to nie pomoże. Z palmtopami nie miałem nigdy doczynienia, a w pracy chodzi raczej o już istniejące zastosowania a nie o moje pomysły, ale oczywiście jak tylko znajdę wolną chwilę w natłoku pracy to pewnie coś do głowy wpadnie. Na razie zostaję z niczym.
    Dzięki za poświęcony czas.
  • #4 1385601
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Troche siedze w temacie (Pocket PC, telefony komorkowe z Symbianem) jednak nigdy nie slyszalem o bezposrednim wykorzystaniu takiego urzadzenia w automatyce.
    Troche to dziwi, poniewaz wg. mnie moglyby sie one spisywac swietnie np do kontroli maszyn (dane mozna np droga radiowa sciagac z jakiegos systemu pomiarowego maszyny i przetwarzac bezposrednio na PDA)

Najblizsze zastosowanie PDA do tematu to sa programy do np. odczytu rysunkow/schematow AutoCada i mozna w ten sposob sie wspomagac przy budowie/naprawie czegos czy sprawdzaniu schematu... ale to ma bardzo luzny zwiazek z tym czego ty szukasz.

Co do robotyki to czytalem (po ang) o robotach sterowanych palm'ami. Ale jak nie znasz angielskiego to nic ci to nie da. (strone mozna poszukac na google)
    Po krotce - ludzie zamiast budowac jakies systemy na mikrokontrolerach PIC/AVR/8051 to wykorzystywali PALM'a jako jednostke centralna i wokol niego budowali robota, ktorym PALM sterowal. Byly to typowo hobbystyczne konstrukcje.

Obecnie systemy tego typu sa raczej stosowane przez uzytkownikow indywidualnych a firmy pomalu zaczynaja dostrzegac mozliwosci tych urzadzen.

Z komercyjnych zastosowan mozna wymienic rozne systemy np:
    - wspomagajace pilotow-amatorow (mapy typu samochodowych oparte na gps'ie z roznymi dodatkowymi bajerami jak informacja o pogodzie nad danym rejonem i lotniskach w poblizu)
    - wspomaganie sprzedawcow (przechowuje informacje o towarach posiadanych przy sobie, umozliwia sciaganie po gprsie liczby towarow dostepnych w magazynie glownym, drukowanie faktur itp)
    - kontrola rynkow finansowych (sciaganie danych z gield itd)

Ogolnie zastosowan takich jest mnostwo... jak widac PDA nadaja sie do calkiem powaznych zadan.
    Niestety nie slyszalem o powaznych zastosowaniach w przemysle. Moze jednym z powodow jest dosyc krucha budowa takich urzadzen (chociaz sa tez budowane specjalne wersje w wzmocnionej obudowie z np czytnikami kodow kreskowych - dla sprzedawcow - przyklad to niektore modele Casio typu dx-x10m10e, chociaz nawet taki model w realiach fabryki raczej mialby krotki zywot)

PS.jezeli znajdziesz jakies materialy (jezyk dowolny) to prosze zostaw tu linka, z checia sie zapoznam.

PPS.O, widze, ze tez jestes z Poznania. Mozna spytac dokladniej co za prace robisz i ew. gdzie studiujesz/kierunek itd?
  • #5 1385787
    Tsman
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź i zainteresowanie.
    Studiuję na PP, kierunek AiR a ta praca to jest z przedmiotu Automatyzacja procesów wytwórczych.
    Widzę że lekko z tym tematem nie będzie.
    Jeśli możesz to poproszę link do tej strony w języku angielskim.
    Pozdrawiam.
  • #6 1386072
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Poszukaj : http://www.google.com/search?hl=en&q=GameBoy+robot&btnG=Google+Search to dostaniesz sporo ciekawych linkow. Niestety w dzisiejszych czasach angielski stal sie de facto Lingua Franca , wiec bez niego niewiele sie dowiesz.

pozdrawiam, yego
  • #7 1387296
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    A jednak!

Jestem użytkownikiem DOTa340, który to był stworzony na zlecenie pewnej firmy, tylko po to żeby sterować klimatyzacją. Nie znam szczegółów niemiej mam to urządzonko i zamierzam na nie pisać soft, bo się da! Ma nawet specjalną klapkę z tyłu w obudowie.

Dlaczego te urządzenia nie są stosowane do tego masowo - nie wiem. Niemiej po pierwszych próbach wiem że jak najbardziej się do tego nadają (tylko są delikatne i trzeba uważać)

Polecam eMbedded visual tools od Microsoftu, które są darmowe. jest c++ i Basic, jest tam wszystko co potrzeba do napisania sofciku na PocketPC, albo podobne.

Też studiuje na AIR, tylko na PWR :)
  • #8 2133738
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    masz moze jakies doswiadczenia z pisaniem programow na Palma , wlasnie kombinuje nad wykorzystaniem starych palmow III jako sterowniki w automatyce , bardziej moze display i ekran dotykowy ale nigdzie nie moge nic znalezc na ten temat co mozna potraktowac jako sample do tworzenia wlasnych programow , czasem tylko ze cos takiego ktos zrobil ale zadne konkrety.
  • #9 2180476
    c64club
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    Skontaktujcie sie z dobrymi writerami softu na palma. Np. pan Szymon Ulatowski (autor cudnych i zaawansowanych gier).
    Ew. po angielsku z autorami małych sofcików czy pluginów na palmtopy (szczególnie tych wykorzystujących IRDA/RS232 - innych portów raczej sie w starym sprzęcie nie uświadczy, a USB w palmach to tylko slave)
  • #10 2325581
    geough
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Zastosowaniu urządzeń PDA w robotyce przedstawione zostało m.in. w książkach wydawnictwa McGraw Hill:

Douglas H. Williams - "PDA Robotics"
    Kevin Mukhar, Dave Johnson - "The Ultimate Palm Robot"
  • #11 2326097
    Mad Bekon
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Tez wlasnie slyszalem o sterowaniu klimatyzacja z PDA. Nadaja sie moim zdaniem tylko do dokonywania nastaw/monitoringu, bo na pewno nie jako uklady wykonawcze. Do pisania jest PalmOS developer suite, czy jakos tak <br/><br/><i>Posted from a mobile</i>
  • #12 4151067
    Jdsoul
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Cześć!!!

Jeśli chodzi o doświadczenie w programowaniu Palma
    troszkę się tym zajmowałem.
    Konkretnie programuje na platformie PRCTools.
    Mam możliwość tworzenia własnych interfejsów, baz danych
    zapisywania pracy w pamięci itd.

Do pracy wykorzystuje środowisko Cygwin na Windowsie
    i gcc z kilkoma poręcznymi bibliotekami.

System PalmOs jest całkiem fajny. Pozwala na szybkie tworzenie aplikacji i dość prosty dostęp do resource. Ponadto jezyk programowania
    to C++ więc sporo gotowych pomysłów można łatwo sportować do
    Palma.

Na sieci dostępny jest również emulator programowy.
    W sumie daje to szereg szczególnych możliwość.

Moim urządzeniem testowym jest Palm V+. 8 Mb RAM.
    nie ma niestety Flash na swoim pokładzie więc trzeba pilnować stanu
    baterii.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania urządzeń klasy PDA w automatyce i robotyce, ze szczególnym uwzględnieniem istniejących przykładów i możliwości programistycznych. PDA mogą służyć do zdalnej kontroli maszyn, monitoringu i nastaw systemów, np. klimatyzacji, a także jako interfejsy do odczytu schematów technicznych (np. AutoCAD) wspomagające prace serwisowe. W robotyce spotyka się hobbystyczne projekty, gdzie PDA (np. Palm) pełni rolę jednostki centralnej sterującej robotem. Programowanie PDA realizowane jest m.in. w środowiskach Microsoft Embedded Visual Tools (C++, Basic) dla PocketPC oraz PRCTools i PalmOS Developer Suite dla PalmOS. Urządzenia PDA są cenione za mobilność i możliwość tworzenia własnych interfejsów, baz danych i aplikacji sterujących, choć ich delikatność i ograniczenia sprzętowe (np. brak portów poza IRDA/RS232 w starszych modelach) stanowią wyzwanie. W literaturze anglojęzycznej dostępne są pozycje takie jak "PDA Robotics" oraz "The Ultimate Palm Robot" opisujące zastosowania PDA w robotyce. Przykładem urządzenia dedykowanego do sterowania klimatyzacją jest DOTa340. Wskazano również na konieczność znajomości języka angielskiego dla efektywnego poszukiwania informacji i materiałów źródłowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA