logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować przekaźnikiem BIS-411 230V za pomocą Arduino?

voe 07 Maj 2014 15:58 5145 12
  • #1 13578707
    voe
    Poziom 10  
    Witam,

Posiadam w domu instalacje elektryczną zrobioną na przekaźnikach BIS-411 230V i interesuje mnie czy da się takim przekaźnikiem sterować za pomocą komputera np Arduino?

Jeśli tak byłbym wdzięczny za nakierowanie gdzie i jak szukać informacji na ten temat.

Proszę o wyrozumiałość - jestem programistą i moja wiedza w zakresie elektroniki jest raczej na niskim poziomie :)
  • #2 13578903
    Marek Nawrocki
    Poziom 27  
    Ocena: 136
    Witam !!
    Można tylko zrobić układ arduino który by sterował przekaźnikami a styki tych przekaźników podłączyć równolegle do przycisków sterujących.
    Generalnie żeby sterować Bis - 411 musi być zacisk nr.4 lub 6 na chwilę zwarty do przewodu neutralnego "N" instalacji , ale można też sterować poprzez impuls fazowy "L" . Jak sterować przekaźnikiem BIS-411 230V za pomocą Arduino?
  • #3 13579710
    stkop
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Małe OT: Co było genezą wykorzystania tych przekaźników BIS w Twojej instalacji? Wszystkie obwody oświetlenia masz tak zrealizowane?
  • #4 13581236
    voe
    Poziom 10  
    Marek:
    Dzięki za odpowiedź. To ze trzeba zrobić zwarcie to rozumiem. Normalnie robię zwarcie włącznikiem dzwonkowym. Pytanie jest jak zrobić to zwarcie z Arduino. Z tego co rozumiem to przy przekaźnikach BIS-411 230V w momencie zwarcia płynie prąd o napięciu 230V. Czy łatwiej byłoby wykonać takie zwarcie stosując przekaźniki BIS-411 24V?

stkop:
    Dużą cześć oświetlenia mam tak zrobioną. Dzięki temu mogę np światło w sypialni włączyć/wyłączyć przy wejściu i po każdej stronie łóżka.
  • #5 13581259
    stkop
    Poziom 15  
    W tym wypadku 24V czy 230V nie ma większego znaczenia. Przekaźnik jest zarówno łącznikiem jak i izolatorem [separacją] względem Arduino.

Dużo poważniejszym do rozwiązania zagadnieniem jest to, jak Arduino ma "wiedzieć" w jakim stanie jest dany obwód w danym momencie [włączony czy wyłączony].
  • #6 13581301
    voe
    Poziom 10  
    Przyznam że tym jak Arduino ma "wiedzieć" w jakim stanie jest obwód na razie nie myślałem.

Na początek chciałem zrobić coś bardzo prostego - sprawdzić jak z Arduino zasymulować "kliknięcie" włącznikiem dzwonkowym.

Czy mając np taki moduł: http://arduinosolutions.com/pl/p/Modul-z-4-przekaznikami-z-transoptorami/669 mogę bezpośrednio podłączyć go do mojego przekaźnika Bis-411 czy brakuje mi jeszcze jakiegoś elementu?
  • Pomocny post
    #7 13581318
    stkop
    Poziom 15  
    Tak na szybko... właściwie to z taką płytką nie potrzebujesz już BIS'ów... przyciski zwierne musiłbyś podłączyć do wejść Arduino... I to dopiero było by, jako tako, zgodne ze sztuką.
  • #8 13581334
    Marek Nawrocki
    Poziom 27  
    Witam !!
    Zgadzam się z kolegą "stkop". Można też układy wykonawcze wykonać na transoptronach i triakach , nie wiem tylko czy triak się wysteruje przy obciążeniu "Bis -411".
    Można zastosować sam optotriak większej mocy np.S202S02 .
    taki jak na rys. Jak sterować przekaźnikiem BIS-411 230V za pomocą Arduino?
    Wtedy z Arduino wysterujesz tylko diodę na nóżkach 3,4 i masz izolację galwaniczną.
    Trzeba by było zobaczyć czy taki triak wysteruje "Bis - 411".
    Taki moduł jak podałeś w linku się najlepiej do tego nadaje.
    Ale jak masz taki moduł to tak jak sugeruje kolega "stkop" nie potrzebne ci "BIS-411"
    a do tego zastepuje 4 szt. "Bis - 411" i możesz sobie jeszcze w Arduino dorobić inne żeczy które sobie wymyślisz np. pewne lampy zapalane na określony czas , lub wyłączanie o danej godzinie. Całą logikę napiszesz w Arduino.
    Pozdrawiam !!
  • #9 13581494
    voe
    Poziom 10  
    Panowie,

Nie chcę rezygnować z przekaźników BIS-411 na rzecz Arduino chociażby z powodu takiego że jak padnie mi Arduino to padną wszystkie obwody nim sterowane. Obecnie jak padnie BIS-411 to wysiada tylko jeden obwód. Chciałbym żeby sterowanie z Arduino było tylko takim "bajerem", który docelowo umożliwi mi np włączenie światła z telefonu komórkowego. Najchętniej skorzystałbym do tego z gotowych modułów.

Poprawcie mnie proszę jeśli się mylę. Przyjmijmy, że mam działającą instalację na BIS-411 i nie chcę jej zmieniać. Czy łącząc jeden z przekaźników na module który wyżej podałem, z zaciskami 3 i 6 przekaźnika BIS-411 i odpowiednio to oprogramowując jestem w stanie osiągnąć zamierzony efekt?

Pozdrawiam

Jak sterować przekaźnikiem BIS-411 230V za pomocą Arduino?
  • Pomocny post
    #10 13581512
    Marek Nawrocki
    Poziom 27  
    Witam !!
    Dokładnie tak jak piszesz , wszystko będzie działać.
    Sprawdź tylko czy Twój BIS-411 podłącza sie na zacisk 6, czy 4, zależne od typu Bis-411.
    A przy module podłączasz do przekaźników na styk "NO" normal open , ale to chyba wiesz.
    Pozdrawiam !!
  • #11 13581521
    voe
    Poziom 10  
    Super! Dokładnie o takie potwierdzenie mi chodziło. Dziękuję bardzo za pomoc :)

Pozdrawiam
  • #12 13581539
    stkop
    Poziom 15  
    Jeśli chodzi o pomysł na synchronizację stanu wyjścia z arduino to możesz np. wyjściem BIS'a zasilić jakiś mały przekaźnik, ale z cewką sterującą na 230V. Wyjście tego przekaźnika podać na wejście arduino. Tyle, że całość będzie robić dość przaśne wrażenie... 3 przekaźniki do sterowania jednym punktem [sic!]
  • #13 13600520
    voe
    Poziom 10  
    Jeszcze raz dzięki za pomoc! Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, czy można sterować przekaźnikami BIS-411 230V za pomocą Arduino. Odpowiedzi sugerują, że można to zrobić, łącząc styki przekaźników z Arduino, co pozwala na symulację działania włącznika dzwonkowego. Istnieje możliwość użycia modułów z przekaźnikami, które eliminują potrzebę bezpośredniego użycia BIS-411, ale użytkownik woli zachować te przekaźniki jako część systemu. Wskazówki obejmują podłączenie do zacisków 3 i 6 oraz użycie przekaźników NO (normal open). Dodatkowo, poruszono kwestie synchronizacji stanu obwodu z Arduino, sugerując użycie dodatkowego przekaźnika do monitorowania stanu. Użytkownik potwierdza, że zamierza zrealizować projekt, aby umożliwić zdalne sterowanie oświetleniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA