logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zabezpieczenie nadprądowe 16A do domku na działce?

PandasPL 16 Cze 2014 11:09 2718 21
REKLAMA
  • #1 13712172
    PandasPL
    Poziom 9  
    Witam

Mam następujący problem do rozwiązania.
    W domku na ogródku działkowym mam kilka odbiorników typu podgrzewacz wody, czajnik elektryczny, lodówka.
    Dostawca energii elektrycznej zabezpieczył linię w skrzynce esem B20 (zmiana na C20 nie wchodzi w grę z różnych powodów).
    Jakie zabezpieczenie zastosować w domku, aby przeciążenie (sporadyczne, nieświadome użycie naraz podgrzewacza, czajnika i np. wiertarki czy kosiarki) nie wywalało zabezpieczenia w skrzynce tylko to w domku? (chodzi o jakieś 16A)
    Załączenie zabezpieczenia w skrzynce kosztuje kasę i czas potrzebny na ściągnięcie człowieka który jako jedyny może tam grzebać - często jest trudno osiągalny i nie zgadza się na dorobienie klucza :(.

Czy macie jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 13712183
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Szukaj hasła - "ogranicznik mocy"
  • #3 13712220
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    elpapiotr napisał:
    Szukaj hasła - "ogranicznik mocy"

Ewentualnie wystąpić o wymianę zabezpieczeń przelicznikowych na takie aby zapewniały selektywność zgodnie z pewnym Rozporządzeniem. I wcale nie mam tu na myśli C 20.
  • #4 13712328
    tomix
    Poziom 16  
    Ocena: 99
    Jeśli miałbyś tak skonstruowaną skrzynkę aby można było fizycznie ograniczyć / zaplombować zabezpieczenie przedlicznikowe B20 przed bezpośrednim dostępem to to najprawdopodobniej również nic nie stałoby na przeszkodzie abyś miał do niego dostęp i sam załączał w przypadku zadziałania.
  • REKLAMA
  • #5 13712379
    PandasPL
    Poziom 9  
    >Szukaj hasła - "ogranicznik mocy"

Znalazłem ograniczniki poboru mocy F&F'a ale:
    "Ogranicznik posiada układ opóźniający jego zadziałanie (1,5÷2sek), co zapobiega wyłączeniu zasilania w przypadku chwilowych przekroczeń ustalonej mocy."

Czy dobrze rozumiem że zdąży mi wywalić zabezpieczenie przedlicznikowe zanim ogranicznik zadziała..?
  • #6 13712383
    tomix
    Poziom 16  
    Ocena: 99
    Zależy o jaki prąd i na jaki czas przeholujesz wartość znamionową B20. Musisz popatrzeć na charakterystykę i porównać ją z "w przypadku chwilowych przekroczeń ustalonej mocy."
  • #8 13712431
    PandasPL
    Poziom 9  
    >Tym się zainteresuj: Link i zastosuj jako zabezpieczenie przedlicznikowe.

Czy taki ETIMAT T 1P 16A 002181073 - przy przekroczeniu obciążenia wywali szybciej niż zainstalowany w następnej kolejności B20 ?
  • REKLAMA
  • #9 13712435
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ty masz wystąpić do dostawcy energii aby wymienił Tobie ten B 20 na ogranicznik mocy.
    Ogranicznik mocy nie działa na zwarcia.
  • #10 13712453
    PandasPL
    Poziom 9  
    >Ty masz wystąpić do dostawcy energii aby wymienił Tobie ten B 20 na ogranicznik mocy.
    >Ogranicznik mocy nie działa na zwarcia.

Dlatego właśnie pisałem na początku, że zmiana zabezpieczenia przedlicznikowego z różnych względów nie wchodzi w grę...
    Jest B20 i amen. Pytanie czy da się jakoś uniknąć "korzystania" z niego podczas przeciążenia obwodu...
  • REKLAMA
  • #12 13712471
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Nie rozumiem jak może się nie dać - jak się chce to się da.

W takim razie zastosuj sobie przekaźnik priorytetowy.
  • #14 13712755
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 13712756
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    PandasPL napisał:
    zmiana zabezpieczenia przedlicznikowego z różnych względów nie wchodzi w grę...
    Jakie to są względy?

Łukasz-O napisał:
    Ogranicznik mocy nie działa na zwarcia.
    Mam wrażenie, że pytający ma inny problem. Włącza za dużo urządzeń, czym powoduje przeciążenia.
  • #16 13712772
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    TWK napisał:
    Mam wrażenie, że pytający ma inny problem. Włącza za dużo urządzeń, czym powoduje przeciążenia.

Dobre masz wrażenie ale cudów nie ma. Albo załatwi raz na zawsze sprawę zabezpieczenia przedlicznikowego (może i zwiększy moc) albo będzie się męczył z uciążliwością związaną z ograniczeniem mocy na poszczególnych odbiorach.
    Wybór należy do niego.
  • #17 13712792
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 13712801
    PandasPL
    Poziom 9  
    >Mam wrażenie, że pytający ma inny problem. Włącza za dużo urządzeń, czym powoduje przeciążenia.

Zgadza się.
    Sporadycznie się to zdarza i w normalnym układzie (bazując na szczątkowej wiedzy i śladowym "kapowaniu" tematu) w którym jako zabezpieczenie przedlicznikowe byłby C20, wywaliłoby jedynie b16 w rozdzielni.
    Niestety ktoś błyskotliwie zastosował B20 jako zabezpieczenie przedlicznikowe i niestety wywala oba. Nie mam na to wpływu i nie mogę zabezpieczenia przedlicznikowego zmienić.
    Liczyłem na to, że da się zabezpieczyć obwody w domku czymś co w przypadku włączenia zbyt wielu urządzeń wywali wcześniej niż ten B20.

Z tego co piszecie widać że jestem w "czarnej d...e"
  • #19 13712820
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 13712876
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    PandasPL napisał:
    i w normalnym układzie (...) w którym jako zabezpieczenie przedlicznikowe byłby C20, wywaliłoby jedynie b16 w rozdzielni.
    Zmiana na C albo nawet D nic nie da! Nadal będzie wywalać. To jest kwestia charakterystyki w zakresie przeciążeń, która jest praktycznie identyczna dla B, C oraz D.

Raz jeszcze pytam - dlaczego nie można zmienić zabezpieczenia przedlicznikowego i powiększyć mocy? Są na to procedury, dokumenty. Droga nie jest prosta, ale da się to zrobić.

A tak pozostaje myślenie - nie włączać za dużo odbiorników. Jak włączasz czajnik, to wyłączasz podgrzewacz i tyle. Może pomóc ustawienie czajnika przy gniazdku od podgrzewacza (wtedy nie da się włączyć dwóch urządzeń jednocześnie).
  • #21 13713027
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Może pomóc również przekaźnik priorytetowy, o ile instalacja na to pozwala.
  • #22 13714696
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    TWK napisał:

Raz jeszcze pytam - dlaczego nie można zmienić zabezpieczenia przedlicznikowego i powiększyć mocy? Są na to procedury, dokumenty. Droga nie jest prosta, ale da się to zrobić.

Ano prawdopodobnie dlatego, że ZE rozmawia tylko ze swoim klientem, czyli z tym na kogo jest napisana umowa.

Zainteresuj się przekaźnikiem priorytetowym. Zda to egzamin w twoim przypadku. Tylko musisz pomyśleć, które obwody mają mieć priorytet.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru zabezpieczenia nadprądowego 16A do domku na działce, gdzie użytkownik zmaga się z przeciążeniami spowodowanymi jednoczesnym używaniem kilku urządzeń elektrycznych, takich jak podgrzewacz wody, czajnik i lodówka. Użytkownik nie może zmienić zabezpieczenia przedlicznikowego B20, co prowadzi do wyłączania zarówno tego zabezpieczenia, jak i zabezpieczeń w domku. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie ogranicznika mocy, przekaźnika priorytetowego oraz ewentualną wymianę zabezpieczeń przelicznikowych, aby zapewnić selektywność. Użytkownik poszukuje sposobu na uniknięcie wyłączania zabezpieczenia przedlicznikowego podczas sporadycznych przeciążeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA