logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicja 1.3 – kontrolka ABS i hamulców nie gaśnie, auto nie odpala

Ejditi 26 Kwi 2014 14:57 2079 9
REKLAMA
  • #1 13544381
    Ejditi
    Poziom 2  
    Drodzy użytkownicy, mam naprawdę nietypowy problem w Skodzie Felicji 1.3, szukałem i nie znalazłem podobnego przypadku.

Otóż czasem zdarza się, że przy odpalaniu nie gaśnie kontrolka abs i układu hamulcowego, co powoduje że nie mogę odpalić. Po kilku próbach, czasem bujam samochodem, postukam trochę i odpala. W trakcie jazdy natomiast gdy zdejmę nogę z gazu to znowu błąd się pojawia i światła migania zaczynają przygasać...

Samochód jest już wiekowy i po przejściach, więc nie opłaca mi się w niego inwestować dużo pieniędzy na naprawę. Czy ktoś może coś doradzić?

Dziękuję za pomoc !
  • REKLAMA
  • #2 13544459
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4418
    Znacząco skorodowana, zaśniedziała instalacja elektryczna. Pomierzyć spadki napieć i wszystko będzie jasne.
  • #3 13544735
    Ejditi
    Poziom 2  
    W którym miejscu mierzyć? Czy może odłączenie abs pomogłoby ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13545620
    andrend
    Poziom 26  
    Ocena: 603
    Kolego lutownica w rękę i popraw styk 50 na cewce rozrusznika i długo dziękuj.
  • REKLAMA
  • #5 13546302
    Pawel wawa
    andrend napisał:
    Kolego lutownica w rękę i popraw styk 50 na cewce rozrusznika i długo dziękuj.

Piszesz bzdury i jeszcze chcesz by Ci dziękowano... Nie doczytałeś?

Dodano po 1 [minuty]:

Ejditi napisał:
    przy odpalaniu nie gaśnie kontrolka abs i układu hamulcowego
    Ejditi napisał:
    gdy zdejmę nogę z gazu to znowu błąd się pojawia i światła migania zaczynają przygasać...

Co zatem ma do tego styk przy rozruszniku?
  • REKLAMA
  • #6 13546326
    andrend
    Poziom 26  
    Paweł wawa jest to typowa usterka w felicji, przerobiona kilka razy, poczekajmy na działanie właściciela, przekonamy się, i nie pisz że piszesz bzdury jak nie nie wiesz o co chodzi, weź sobie schemat w rękę i pomyśl.
    Pozdrawiam.
  • #7 13546338
    Pawel wawa
    Ja wiem o czym piszesz, pewien przewodzik idący prosto od klemy... Tym razem usterka jest wyżej, nad akumulatorem ;)
  • #8 13546363
    andrend
    Poziom 26  
    Kolego ja nie pisałem o przewodziku.
  • #9 13547496
    Ejditi
    Poziom 2  
    Biorę się za to co piszecie. Aczkolwiek dziś wczoraj wieczorem odpalił i dziś jeździ dosłownie idealnie. Eh do czasu pewnie.
  • #10 13597589
    Ejditi
    Poziom 2  
    Udało się naprawić ! Przyczyną był pęknięty przewód przy rozruszniku. Dziękuję za pomoc ;) pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kontrolką ABS w Skodzie Felicji 1.3, która nie gaśnie przy uruchamianiu silnika, co uniemożliwia odpalenie pojazdu. Po kilku próbach samochód udaje się uruchomić, ale błąd pojawia się ponownie podczas jazdy. Użytkownicy sugerują sprawdzenie instalacji elektrycznej, poprawienie styków, a także zwrócenie uwagi na przewody przy rozruszniku. Ostatecznie, po zidentyfikowaniu problemu, okazało się, że przyczyną był pęknięty przewód przy rozruszniku, co zostało naprawione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA