logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trwałość uziomu aluminiowego vs stal ocynkowana i miedź w Polsce

haneb 19 Cze 2014 20:59 9072 16
REKLAMA
  • #1 13722742
    haneb
    Poziom 24  
    Ocena: 213
    Za Odrą w domu jednorodzinnym widziałem uziom wykonany z płaskownika aluminiowego. Tzn tak podejrzewam bo taki wychodził metr po ścianie i dalej w ścianę linka Cu 16mm².

Jak się ma trwałość uziomu z aluminium w stosunku do stali ocynkowanej lub miedzi?
    Czy w Polsce też się takie wykonuje?
  • REKLAMA
  • #3 13723159
    januszbe
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    Reklama firmy produkującej elementy instalacji odgromowej a nie normy.
  • REKLAMA
  • #5 13726554
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    Witam

Płaskownik aluminiowy do uziemienia się nie nadaje ze względu na właściwości elektrochemiczne glinu. Glin ma potencjał -1,7V więc jest mniej "szlachetny" niż żelazo, ale z kolei ulega passywacji (ochrona powłoka tlenku glinu). Płaskownik aluminiowy może być zaś elementem części naziemnej instalacji LPS.
    januszbe napisał:
    Reklama firmy produkującej elementy instalacji odgromowej a nie normy.
    Firma RST nigdy producentem norm nie była ;-), ale w "dawnych czasach" odgrywała dużą rolę w szerzeniu oswiaty "odgromowej". Przez dłuższy czas współpracowali z Andrzejem Sową.
    kkas12 napisał:
    I w dodatku bzdury piszą o rzekomej obowiązkowości stosowania norm przywołanych w rozporządzeniu.
    To zależy od rodzaju powołania normy w rozporządzeniu (wyłączne czy wskazujące - w niektórych dokumentach to pierwsze się inaczej nazywa, ale wypadło mi z głowy :-) ). Nie pamiętam jak została powołana dana norma - więc nie odpowiem czy jest ona obowiązująca (nie mam na to czasu, ale może i wiedzy ;-) aby to zweryfikować). Chciałem tylko napisać, że od samego powołania w rozporządzeniu nie musi (ale może) wynikać "obowiązkowość".

Wracając do tego płaskownika alumniowego - wydaje mi się, że przy niektórych składach chemicznych gleb można byłoby zaryzykować ułożenie płaskownika jako uziomu. Trudno jednak wymagać od elektryka aby miał ze sobą laboratorium chemiczne i takiej oceny dokonywał. :-)

pzdr
    -DAREK-
  • #6 13729641
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 13733487
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    Bronek22 napisał:
    Rezystancja uziomu ma znaczenie przy ochronie porażeniowej. Ochronna odgromowa to inna bajka. Nikt jeszcze nie napisał jaki jest mechanizm działania uziomu odgromowego.
    Do ostatnich wpisów kolegi nie mogę się zgodzić. O rezystancji uziomu dla ochrony p.porażeniowej było wielokrotnie pisane na tym forum. Co do uziomu odgromowego - znam przynajmniej publikacje angielskojęzyczne czterech autorów, którzy dokładnie opisali jak zachowuje się uziom przy wyładowaniu. Mało tego - jak zachowuje się uziom, jeszcze przed wyładowaniem ;-), w obszarze ziemi pod naładowaną chmurą. Takie badania robi się na badawczych poligonach odgromowych. Niestety nie znam polskich badaczy, którzy by przeprowadzali takie eksperymenty (co nie znaczy, że ich nie ma).

pzdr
    -DAREK-
  • #8 15838032
    haneb
    Poziom 24  
    Po dwóch latach nadarzyła się okazja do przyglądnięcia się temu uziomowi i to dokładnie. Na co dzień był zastawiony dwoma zbiornikami 1000L.
    Po postach kolegów nastawiałem się na stal nierdzewną ale po odkopaniu okazało się, że jest on bardzo lekki więc raczej aluminium.
    Jego długość też jest zastanawiająca - 1 metr. Choć pod ścianą, w miejscu gdzie jest on wbity przebiega stara stalowa rura 1".
    Dom bez instalacji odgromowej.

Dodatkowe zdjęcia:
    Trwałość uziomu aluminiowego vs stal ocynkowana i miedź w Polsce Trwałość uziomu aluminiowego vs stal ocynkowana i miedź w Polsce Trwałość uziomu aluminiowego vs stal ocynkowana i miedź w Polsce
  • #9 15840815
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    LGY PE bez tulejek, jak to tak ?
  • REKLAMA
  • #11 15840847
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Niedopuszczalne. Dyskwalifikacja.
  • #12 15841193
    haneb
    Poziom 24  
    Magic_moon napisał:
    LGY PE bez tulejek, jak to tak ?

To jest NYM-J czyli na nasze YDY (podwójna izolacja) i składa się z 7 drutów o przekroju około 2.5mm².
    Nie są to malutkie urywające się druciki tak jak w przypadku LgY.
    Zaciski na GSW są wyprofilowane i po kilku latach wszystko jest w porządku.
    Cała instalacja elektryczna w tym domu (4 kondygnacje + garaż) została od nowa wykonana przez szkołę elektryków (praktykanci) pod okiem nauczycieli.
    Przy odkopywaniu fundamentów znaleźliśmy w innym rogu wbity w ziemię stalowy przecinak (widoczny fragment na pierwszym zdjęciu) podobnej długości.
    Był z góry obwiązany miedzianym drutem więc zapewne robił za poprzedni amatorski uziom.
  • #13 15841462
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    haneb napisał:
    To jest NYM-J czyli na nasze YDY (podwójna izolacja) i składa się z 7 drutów o przekroju około 2.5mm².

Do kupienia jako H07V-R(LY). Jak widać, DEHN też zaciska bez tulejek LY.

Trwałość uziomu aluminiowego vs stal ocynkowana i miedź w Polsce Trwałość uziomu aluminiowego vs stal ocynkowana i miedź w Polsce
  • #14 15841483
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3512
    Witam.

Odpowiadając na (historyczne zresztą) pytanie tytułowe autora, warto zajrzeć do PN-EN 62305-3 i p. 5.5
    W tabeli jasno określono - stosowanie Al jako uziemienia w ziemi czy betonie jest niewłaściwe.
  • #15 15841583
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Ocena: 159
    mawerix123 napisał:
    Magic_moon napisał:
    jak to tak ?

Tak jak metr płaskownika aluminiowego ;)

Mi on wyglada na stop tytanu
  • #16 15841648
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    haneb napisał:

Jeśli to faktycznie H07V-R a nie H07V-K to OK nie stosuje się tulejek.

olejopalacz2 napisał:
    Mi on wyglada na stop tytanu

Co najwyżej tytanowe amelinium ;)
  • #17 15841708
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    haneb napisał:
    Za Odrą w domu jednorodzinnym widziałem uziom wykonany z płaskownika aluminiowego.

Pytanie do Autora - jaki jest cel tego wątku ?
    Żeby udowodnić za Odrą też robią kichę ???

Nie ma znaczenia czy ten "mieczyk" o długości jednego metra jest aluminiowy, miedziany, srebrny, pozłacany czy platynowy...
    On zwyczajnie nie istnieje...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy trwałości uziomu aluminiowego w porównaniu do stali ocynkowanej i miedzi w kontekście instalacji odgromowych w Polsce. Uczestnicy forum podnoszą, że aluminium nie jest odpowiednim materiałem na uziom ze względu na jego właściwości elektrochemiczne, co prowadzi do szybkiej utleniania. Wskazują na normy, które zalecają stosowanie stali lub miedzi jako bardziej trwałych opcji. Pojawiają się również wątpliwości co do jakości i zgodności z normami stosowanych materiałów, a także do celowości użycia aluminium w instalacjach uziemiających. Wskazano na konkretne normy, takie jak PN-EN 62305-3, które odradzają stosowanie aluminium w ziemi lub betonie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA