logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

hd160jj wd20ears - Analiza SMART, gubienie plików, dźwięki, zawieszanie się PC

RUM69 28 Kwi 2014 11:34 1281 9
REKLAMA
  • #1 13550176
    RUM69
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witaj ostatnio mam problem z dyskiem problem polega na tym, że dysk mi gubi pliki systemowe a w wczoraj dysk mi nawet chrobotał/cykał przez chwile kursor działa, ale komputer się zawieszał zresetowałem komputer i poruszałem przewodem sata i pomogło jakoś dzień przedtem robiłem MemTest i nic nie wykazało. Wczoraj zmieniłem na nowe przewody sata też to nic nie dało. Zmieniłem w biose z AHCAI na IDE i też nic nie pomogło. CrystalDiskinfo pokazuje że jest wszystko ok. ale w HD Tune pokzuje mi tam coś podkreślone: hd160jj wd20ears - Analiza SMART, gubienie plików, dźwięki, zawieszanie się PC

Na innym komputerze jest tak samo. Na badsectory skanowałem i jest ok. Mam jesz jeden dysk raczej z nim wszystko ok. Ale jest to samo zaznaczone na wszelki wypadek dodam: hd160jj wd20ears - Analiza SMART, gubienie plików, dźwięki, zawieszanie się PC
  • REKLAMA
  • #2 13550200
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    SMART wskazuje na problemy z połączeniem do kontrolera SATA.

Po wymianie przewodu SATA sprawdź czy zmienia się parametr C7.
  • REKLAMA
  • #3 13550211
    RUM69
    Poziom 11  
    mbo napisał:
    SMART wskazuje na problemy z połączeniem do kontrolera SATA.

Po wymianie przewodu SATA sprawdź czy zmienia się parametr C7.

No pisałem że wymieniłem przewód ale jest tak samo.
  • REKLAMA
  • #4 13550302
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1650
    01 także nie wróży nic dobrego.

Sprawdź temperatury w komputerze układu odpowiedzialnego za komunikację z dyskiem.
  • #5 13550317
    RUM69
    Poziom 11  
    LA72 napisał:
    01 także nie wróży nic dobrego.

Sprawdź temperatury w komputerze układu odpowiedzialnego za komunikację z dyskiem.

Chodzi o chipset ?
  • REKLAMA
  • #6 13550327
    LA72
    Poziom 41  
    Tak.
    Jeśli będzie osiągał temperatury powyżej jego warunków pracy to będzie się wyłączał.
  • #7 13550340
    RUM69
    Poziom 11  
    LA72 napisał:
    Tak.
    Jeśli będzie osiągał temperatury powyżej jego warunków pracy to będzie się wyłączał.

Temperatura płyty głównej to: 33 możliwe że jest więcej przez zintegrowaną kartę graficzną ale to jest ta temperatur na tym drugim komputerze co jest tak samo
  • #8 13558845
    RUM69
    Poziom 11  
    To nikt nic nie wie co jest z tym 2tb dyskiem mam tak od nowości i teraz nie wiem czy mam się tym przejmować...
  • #9 13558872
    LA72
    Poziom 41  
    Sprawdź napięcia jakie daje zasilacz za pomocą miernika.
    Jeśli jest już za słaby to może brakować mocy dla dysków i stąd te problemu z SATA.
  • #10 13559337
    RUM69
    Poziom 11  
    LA72 napisał:
    Sprawdź napięcia jakie daje zasilacz za pomocą miernika.
    Jeśli jest już za słaby to może brakować mocy dla dysków i stąd te problemu z SATA.

Na chwile obecną mam uszkodzony multimetr ale raczej dziwne żeby w obydwóch komputerach był uszkodzony zasilacz. A może wgranie nowego firmware by pomogło?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z dyskiem twardym HD160JJ i WD20EARS, które objawiają się gubieniem plików systemowych oraz dźwiękami (chrobotanie/cykanie) podczas pracy komputera, co prowadzi do zawieszania się systemu. Po wymianie przewodów SATA oraz zmianie ustawień BIOS z AHCI na IDE, problemy nadal występują. Narzędzia diagnostyczne, takie jak CrystalDiskInfo i HD Tune, nie wskazują na poważne błędy, jednak pojawiają się niepokojące parametry w SMART. Użytkownik rozważa również sprawdzenie temperatury chipsetu oraz napięć zasilacza, które mogą wpływać na stabilność dysku. Wspomniano o możliwości aktualizacji firmware'u jako potencjalnym rozwiązaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA