logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router LTE do Play wybrać: Huawei E5573 czy E5377?

Ziemniak10 11 Gru 2015 10:09 1632 8
REKLAMA
  • #1 15230031
    Ziemniak10
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć , mam mega problem ogólnie mieszkam obecnie w miejscu w którym zasięg mojego internetu jest tragiczny, wynosi on od 0.5-2 Mb/sec (2 Mb/sec to już jest naprawdę nieźle) . Posiadam modem Huwei E3372-s HiLinka kupiłem antenę zewnętrzną najzwyklejszą za 35 zł odpowiednio 10 dB do 3G i 5 dB do 4G jednak nic nie dała. Obecnie potrzebuje internet na co najmniej 2 stanowiska i powiem szczerze ,że robi się niezłe "kablarstwo" jak do modemu jeszcze antena jest podłączona ,z tego względu chciałem zaopatrzyć się w przyzwoity router z obsługą LTE. W Play'u mam umowę za 49 zł pełen LTE i 3G bez limitu(stara oferta na kartę samą) i ze względu na mobilność moją oraz cenę wolałbym tam zostać.
    Moja lokalizacja znajduje się w załączniku.
    Modemy które znalazłem są w ofercie Play'a i jednocześnie w miarę dobre to:
    Router Huawei E5573 LTE
    Router Huawei E5377 LTE
    Cena jest praktycznie ta sama idzie je znaleźć za 200-230 zł (i przy takiej maksymalnej cenie chciałbym zostać już). Nie wiem czym za bardzo oba modele się od siebie różnią poza nazwą i nowością modelu (odpowiednio wyższa liczba nowszy router). Wiem ,że na obecnym zasięgu powinienem mieć antenę kierunkową pewnie 36 dB (bo większej chyba nie ma [do ~40dB widuje na allegro] ale obecnie mnie nie stać i wole kupić porządny router + bardziej potrzebny mi jest rozdział na 2 laptopy). Czy oprócz modelów wymienionych wyżej polecicie coś jeszcze w cenie do ok. 230 zł ?
    Załączniki:
    • Jaki router LTE do Play wybrać: Huawei E5573 czy E5377? zasi__g_playa.png (141.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15230228
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5743
    Chcesz kupić porządny router z wbudowanym modemem LTE a patrzysz na zabawki typu MiFi, tego typu routerki nie nadają się do pracy 24/7 i na nich nie stworzysz porządnej sieci domowej. Po drugie żaden router nie poprawi ci sygnału i nie zapewni prawidłowego działania LTE w Play. Najbliższy BTS LTE1800Play masz 1,5 km od siebie czyli przy Składowej 53. Inny to Kowalskiego 17. Prędkości LTE w Play poleciały ostro w dół, BTS . z którym się łączysz może być przeciążony. LTE wymaga dobrych parametrów sygnału. Jakie masz obecnie na E3372 HiLink, tylko nie kreski a dane z zakładki "Informacja o urządzeniu". Zakup routera i to MiFi pozbawiony sensu, najpierw zapewnia się dobre parametry sygnału LTE za pomocą anteny Dual LTE na 1800MHz. I to nie jakiegoś szmelcu z Allegro a sprawdzonej anteny( koszt 150-200 zł). Na Allegro 95% anten to złom, sam taki już kupiłeś. Nie ma anten o zysku 36-40dBi, to marketingowe bzdury wypisywane przez handlarzy chińszczyzną. Nie kupuje się takich pseudo anten. Reasumując najpierw zapewnia się dobry sygnał, antena kierunkowa Dual LTE 1800MHz pozwoli wymusić po kolei połączenia z tymi dwoma BTS-ami. Może ten dalszy mniej obciążony i da lepsze prędkości. Potem zakup routera stacjonarnego z modemem LTE lub ewentualnie routera z USB do obsługi E3372 HiLink.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 15230450
    Ziemniak10
    Poziom 8  
    Super o taką odpowiedź mi chodziło bo kompletnie się na tym nie znam. Czyli takimi routerami co napisałem się nie zajmować. A jak to jest w przypadku sieci 3G ,bo mam na modemie 5 kresek zasięgu i internet tutaj to niestety też 2-3 Mb/sec (jednak wciąż odrobinę lepszy niż LTE) z tego względu częściej go używam , chociaż latency zawsze jest mniejszy na LTE mimo ,że jest wolniejszy niż na 3G (jak dobrze rozumiem latency to ping?).
    Reasumując powinienem najpierw pójść w antenę do LTE dla modemu huwei E 3372 który posiadam , potem w router z USB który stworzy mi sieć domową tak ?
    A może próbować coś z 3G ? Powiem szczerze ,że internet 10Mb/sec naprawdę bardzo my mnie zadowolił (tak aby chociaż filmy na 360/480 p dało się odtwarzać w czasie rzeczywistym a nie na najniższej jakości i kilka stron można było na raz włączać).
    Moje parametry LTE o godzinie 12.42:
    Network name: Play
    Network type: LTE
    RSSI: -75dBm
    Cell ID: 1149510
    PS network registration: Register on the local network
    PS attachment: attachment
    IP address: 46.113.232.26
    DNS server: 89.108.195.21
    RSRP: -103dBm
    RSRQ: -11dB
    PCI: 171
    zasięg 3 kreski (spada często na 2).

