logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDC-1004M1080 - Nagrywa w niższym klatkażu niż ustawiony

lechoo1105 13 Cze 2014 09:48 1365 10
REKLAMA
  • #1 13703248
    lechoo1105
    Poziom 11  
    Opis kamery: http://www.eneo-security.com/item/5068/5067/0/10000539/hdc1004m1080.html

Kamerę podłączyliśmy do karty Decklink firmy BlackMagic. Parametry obrazu w kamerze zostały ustawione na 720p60. Analogicznie w parametrach grabowania. Nagrany materiał faktycznie ma 60 klatek na sekundę ale część sie powtarza więc faktyczny klatkaż to około 23 klatki na sekundę. Obraz był grabowany do pliku avi bez kompresji.

Przygotowałem fragment nagranego materiału.
    https://own.platige.com/public.php?service=files&t=15c8a024d9faec85c39eb187777fdc2b
    Wyraźnie widać powtarzające się klatki, całość trwa sekundę i ma 61 klatek.

Ten sam efekt uzyskaliśmy przechwytując obraz przy pomocy Matroxa MX02: http://www.matrox.com/video/en/products/mxo2/

Podejrzewam że kamera nie grabuje obrazu w 60 klatkach na sekundę a jedynie wypuszcza na zewnątrz sygnał w takim formacie. Niestety nie mam jak tego potwierdzić.

Zależy nam na wysokim klatkażu. Czy można tu coś poradzić? Może znacie jakiś inny model mokro kamery która pozwoli nam to uzyskać?
  • REKLAMA
  • #2 13703301
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15463
    Zacznijmy od tego czy jesteś w stanie zauważyć te 60kl/s wyświetlanego obrazu? Szczerze wątpię. Druga kwestia to moc obliczeniowa urządzenia przechwytującego, które najzwyczajniej w świecie może nie obsługiwać nagrywania z prędkością 60kl/s na kanał. W jaki sposób kamera wg. Ciebie ma "grabować" obraz? Służy ona do przetwarzania i przekazywania dalej obrazów które znajdują się w jej zasięgu - i w opisie nie ma informacji na temat przechwytywania a jedynie wyświetlania danej ilości klatek dla danej rozdzielczości obrazu. No i ostatnie ale irytujące - co to jest ten 'klatkaż" ?

Dodano po 2 [minuty]:

P.S. Skoro sekunda nagranego materiału zawiera 61klatek to nie wiem co wg. Ciebie jest nie tak - to że nie widzisz różnicy pomiędzy pojedynczymi klatkami - co jest zupełnie naturalne i zrozumiałe?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 13703366
    lechoo1105
    Poziom 11  
    sosarek napisał:
    Zacznijmy od tego czy jesteś w stanie zauważyć te 60kl/s wyświetlanego obrazu? Szczerze wątpię. Druga kwestia to moc obliczeniowa urządzenia przechwytującego, które najzwyczajniej w świecie może nie obsługiwać nagrywania z prędkością 60kl/s na kanał. W jaki sposób kamera wg. Ciebie ma "grabować" obraz? Służy ona do przetwarzania i przekazywania dalej obrazów które znajdują się w jej zasięgu - i w opisie nie ma informacji na temat przechwytywania a jedynie wyświetlania danej ilości klatek dla danej rozdzielczości obrazu. No i ostatnie ale irytujące - co to jest ten 'klatkaż" ?

Dodano po 2 [minuty]:

P.S. Skoro sekunda nagranego materiału zawiera 61klatek to nie wiem co wg. Ciebie jest nie tak - to że nie widzisz różnicy pomiędzy pojedynczymi klatkami - co jest zupełnie naturalne i zrozumiałe?

Klatkaż: http://pl.wikipedia.org/wiki/Klatki_na_sekund%C4%99

Możemy przechwytywać obraz kinowy w 2K nawet bez kodowania w locie. Nasze macierze bez problemu radzą sobie z taka ilością danych.

60 klatek na sekundę jest potrzebne dla algorytmu śledzącego punkty w obrazie. Obraz który grabujemy nie jest przeznaczony do oglądania ale do widzenia maszynowego. Im więcej klatek na sekundę tym precyzyjniej możemy wyznaczyć trajektorię szybko przemieszczających się punktów.

Obejrzałeś materiał który wrzuciłem? Sfilmowaliśmy stoper. Na przestrzeni 60 klatek czas pokazywany przez stoper zmienil sie o 1 sekundę ale wyraźnie widać (oglądając klatka po klatce) że klatki się powtarzają.
  • REKLAMA
  • #4 13703403
    sosarek

Poziom 43  
    Nadal nie rozumiesz jednego - że ludzkie oko nie jest w stanie rejestrować obrazu z taką szybkością, stąd wydaje Ci się że obrazy się powtarzają. Na próbę nagraj materiał w najwyższej jakości przy 25kl/s. - wtedy przy oglądaniu obrazu w zwolnionym tempie lub też pojedynczych klatek nic nie będzie Ci się powtarzało.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 13703479
    lechoo1105
    Poziom 11  
    sosarek napisał:
    Nadal nie rozumiesz jednego - że ludzkie oko nie jest w stanie rejestrować obrazu z taką szybkością, stąd wydaje Ci się że obrazy się powtarzają. Na próbę nagraj materiał w najwyższej jakości przy 25kl/s. - wtedy przy oglądaniu obrazu w zwolnionym tempie lub też pojedynczych klatek nic nie będzie Ci się powtarzało.

Obejrzyj nagranie stopera z linka który podałem. Spójrz na setne części sekundy klatka po klatce, nie naciskaj "play". Wypisałem Ci wartości z kilku pierwszych klatek: 95, 01, 01, 03, 03, 09, 09, 09, 13, 13 itd.
  • #6 13703493
    sosarek

Poziom 43  
    Jasne, myślisz że ten stoper wyświetla dokładnie co 1/100 sekundy? Nie jest w stanie tak szybko odświeżać, dlatego masz wrażenie że obrazy się powtarzają. Do testów proponuję użyć czegoś innego, np. ANALOGOWEGO stopera, najlepiej z dodatkowym cyferblatem odliczającym setne - wtedy zauważysz być może różnicę. Lub jeszcze prościej - weź jakąkolwiek kulkę, umieść ją przed kamerą po czym puść by spadła i odbiła się o blat, następnie przeanalizuj nagranie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 13703519
    lechoo1105
    Poziom 11  
    sosarek napisał:
    Jasne, myślisz że ten stoper wyświetla dokładnie co 1/100 sekundy? Nie jest w stanie tak szybko odświeżać, dlatego masz wrażenie że obrazy się powtarzają. Do testów proponuję użyć czegoś innego, np. ANALOGOWEGO stopera, najlepiej z dodatkowym cyferblatem odliczającym setne - wtedy zauważysz być może różnicę. Lub jeszcze prościej - weź jakąkolwiek kulkę, umieść ją przed kamerą po czym puść by spadła i odbiła się o blat, następnie przeanalizuj nagranie.

Przyjrzyj się dokładnie nagraniu oglądając je klatka po klatce, nie naciskaj "play". Kamera jest "z reki", obraz się trzęsie. Pomiędzy klatkami gdzie wartość na stoperze jest identyczna obraz się nie zmienia, przesuwa się tylko kiedy zmienia się wartość.
  • #8 13707073
    treborsz
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 238
    lechoo1105 napisał:
    Obraz który grabujemy nie jest przeznaczony do oglądania ale do widzenia maszynowego. Im więcej klatek na sekundę tym precyzyjniej możemy wyznaczyć trajektorię szybko przemieszczających się punktów.
    Proponuję zastosować do tego celu dedykowane kamery (widzenie maszynowe), a nie urządzeń z rynku zabezpieczeń. Pomimo tego, że urządzenia nazywają się tak samo (kamera), to ich parametry techniczne są inne (dostosowane do przeznaczenia).
  • #9 13707406
    lechoo1105
    Poziom 11  
    treborsz napisał:
    Proponuję zastosować do tego celu dedykowane kamery (widzenie maszynowe), a nie urządzeń z rynku zabezpieczeń. Pomimo tego, że urządzenia nazywają się tak samo (kamera), to ich parametry techniczne są inne (dostosowane do przeznaczenia).

Myślałem o tym. Niestety kamera musi być tak lekka jak to tylko możliwe, typowe kamery dedykowane do tych celów są za ciężkie.
  • REKLAMA
  • #10 13711388
    Korgoth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 75
    Sprawdź kamery Basler:
    http://www.baslerweb.com/products/ace.html

Używaliśmy ich do softu analizującego pekanie szyb przy uderzeniu, 100 fps w HD, działa jak należy. Wymiary od 29mm/29mm/29mm.
    Mam jeszcze kontakty, załatwiałem na testy ten model 180 fps, jeśli jesteś zainteresowany pisz na mail/priv lub dzwoń na kom. Chętnie pomogę.
  • #11 13716707
    lechoo1105
    Poziom 11  
    Myślałem nad tego typu kamerami, niestety wszystkie są za ciężkie. Chcemy sprawdzić kilka kamer sportowych w rodzaju GoPro, jeśli któraś się nada wyciągniemy ze środka samą elektronikę. Ze względu na późniejszą obróbkę i rejestrację szukam czegoś do daje sygnał HD-SDI.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kamerą HDC-1004M1080, która nagrywa w niższym klatkażu niż ustawiony (720p60), co skutkuje powtarzającymi się klatkami w nagranym materiale. Podłączono ją do karty Decklink firmy BlackMagic oraz Matroxa MX02, jednak efekt jest ten sam. Użytkownik podejrzewa, że kamera nie rejestruje obrazu w 60 klatkach na sekundę, a jedynie wysyła sygnał w tym formacie. W dyskusji poruszono również kwestie związane z percepcją ludzkiego oka oraz możliwości zastosowania dedykowanych kamer do widzenia maszynowego, takich jak kamery Basler, które oferują wyższe klatkaże. Użytkownik rozważa także użycie kamer sportowych, takich jak GoPro, ze względu na ich lekkość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA