logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilarka Husqvarna 450e - Prośba o ocenę stanu tłoka i cylindra i inne

crook1 15 Cze 2014 20:18 9954 18
REKLAMA
  • #1 13710795
    crook1
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam.
    Mam pilarkę HQV 450e z 2009r.
    Rozebrałem ją w celu przejrzenia tłoka i cylindra, asekuracyjnie chcę wymienić uszczelniacze (bo już są twarde) i łożyska na wale (lekki luz na boki), pierścień tłoka (chyba się trochę zużył bo trochę jest luzu podczas ruchu góra - dół) oraz kilka drobnych elementów np taśma hamulca, osłona blaszana kartera itd.
    Szacunkowy koszt doprowadzenia tej piły do porządku to około 300zł.

Chcę zasięgnąć opinii osób które lepiej na tym się znają, czy warto w tą piłę doinwestować i dalej ją używać.
    Nadmienię że ogólnie z pracą tej piły nie ma problemów odpala prawidłowo reaguje na gaz bardzo dobrze, po rozgrzaniu chodzi jak trzeba.

Jako że nie mam na co dzień styczności z takimi rzeczami to proszę o pomoc w ocenie stanu w/w elementów przedstawionych na poniższych zdjęciach.

Zdjęcia świeżo po rozbiórce, bez czyszczenia.
    Pilarka Husqvarna 450e - Prośba o ocenę stanu tłoka i cylindra i inne Pilarka Husqvarna 450e - Prośba o ocenę stanu tłoka i cylindra i inne Pilarka Husqvarna 450e - Prośba o ocenę stanu tłoka i cylindra i inne
    Pilarka Husqvarna 450e - Prośba o ocenę stanu tłoka i cylindra i inne Pilarka Husqvarna 450e - Prośba o ocenę stanu tłoka i cylindra i inne Pilarka Husqvarna 450e - Prośba o ocenę stanu tłoka i cylindra i inne

A tu film na którym widać luz pierścienia.
    Czy ten luz jest w normie?
    Bo moim zdaniem to chyba za mocno się klepie tej pierścień.

Za wszystkie sugestie i odpowiedzi z góry bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • #3 13713972
    kamilo23
    Poziom 22  
    Ocena: 289
    Zrób zdjęcie tłoka od strony zamka pierścienia. Tak samo zrób zdjęcie karteru tam gdzie są osadzone łożyska oraz w cylindrze miejsce osadzenia łożysk.
  • #4 13714148
    przerywnik
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Pierścienie kwalifikują się do wymiany. Nie jest to duży wydatek (praktycznie koszt paru zł.), a warto wymienić, bo praca silnika na pewno się zmieni. Tak samo uszczelniacze. Ja bym jeszcze wymienił cały tłok, ale to już większy koszt jest i chyba w Twoim przypadku nie jest to konieczne.
  • REKLAMA
  • #5 13714826
    crook1
    Poziom 15  
    Witam.
    Więc tak:
    Luz na zamku to około 0,5-0,55 mm.
    Uszczelniacze kupiłem nowe oryginał, łożyska porównane z nowymi, żadnych objawów zużycia.
    Zdjęcia z kartera i zamka zrobię dziś wieczorem po pracy.
    Koszt pierścienia niestety w oryginale to ponad 40PLN, ale zostanie wymieniony, bo luz na zamku to nawet na moje oko jest za duży.
    Wymiana tłoka to już grubszy wydatek którego wolał bym uniknąć, bo to lekko ponad 200PLN.

PS Nadmienię że pilarka będzie używana raz w roku do klockowania metrów w ilości około 15 m3 oraz kilka razy w roku coś wytnę okazjonalnie, więc teraz sprzęt będzie więcej odpoczywał niż pracował. Nie jestem zawodowym pilarzem.
  • #6 13714849
    przerywnik
    Poziom 10  
    Ja wstawiłem zamienniki tych pierścieni i pilarka elegancko chodzi. Koszt nie przekroczył 15zł. Luzu na zamku praktycznie nie powinno być, no może malutki grubości żyletki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 13715319
    zibq
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    crook1 napisał:
    Nadmienię że ogólnie z pracą tej piły nie ma problemów odpala prawidłowo reaguje na gaz bardzo dobrze, po rozgrzaniu chodzi jak trzeba.

Ja się tylko tak zastanawiam: po co tam wogóle grzebać? Po co szukać dziury w całym?
    Tym bardziej, że piła będzie używana "od święta"?
  • #9 13715557
    crook1
    Poziom 15  
    zibq napisał:

Ja się tylko tak zastanawiam: po co tam wogóle grzebać? Po co szukać dziury w całym?
    Tym bardziej, że piła będzie używana "od święta"?

Od 2009r. nie było nic w niej robione, a była wcześniej często używana.
    Żeby przy tym święcie dalej była niezawodna, żeby było wiadomo że tej dziury w tym całym faktycznie niema.
  • #10 13715721
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6356
    To dopóki chodzi tak jak powinna, to nie powinno się do niej zaglądać - oprócz normalnych czynności obsługowych typu czyszczenie. Wymienianie "profilaktycznie" części, które jeszcze nie są zużyte, na chińskie zamienniki, to ładowanie się w kłopoty.
    przerywnik napisał:
    Ja wstawiłem zamienniki tych pierścieni i pilarka elegancko chodzi. Koszt nie przekroczył 15zł. Luzu na zamku praktycznie nie powinno być, no może malutki grubości żyletki.

To tej porady w żadnym przypadku się nie stosuj. Kolega przerywnik bladego pojęcia nie ma o działaniu silnika i rozszerzalności cieplnej metalu.
  • #11 13715905
    przerywnik
    Poziom 10  
    W takim razie bladego pojęcia także nie mają osoby na tym forum (które uważały się za specjalistów od tego typu rzeczy), bo oni polecili mi zakup tamtych pierścieni, zamienników, które są dedykowane do mojego modelu pilarki.
  • #12 13716053
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6356
    przerywnik napisał:
    W takim razie bladego pojęcia także nie mają osoby na tym forum (które uważały się za specjalistów od tego typu rzeczy), bo oni polecili mi zakup tamtych pierścieni, zamienników, które są dedykowane do mojego modelu pilarki.

Konkretnie, to chodzi o Twoją poradę odnośnie przerwy zamka pierścienia. Brak szczeliny w nim, to zakleszczenie pierścienia w cylindrze, po rozgrzaniu.
  • #13 13716068
    przerywnik
    Poziom 10  
    Napisałem, że praktycznie tej szczeliny ma nie być. Powinna ona być minimalna, grubości żyletki.
  • #14 13716297
    crook1
    Poziom 15  
    No dobra Panowie.

Mam nowy pierścień, założę go i zobaczę czy ta szczelina praktycznie jest, czy jej praktycznie niema. :)
    No i chyba żyletki muszę kupić. :D

Może na nowym pierścieniu luz w rowku się zmniejszy, bo jak wnioskuję z wypowiedzi kolegi przerywnik (dyskusja na innym forum), to ten luz jest najgorszy.
  • #15 13716357
    przerywnik
    Poziom 10  
    Wystarczy, że wsadzisz stary pierścień do cylindra i sprawdzasz jaki jest luz między "początkiem, a końcem" pierścienia. Żyletek nie musisz kupować :D. Wystarczy że masz szczelinomierz :). Koszt około 20zł, a na prawdę w niektórych przypadkach jest on niezbędny :).
  • #16 13716365
    tadek-67
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Wg. mnie jeżeli ktoś ma Husqvarnę, a kupuje zamiast oryginalnych części zamienniki i dalej mówi ,że ma piłę tej marki,to się myli.Posiadam piłę ,,40,, tej marki [już nie produkowana] 17 lat[!!], która pocięła już tysiące metrów drewna w klocki i chodzi do dziś, choć następczyni już kupiona.Owszem ma luzy ,nie pali za pierwszym razem ,ale piłuje normalnie. Jak piszą przedmówcy wystarczy doglądać filtry, wymieniać uszkodzone części, lać markowe płyny i mamy praktycznie wieczny sprzęt. Jeżeli ktoś chce poćwiczyć na pile i zobaczyć co jest w środku ,niech kupi z marketu będzie taniej.Gdyby silnik wysiadł w mojej , oddałbym do serwisu, choć drogo , mamy przynajmniej pewność ,że została dobrze złożona. Poza tym częstym błędem popełnianym przez użytkowników pił to zbyt mocno napięty łańcuch, pół biedy dopóki jest jego smarowanie ,lecz gdy znika-zapchanie wiórami otworu prowadnicy,awaria pompki,wtedy łożyska na wale dostają ,,po czapie,,.
  • #17 13717129
    crook1
    Poziom 15  
    Kolego przerywnik nie martw się, tyle to wiem.

tadek-67, do serwisu to ja właśnie nie oddam sprzętu bo na pewno nie będę miał pewności że zrobią dobrze. Jak na razie wszystkie elementy poza kółkiem pływającym i łańcuchem (Oregon) są oryginalne, a nie tylko to wymieniam teraz w tej pile, faktura za części które wczoraj przywiozłem z serwisu HQV opiewa na 230PLN.

Zamieszczam obiecane zdjęcia o które prosił kamilo23

Jak widać nowy oryginalny pierścień ma szczelinę, zdjęcia nie zrobiłem ze starego, ale szczelina jest praktycznie taka sama (może różnica 0,05 - 0,1 mm)
    Napiszę też żeby zaraz mi ktoś tu nie wytykał:
    W serwisie HQV to obejrzeli i powiedzieli że można nawet ten stary pierścień założyć, ale dla wszystkiego siedzi teraz nowy.

Temat uważam za wyczerpany i można go zamknąć.
  • #18 13717134
    zibq
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Części są coraz gorszej jakości. Nie uwierzę, że część którą kupię obecnie i wymienię popracuje przynajmniej tyle co fabryczna.

tadek-67 napisał:
    awaria pompki,wtedy łożyska na wale dostają ,,po czapie,,.

Wyjaśnij mi proszę co ma pompka oleju do łożysk na wale?
  • #19 13717206
    tadek-67
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Już wyjaśniam ,np.awaria pompki- powoduje z braku smarowania łańcucha zbytnie jego naprężenie ,co sprawia że skoro prowadnica jest przykręcona śrubami ,to owo naprężenie łańcucha przenosi się na łożyska wału i carter w postaci dużych sił osiowych powodujących przeciążenie ww. elementów i ich przedwczesne zużycie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada pilarkę Husqvarna 450e z 2009 roku i rozebrał ją w celu oceny stanu tłoka oraz cylindra. Planuje wymianę uszczelniaczy, łożysk na wale, pierścienia tłoka oraz kilku drobnych elementów. Koszt naprawy szacuje na około 300 zł. Użytkownicy forum doradzają, aby wymienić pierścienie i uszczelniacze, a także zwracają uwagę na luz na zamku pierścienia, który powinien być minimalny. Wymiana tłoka jest sugerowana, ale niekonieczna, biorąc pod uwagę sporadyczne użytkowanie piły. Pojawiają się różne opinie na temat używania zamienników części oraz zasadności ich wymiany, a także o wpływie smarowania na trwałość łożysk. Użytkownik zamieszcza zdjęcia rozebranych elementów i planuje dalsze działania po wymianie pierścienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA