logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaio tak ma na obudowie - Dysk przenośny podłaczony przez usb z błędem CRC

Ziomalmiki1991 12 Cze 2014 17:12 1716 20
REKLAMA
  • #1 13701463
    Ziomalmiki1991
    Poziom 9  
    Witam.
    Więc tak problem polega jak widać w tym ze dysk musiał upaść lub zostać naruszony. Niestety winnego nie znajdę a dysk lub dane z niego muszę odzyskać do niedzieli gdyż to nie mój sprzęt lecz brata. Najważniejsze dane na nim to zdjecia ktorych samych jest prawie 100 GB. Chciał bym by ktoś poprowadził mnie krok po kroku jak to zrobić. Jedyny problem to taki ze jedyne gdzie mogłem tego S.M.A.R.T.a zrobic to CrystalDiskInfo. Niestety nie wiem czemu nie moge dac Tu scrina z tego raportu jest on na wrzucie lecz lnku nie podam bo to moj pierwszy post tutaj:(

W raporcie jest Uszkodzone
    UWAGA C5 Liczba sektorow niestebilnych (czekających na remapowanie) 64
    UWAGA C6 Ilość nienaprawionych błedów 64
  • REKLAMA
  • #2 13701507
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3566
    Radzę już nie podłączać tego dysku poprzez USB!

Jaki model dysku podaje CrysralDiskInfo?
  • #3 13701607
    Ziomalmiki1991
    Poziom 9  
    Powiem tak. Wykrył go raz teraz juz go nie widzi. Podawał ale ze scrina nie widac bo zasłania właśne ten komunikat uwaga moge domyślnie podac: ST9750423AS 750,1 GB. Dlaczego nie radzisz podłączać go przez usb?? Teraz widzi go Activ Smart Ale tam nie pokazuje nic prawie o nim.
  • REKLAMA
  • #4 13701746
    Testerrr
    Poziom 25  
    Ocena: 17
    Z takimi informacjami to gra w totka.
    Jeśli dysk oberwał w czasie pracy i głowica zrobiła uszkodzenie na talerzu (albo talerz na głowicy ;) ) to nawet najlepszy forumowy magik Ci nie pomoże ,a wręcz przeciwnie. Zaszkodzi. W takim przypadku czeka się wizyta u fachowców w labie.

Oczywiście wcale nie musi byc tak źle jak piszę, ale z kronikarskiego obowiazku należy o tym wspomnieć. Żeby potem nie było płaczu ;-). Jeśli chcesz ryzykować to możemy się zabawić.

Uważam, że w takim przypadku powinieneś albo odpowiednio przygotować windowsa - żeby nie przypisywał literek nowym woluminom albo urzędował na dosie czy linuksie. W Dosie masz do dyspozycji MHDD i HDAT2. Na linuksie - rewelacyjny GSmartControl.
    I tak jak pisał Pidar - podłącz go bezpośrednio do płyty, nie przez usb.
  • #5 13701766
    Ziomalmiki1991
    Poziom 9  
    No więc mam win 8 i jest to laptop w obecnej sytuacji znajduje się w niemczech w szpitalu. I muszę go tu naprawić lub odzyskać dane. Co proponujesz w tej sytuacji.

Dodano po 7 [minuty]:

I jedyny sposób ktory teraz mam to podłaczenie przez USB. W programie testdisk tez go widzi ale tam totalnie nie wiem o co chodzi :/
  • #6 13701846
    Testerrr
    Poziom 25  
    Prawy przycisk myszy na moj komputer > zarządzaj > zarządzanie dyskami - ppm na wolumin tego dysku > zmień literę dysku i ścieżki > usuń literę.

A tu masz Gsmartcontrol na windowsa:
    http://sourceforge.net/projects/gsmartcontrol.../0.8.7/gsmartcontrol-0.8.7-win32.zip/download

Edit:
    No to wrzuc smart z GSmartControl jesli odczyta, poki co Twoj post niewiele wnosi.
  • #7 13701918
    Ziomalmiki1991
    Poziom 9  
    Zrobiłem co napisałeś usunąłem literkę dysku i pobieram program. Ma on w ogolę dziwny system plików "RAW" mowa o tym dysku.

Mów co dokładnie ci wysyłać i czy jest jakiś inny sposób niż scrinami??
    Załączniki:
    • Vaio tak ma na obudowie - Dysk przenośny podłaczony przez usb z błędem CRC smart_3.jpg (226.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Vaio tak ma na obudowie - Dysk przenośny podłaczony przez usb z błędem CRC Smart_2.jpg (401.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ST9750423AS_5WS08YAC_2014-06-12.txt (9.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Vaio tak ma na obudowie - Dysk przenośny podłaczony przez usb z błędem CRC SMART.jpg (186.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 13702125
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Powinieneś zrobić kopię posektorową i z niej odzyskiwać dane.
    DMDE
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2341359-30.html
    testdisk
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2339563-30.html#11122592
    photorec
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2683084.html#12918296
    Pozdrawiam.
    Po odzyskaniu danych wyzeruj dysk i ponownie odczytaj SMART.
    W SMART nie widać że dysk upadł.
  • REKLAMA
  • #9 13702144
    Testerrr
    Poziom 25  
    No to szykuj drugi dysk na kopię ;-). Najlepiej taki sam, czyli 750 GB.
    W najgorszym przypadku 500 GB.

Trzeba zrobić kopię tego co jest, a potem zająć się niestabilnymi sektorami przez zerowanie, zobaczymy czy dysk je zremapuje czy nie.

O, towarzysz Lin mnie uprzedził ;-).
  • #10 13702201
    Ziomalmiki1991
    Poziom 9  
    Panowie. DMDE nie pokazue mi tego dysku po usunieciu tej literki komputer tez go nie pokazuje :) Czytałem już te trzy wontki. Jak dodam literke to go widze.
    Załączniki:
    • Vaio tak ma na obudowie - Dysk przenośny podłaczony przez usb z błędem CRC DMDE_2.png (53.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Vaio tak ma na obudowie - Dysk przenośny podłaczony przez usb z błędem CRC DMDE.png (18.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 13702287
    Testerrr
    Poziom 25  
    Kolega zaznacza wybieranie nośników fizycznych? Niemożliwe, żeby DMDE nie wykrywał dysku, który widzi windows w menadżerze urządzeń.

Co do screena - zerowy sektor jest uszkodzony. Wcześniej w Smarcie uszkodzony był jeszcze 6293560.

Masz dysk na kopię?
  • #13 13702330
    Ziomalmiki1991
    Poziom 9  
    Tak mam dysk na kopie 1TB na to jestem przygotowany.

Niestety DMDE nie odzyskuje mi plików odzyskał połowę jednego zdjecia potem wyskakiwały błędy jak wcześniej na scrinie DMDE
    Załączniki:
    • Vaio tak ma na obudowie - Dysk przenośny podłaczony przez usb z błędem CRC Proba_kopi.png (69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Vaio tak ma na obudowie - Dysk przenośny podłaczony przez usb z błędem CRC Udane.png (49.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #14 13702547
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Testerrr napisał:
    I tak jak pisał Pidar - podłącz go bezpośrednio do płyty, nie przez usb.

Ja coś innego napisałem. :D (No, dobrze "wyjąłeś mi to z ust")
    pidar napisał:
    Radzę już nie podłączać tego dysku poprzez USB!

Jaki model dysku podaje CrysralDiskInfo?

Szkoda, że "pacjent" jest źle prowadzony (dotyczy autora tematu) :!: :cry:
  • #15 13702593
    Ziomalmiki1991
    Poziom 9  
    W jakim sensie zle prowadzony??

Dodano po 1 [minuty]:

Nie mam innej mozliwosci w niemczech podłączenia tego dysku jak przez usb niestety :(
  • #16 13702624
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ziomalmiki1991 napisał:
    Nie mam innej mozliwosci w niemczech podłączenia tego dysku jak przez usb niestety :(

A bezpośrednio w miejsce dysku z laptopa jest możliwość, czy to potrafisz sprawdzić :?:
  • #17 13702667
    Ziomalmiki1991
    Poziom 9  
    Powiem tak laptopa wolał bym nie rozbierać gdyz dałem za niego 5 tys i jest jeszcze prawie dwa lata na gwarancji. Poza tym jestem teraz cieżko chory i leze w szpitalu gdzie raczej nie bierze się śrubokrętów. Tak że rozumiem ze po przez laptopa i podłaczenie do niego obu dyskow przez usb nic nie zdziałam tak?

Dodano po 5 [minuty]:

A nawet jak podłacze go do laptopa to co mi to da jezeli ten dysk uszkodzony nie ma zadnego systemu ani partycji był to poprostu smietnik mojego brata gdzie wkładał wszystko co wazne dla niego.
  • #18 13702694
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ziomalmiki1991 napisał:
    rozumiem ze po przez laptopa i podłaczenie do niego obu dyskow przez usb nic nie zdziałam tak?

Tak, bo wymogiem w Twoim przypadku jest podłączenie tego dysku bezpośrednio pod kontroler SATA w celu wykonania kopii posektorowej choćby do pliku, a dopiero poxniej probować coś odzyskiwać z już zrobionej kopii 1:1.
  • #19 13702716
    Ziomalmiki1991
    Poziom 9  
    Ok pidar dzieki wielkie jak udami się coś wymyślic to dam znać na obezna chwile jestem uziemiony i musze wysłuchać złości brata. Dziekuje za checi i pozdrawiam.
  • #20 13702761
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Skoro masz czas to przygotuj się teoretycznie do wykonania kopii -> tu polecam ddrescue z opcją omijania bad sektorów w pierwszej kolejności (poczytaj o tym w internecie). Też polecam tą dystrybucję do dalszej pracy z tym dyskiem:
    http://www.majorgeeks.com/files/details/parted_magic.html

EDIT:
    Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i pomyślnego odzysku danych z dysku brata.
  • #21 13703129
    Testerrr
    Poziom 25  
    Narazie tragedii nie ma, zreszta - wcale nie musiało być tak, że uszkodzenie jest Twoją winą. Żeby nie było wątpliwości. Dyski się po prostu psują i problemy jak Twoje są niestety częste.

A właśnie z tego względu, że chcemy Ci pomóc - podchodzimy do sprawy ostrożnie. Oczywiście można działać na tym dysku w bardziej agresywny sposób - ale skutki mogą być opłakane. Mogę, ale nie muszą. Nie radziłbym szaleć.... ale gdybyś koniecznie chciał, to proszę bardzo!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przenośnym dyskiem twardym, który mógł ulec uszkodzeniu po upadku, co skutkuje błędami CRC i niestabilnymi sektorami. Kluczowe dane do odzyskania to zdjęcia o łącznej wielkości 100 GB. Użytkownik korzysta z CrystalDiskInfo, który wskazuje na uszkodzone sektory. Forumowicze zalecają unikanie podłączania dysku przez USB, sugerując bezpośrednie podłączenie do płyty głównej w celu wykonania kopii posektorowej. Proponowane narzędzia do odzyskiwania danych to MHDD, HDAT2, GSmartControl, DMDE oraz TestDisk. Użytkownik ma dostęp do drugiego dysku na kopię, ale napotyka trudności w odzyskiwaniu danych z uszkodzonego dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA