logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router WiFi na SIM USB do internetu Play - jaki model wybrać?

Osa-666 30 Kwi 2014 13:10 1743 4
REKLAMA
  • #1 13556596
    Osa-666
    Poziom 2  
    Witam wszystkich serdecznie!

Zarejestrowałem się, ponieważ często czytam tematy na elektrodzie i zauważyłem, że jest tu sporo osób mających wiedzę i chęć pomocy :D
    Posiadam internet w sieci Play z usługą „Wspólny Internet” (dwie karty SIM i dwa modemy w jednym abonamencie). Jednak czasem są z tym problemy i wymyśliłem, żeby kupić router WiFi na SIM, podłączyć go do jednego komputera, a drugi będzie łapał z WiFi.

Czy tak działają takie routery (chodzi mi o takie małe, podpinane na USB), czy takie coś będzie działać poprawnie?

Jakie urządzenie polecicie? (Chciałbym wydać możliwie mało, jednak sprzęt ma być dobry).

Czy jeśli obecnie mam szybkość łącza 7,2MB/s, czy będzie ona wystarczająca do jednoczesnego grania online w np. World of Tanks, Lineage 2 itp.?
  • REKLAMA
  • #2 13557059
    jaslawekja
    Poziom 10  
    Prędkości Ci wystarczy (choć nie licz że wyciągniesz 7,2 Mbps - będzie max 5), sensu kupowanie routera z baterią nie ma. Rozładowuje się zawsze w najmniej oczekiwanym momencie. Lepiej zainwestować w modem na USB. A tak w ogóle, to polecam LTE w Plusie.

Ja to mam w jednej lokalizacji zrobione tak, że mam router, do niego wpięty modem i tak to sobie działa od roku bezproblemowo, bez ani jednego restartu.
  • REKLAMA
  • #3 13557139
    Osa-666
    Poziom 2  
    Do routera podpięty modem? Rozwiń proszę, dlaczego tak i jakie korzyści.
    Mi chodzi o to, żeby z jednej lub 2 kart SIM (lepiej z jednej) uzyskać neta na dwa komputery, ma to działać bez problemu i być wydajnym rozwiązaniem :)
    Czekam na pomysły, bo sam nie znam się na tyle, żeby wiedzieć co zrobić najlepiej...
  • REKLAMA
  • #4 13557411
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5764
    Zacznijmy od tego jakie modemy posiadasz w Play? Zdajesz sobie sprawę , że we Wrocławiu i okolicach możesz korzystać z internetu LTE Play 15-30Mb/s z limitem 200GB na miesiąc do końca roku. Potrzebny modem LTE i zasięg LTE w Play. Skąd jesteś, jaką masz taryfę w Play? Po co brałeś dwa modemy i karty SIM skoro korzystasz z internetu na dwóch komputerach w domu. To masakryczne rozwiązanie. Wystarczył jeden modem i jedna SIM. Modem można podłączyć do routera z USB , zgodnego z nim. Dzięki temu masz sieć LAN i WiFi w całym domu. Możesz podłączyć kilka urządzeń. Z tańszych MR-3420v2 za 140 zł.. Możesz też kupić router z wbudowanym modemem LTE( wkładasz tylko SIM) np. B-593s-22. Na Allegro kupisz te pochodzące z Plusa/CP za 350-400 zł. Mają 4xLAN i WiFi. Jeśli masz zasięg LTE w Play i modem LTE, to na modemie/routerze wymuszasz tylko LTE. Aktywujesz na Play24 Usługę Darmowy Internet LTE 200GB i masz przez 6-mcy super ofertę. Kolego @Ossa-666 nie polecaj LTE Plusa bo to słaba oferta, mimo tego, że od wczoraj dołożyli limitu na LTE dla nowych klientów. Jako jedyni mają płatny 50GB limit nocny. Pozostałe sieci w nocy nie mają limitu. LTE w Plusie jest w wielkich miastach juz przeciążone. W ciągu roku transfery spadły 2,3-krotnie. Na dzień dzisiejszy Play z LTE 200GB jest bezkonkurencyjny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 13558921
    Osa-666
    Poziom 2  
    Modemy to Huawei E353 - raczej nie obsluguja LTE (dlatego musze to zmienic).
    Mieszkam 50km od Wro, ale na mapie Play jest w mojej miejscowosci zasieg LTE.
    Obecnie mam limit ~23GB +nocny transfer i szybkosc lacza 7.2MB/s
REKLAMA