Oraz to samo dla zasięgu 3G:
    Network name: Play
    Network type: HSPA+
    RSSI: -72dBm
    Cell ID: 934225
    CS network registration: Register on the local network
    PS network registration: Register on the local network
    PS attachment: attachment
    IP address: 164.127.147.99
    DNS server: 89.108.195.21
    RSCP: -82dBm
    zasię 5 kresek (max)

Oba testy były przeprowadzane bez tej dodatkowej anteny za 35 zł .
  • REKLAMA
  • #4 15230482
    matek451
    Poziom 43  
    Po pierwsze to internet mobilny czyli gwarancji prędkości nie ma. Spróbuj z tym E3372 udać się w pobliże każdego z tych BTS-ów Play i zrób test prędkości LTE( na modemie ustaw Tylko LTE). Pozwoli to sprawdzić jak mocno są obciążone i ile można uzyskać gdy poziom sygnału jest wysoki. W ten sposób przekonasz się czy warto poprawić sygnał u ciebie kupując antenę Dual LTE 1800MHz. No i sprawdź jaki masz poziom sygnału LTE teraz w domu na E3372. Dane potrzebne do wyboru ewentualnej anteny. Na 3G korzystasz z BTS-a UMTS900 przy Składowej. Zasięg na 900MHz dużo większy niż na 1800MHz ale prędkości w HSPA+ Play niewielkie. Pod BTS-em możesz sprawdzić też jak działa 3G ale z UMTS2100( też jest w tych lokalizacjach) i HSPA+DC( na modemie wymuszasz wtedy Tylko 3G(WCDMA). Tylko rzetelne testy pozwalają na wybór prawidłowej anteny. Poziom sygnału na 3G z UMTS900 dobry, gorzej z LTE. Tu masz parametry http://tplink-forum.pl/faq-sieci-komputerowe/parametry-sygnalu-lte/
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 15230495
    Ziemniak10
    Poziom 8  
    Dobra wsiadam zaraz do samochodu i podjadę sprawdzić wszystko mam tylko jedno pytanie czy do testów oprócz informacji tych co podałem powyżej użyć jeszcze jakieś strony do sprawdzenia szybkości LTE i 3G ? Jeżeli tak to obojętnie jaka , czy jest jakaś strona bardziej dokładna (zawsze do testów używałem speedtest.pl) ?

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

O to moje wyniki:

Test LTE (ul.Składowa 53):
    Speedtest:30ms; 11.48Mb(download);17.48Mb(upload)
    Parametry:
    Network name:Play
    Network type:LTERSSI:-55dBm
    Cell ID:1149530PS
    network registration:Register on the local network
    PS attachment:attachmentIP
    address:164.126.37.39DNS server:89.108.195.21
    RSRP:-76dBm
    RSRQ:-10dBPCI:173

Test 3G (ul.Składowa 53):
    Speedtest: 35ms;3,63 Mb(download); 2.79 Mb(upload)
    Parametry:
    Network type:WCDMARSSI:-56dBm
    Cell ID:918836CS
    PS network registration:Register on the local network
    PS attachment:attachment
    IP address:164.127.147.99
    DNS server:89.108.195.21RSCP:-67dBm

Test LTE (ul. Generała Pilota Kowalskiego 17):
    Speedtest: 30ms;16.39 Mb(download);18.48 Mb(upload)
    Parametry:
    Network type:LTERSSI:>=-51dBmCell
    ID:1149720PS
    PS attachment:attachmentIP
    address:164.126.37.39DNS server:89.108.195.21
    RSRP:-70dBmRSRQ:-9dBPCI:175

Test 3G(ul. Generała Pilota Kowalskiego 17):
    Speedtest: 50ms;16.88Mb(download); 3.54 Mb(upload)
    Parametry:
    Network type:WCDMARSSI:-60dBm
    Cell ID:931439CS
    PS network registration:Register on the local network
    PS attachment:attachment
    IP address:164.127.147.99DNS server:89.108.195.21
    RSCP:-68dBm

Dodam ,że cały test na ulicy Składowej (bliżej mnie) był robiony bardzo blisko tego nadajnika lecz nie pod nim samym (po prostu nie mogłem znaleźć dokładnie tego miejsca) , jednak zasięg wynosił 5 kresek (z tym zasięgiem podałem wyniki na górze). Raz delikatnie skoczył na 4 kreski zasięgu i wówczas prędkość download spadała do 11 Mb/sec jak i całości. Przy ul. Kowalskiego byłem pod samym nadajnikiem praktycznie . Teraz w jaką antenę wpierw zainwestować zamiast routera?
  • REKLAMA
  • #6 15233054
    Ziemniak10
    Poziom 8  
    Przemyślałem sprawę i powiem szczerze ,że średnio chciałbym prowadzić wszędzie kabel anteny do modemu aby wciąż był do niego podłączony. Ja routera 24/7 nie potrzebuje tylko takiego co by miał czas pracy rzeczywiście np. te 6 h . Czy może mi ktoś sprecyzować co to są te routery Mifi podane na początku w temacie? Odnośnie wyboru anteny rozumiem ,co znaczą poszczególne symbole ale nie za bardzo wiem jak mam to przełożyć na wybór anten? Poza tym gdzie szukać takiej anteny jak nie na allegro ?
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • #7 15233408
    matek451
    Poziom 43  
    Prędkości pod BTS-ami dużo większe niż w domu ale i tak nie powalają. widać , że BTS-y obciążone. Zakup anteny i poprawa sygnału przełoży się na wzrost prędkości ale super szybko nie będzie. Mifi to mobilne routerki, posiadające słabsze WiFi. Brak im LAN, obsługują mniej klientów.Mają delikatne gniazda anten zew. Przeznaczone do pracy mobilnej, w domu mogą pracować ale nie mają wszystkich funkcji routera stacjonarnego. W twoim przypadku można rozważyć zakup routera z USB zgodnego z twoim E3372 ( koszt od 100 zł) lub Tego MiFi za 200-250 zł. Oczywiście w każdym przypadku potrzebna antena Dual LTE na 1800MHz. Tylko sprawdzona np. http://www.cybertech.com.pl/p130,antena-dualna-lte-4g-15dbi-do-huawei-e3272-e3372-mimo.html , kabel do 10m.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 15233521
    Ziemniak10
    Poziom 8  
    Ok dzięki wielkie za odpowiedź ,ja raczej preferuje mobilność z tego względu mam właśnie modem pod USB jednak jak pisałem potrzebuje rozdział na 2 laptopy i wole wciąż małe urządzenie,jeżeli urządzenia MiFi są mobilne małe i lekkie to idealnie się bd nadawać ( chyba bardziej niż dodatkowe urządzenie pod rozdział obecnego modemu ) . Mam tylko kilka pytań odnośnie tego MiFi :
    Czy MiFi jeden z w/w wcześniej w temacie bd wystarczający do odbioru LTE wraz z tą anteną ( oczywiście pod odpowiedni model ) ?
    Co oznacza delikatne gniazdka pod antenę zewnętrzną ? Powiem szczerze ja mam ten modem huwei E3372 i wejście antenowe za fajne nie jest , nie mówiąc ,że jak się podłączy to ledwo trzyma się przy modemie końcówka antenowa.
    Nie mają LAN a czy on wpływa na szybkość lub wydajność internetu bo jestem zielony kompletnie?
    Słabsze wifi- z tego co wyczytałem to Wifi wpływa na jakość połączenia się z danym komputerem/laptopem a jak router będzie 2-3 metry od laptopa to raczej nie powinno być problemu z zasięgiem ?
    Który router jest lepszy bo nie widzę różnic w parametrach (wymienione na początku w temacie) ?
  • #9 15233705
    matek451
    Poziom 43  
    Oczywiście jeden MIFi obsłuży dwa laptopy. Co do gniazd antenowych to są takie jak w E3372 czyli CRC9 lub trochę solidniejsze czyli TS9. zależy od wyboru modelu. E5372 ma TS9 a E5377 ma CRC9. Ogólnie częste rozłączanie anten z reguły kończy się uwaleniem gniazd w modemie/MiFi lub uszkodzeniem konektora. Dlatego z tym nie majstruje się za wiele. Złącza LAN służą do przewodowego połączenia urządzeń bez kart WiFi, przy 2-3 m od routera nie powinno być problemów z zasięgiem WiFi z takich routerków. Osobiście ma E5372, w porównaniu z E5377 ma solidniejsze złącza TS9, podobnie jak najnowsze E5573( bez wyświetlacza) i E5577.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera LTE do sieci Play, rozważając modele Huawei E5573 i E5377, w kontekście słabego zasięgu internetu (0.5-2 Mb/s) w swojej lokalizacji. Obecnie korzysta z modemu Huawei E3372 z zewnętrzną anteną, która nie przyniosła oczekiwanych rezultatów. Uczestnicy dyskusji sugerują, że routery MiFi, takie jak E5573 i E5377, mogą nie być odpowiednie do stałej pracy i budowy domowej sieci, a lepszym rozwiązaniem może być zakup anteny Dual LTE na 1800MHz oraz routera z USB, który umożliwi podłączenie do dwóch urządzeń. Podkreślają również, że jakość sygnału LTE jest kluczowa, a testy prędkości w pobliżu BTS-ów mogą pomóc w ocenie możliwości poprawy sygnału. Użytkownik jest zainteresowany mobilnością, ale obawia się o trwałość połączeń antenowych w modemach MiFi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA