Witam
Płaskownik aluminiowy do uziemienia się nie nadaje ze względu na właściwości elektrochemiczne glinu. Glin ma potencjał -1,7V więc jest mniej "szlachetny" niż żelazo, ale z kolei ulega passywacji (ochrona powłoka tlenku glinu). Płaskownik aluminiowy może być zaś elementem części naziemnej instalacji LPS.
januszbe napisał: Reklama firmy produkującej elementy instalacji odgromowej a nie normy.
Firma RST nigdy producentem norm nie była

, ale w "dawnych czasach" odgrywała dużą rolę w szerzeniu oswiaty "odgromowej". Przez dłuższy czas współpracowali z Andrzejem Sową.
kkas12 napisał: I w dodatku bzdury piszą o rzekomej obowiązkowości stosowania norm przywołanych w rozporządzeniu.
To zależy od rodzaju powołania normy w rozporządzeniu (wyłączne czy wskazujące - w niektórych dokumentach to pierwsze się inaczej nazywa, ale wypadło mi z głowy

). Nie pamiętam jak została powołana dana norma - więc nie odpowiem czy jest ona obowiązująca (nie mam na to czasu, ale może i wiedzy

aby to zweryfikować). Chciałem tylko napisać, że od samego powołania w rozporządzeniu nie musi (ale może) wynikać "obowiązkowość".
Wracając do tego płaskownika alumniowego - wydaje mi się, że przy niektórych składach chemicznych gleb można byłoby zaryzykować ułożenie płaskownika jako uziomu. Trudno jednak wymagać od elektryka aby miał ze sobą laboratorium chemiczne i takiej oceny dokonywał.
pzdr
-DAREK-