logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wpiąć przełącznik do tej instalacji

NrgPower 24 Kwi 2014 23:49 2256 9
REKLAMA
  • #1 13540437
    NrgPower
    Poziom 2  
    Witam, nie mogę znaleźć żadnego schematu jak wpiąć przełącznik 2pinowy kołyskowy do tej instalacji,mógłby ktoś mi wytłumaczyć/dorysować jak to ma wyglądać? Chciałbym tym oświetlić kufer w skuterze, więc idzie to do listwy led. Dzięki i pozdrawiam! Jak wpiąć przełącznik do tej instalacji
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13540593
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Duduś, niestety popełniłeś błąd... A gdzie przekaźnik? Rozdział na obwody sterujące i robocze? Dobór przewodów ze względu na obciążenie chwilowe i długotrwałe? No i najważniejsze, odpowiednia kolorystyka okablowania :D
  • #4 13540788
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1186
    To niestety zmiana konstrukcyjna skutera. Musisz to powierzyć specjaliście, który wyda świadectwo zgodności z homologacją.
    A potem obowiązkowe badania techniczne.

Sprawdź czy specjalista ma uprawnienia do montażu instalacji SELV.

Jak się nie boisz, że policja ci zabierze skuter możesz to zrobić samemu.
    Trzeba odszukać w wiązce przewód anodowy stały, z SEM akumulatora. Przyda się odpowiednie wyposażenie pomiarowe i testowe. Należy odprowadzić obwód rozgałęźny, wpiąć w szeregu pin 1 i 2 kołyski, przeprowadzić wyjście do elementu elektroluminescencyjnego i z niego poprowadzić odejście do katody zbiorczej SEM.

Duduś to całkiem dobrze zobrazował. Choć popełnił błąd i nie zastosował opisu wg wymogów rysunku technicznego, dla punktu rozejścia anodowego.
  • #5 13541122
    NrgPower
    Poziom 2  
    Ok dzięki chłopaki jakoś to ogarnę, ale mam jeszcze pytanie; Czy mogę to zrobić kropka w kropkę z rysunkiem Dudusia, czy trzeba zrobić coś inaczej? Jaki bezpiecznik trzeba dam zastosować?
  • REKLAMA
  • #6 13542502
    -ALEX-
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Ja bym dodał jeszcze rezystor i diodę. Co o tym myślicie?

Jak wpiąć przełącznik do tej instalacji
  • REKLAMA
  • #7 13542516
    Gizmoń
    Poziom 28  
    Ocena: 1518
    Tak, możesz zrobić to kropka w kropkę z tamtym rysunkiem choć lepiej wyjdzie kreska w kreskę. Osobiście dodałbym jeszcze ze dwie pętelki zawinięte w prawo żeby układ lepiej działał no i zawiązałbym ósemkę na przewodzie masowym dla poprawy cos φ. Oczywiście bez tych ulepszeń też zadziała więc jak nie umiesz wiązać ósemek to nie kłopocz się i zrób bez nich.

Bezpiecznik który trzeba tam zastosować powinien być sprawny, mieć dwa przyłącza i być wypełniony wodą dla gaszenia łuku. To chyba tyle.

A nie, jeszcze jedno. Powiedz, ile wagonów pełnych żwiru miał pociąg który rozjechał ci ten skuter, że instalacja z rysunku wyżej wykonana kreska w kreskę będzie do niego pasowała?
  • #8 13543258
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Chodzisz do przedszkola?, weź przetnij jeden przewód z twojego rysunku, np. plusowy i tam wepnij przełącznik.

Ps. szkoda że tu punktów nie dają hehe.
  • #9 13545616
    Zloty60
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    Łomatko, żeby tylko takie problemy były, to ile to mniej siwych włosów było na łbie :D

To ja też coś poradzę.
    Jak już dodasz ten obwód do instalacji to jedź do kogoś ,niech ci podepnie skuter pod jakiś skaner bo błędy mogą być w ECU. :)
  • #10 13546279
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    To chyba idzie po CAN, jak dasz tam przełącznik to błędy na pewno wywali bo będzie myślał że ledy się spaliły.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu podłączenia przełącznika 2-pinowego kołyskowego do instalacji oświetlenia w skuterze, które ma zasilać listwę LED. Odpowiedzi sugerują różne podejścia do podłączenia, w tym konieczność uwzględnienia przekaźnika, rozdziału obwodów oraz odpowiedniego doboru przewodów. Wskazano również na potrzebę skonsultowania się z specjalistą w celu zapewnienia zgodności z homologacją oraz przeprowadzenia badań technicznych. Użytkownicy podkreślają znaczenie dodania rezystora i diody, a także stosowania bezpiecznika. Pojawiły się również uwagi dotyczące potencjalnych problemów z ECU skutera po modyfikacji instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA