logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice 2024, Moon MC424 - Auto. wyszukiwanie położeń krańcowych- nie działa

Braweheart 20 Cze 2014 12:58 8088 8
  • #1 13724249
    Braweheart
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    Zamontowałem zestaw Nice Wingo 2024 z centralą sterującą Moon MC424.
    Problem polega na tym że nie chce wykonać procesu z pierwszego uruchomienia mianowicie wyszukiwania położeń krańcowych.

W instrukcji wykaz faz:
    "1. Krótki ruch obu siłowników w kierunku otwierania.
    2. Zamknięcie skrzydła spodniego, aż do ogranicznika mechanicznego zamykania.
    3. Zamknięcie skrzydła wierzchniego, aż do ogranicznika mechanicznego
    zamykania.
    4. Otwieranie skrzydła wierzchniego – do pełnego otwarcia.
    5. Po przewidzianym opóźnieniu rozpoczyna się otwieranie skrzydła spodniego
    – do pełnego otwarcia.
    6. W czasie otwierania obu skrzydeł centrala dokonuje pomiaru drogi (czasu) aż
    do osiągnięcia przez siłowniki ograniczników mechanicznych otwierania.
    7. Kompletny manewr zamykania. Silniki rozpoczną pracę z przesunięciem cza-
    sowym, którego celem jest zabezpieczenie przed zakleszczeniem obu skrzy-
    deł o siebie oraz uniknięcie niebezpieczeństwa zgniecenia przeszkody znaj-
    dującej się pomiędzy skrzydłami.
    8. Zakończenie procedury przy całkowicie zamkniętej bramie, z zapamiętaniem
    wszystkich wykonanych pomiarów."

U mnie wykonuje:
    Punkt 1. i 2. wykonuje, jednak naraz pomija punkt 3. po czym dalej leci. Jak już otworzy skrzydło wierzchnie to tak już zostaje pomimo zamknięcia skrzydła spodniego i nic się nie dzieje.

Również mnie zastanawia ciągłe świecenie diody P3. Nigdzie nie znalazłem co to znaczy (oprócz znaczenia w programowaniu), ale gdzie tam do programowania.

Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #2 13729096
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 13729472
    Braweheart
    Poziom 10  
    Wszystkie połączenia były posprawdzane. Wiem że jest errata i było robione poprawnie.
    Tak wiec po ponownym wykasowaniu pamięci (sprawdzone 6s mrugania przy włączeniu zasilania czyli pamięć pusta) rozpocząłem ponownie wyszukiwanie położeń krańcowych. Cykle trwały zawsze jakoś długo no to się naczekałem.
    I się doczekałem. Z transformatora zaczęło się dymić. No to rwanie bezpiecznika.
    Efekt na zdjęciach. Nie wiem czy czasem nie uszkodziło też siłownika bo od skrzydła wierzchniego obudowa była gorąca i zapach spod klapki wysprzęglenia charakterystyczny.

Nice 2024, Moon MC424 - Auto. wyszukiwanie położeń krańcowych- nie działa Nice 2024, Moon MC424 - Auto. wyszukiwanie położeń krańcowych- nie działa
  • #4 13729582
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 13730173
    Braweheart
    Poziom 10  
    Przy siłownikach kostki w stanie idealnym, jak nowe.
    Co do podłączenia będę się spierał. Wszystko było prawidłowo przecież jak zauważyłeś tylko kilka kabli. Zwarcia kabli też nie mogło być bo na nich nie ma żadnych nadtopień ani osmoleń.
    Przedtem tym zdarzeniem centrala bywała podłączona do zasilania po kilka godzin i nic się nie działo a podłączenia się nie zmieniało.
    To kostka zasilająca centrale jest tak nadtopiona że nie da się jej wyjąc i ciepło tak emitowało że nadtopiło kostkę do silnika przy centrali.
    Transformator tak się zgrzał że skrzynka z tyłu jest lekko nadtopiona.
  • #6 13730420
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3612
    Jest możliwośc że centralę mozesz pożegnać - zdejm obudowę i daj fotki ze środka.
    Sprawdź silnik (ten trefny) - podłącz do mocnego zewnętrznego zasilacza 24V na obu polaryzacjach i sprawdź czy kręci - raz podłącz zasilacz przy silniku a potem do kabli od strony centrali - sprawdzisz i wyeliminujesz zwarcie na silniku lub/i na kablach. Stawiam na zwarcie na silniku albo kablach - przecież coby się z centralką nie działo nie stopiłaby sama z siebie wyjściowych złącz.
    Jeśli silnik normalnie chodzi (ale z racji zapaszku ze środka to mało prawdopodobne) to uwagą na centralę.
    Jest szansa że centrala przeżyła- odłącz silniki, wymień bezpiecznik - i do prądu, Jak zareaguje to podpinaj ten dobry siłownik do kolejno obu wyjść i inicjuj wykrywanie - siłownik ruszy to może centrala żyje.
    PS - kostki przy siłownikach to konektory samochodowe - "nieco" konkretniejsze niż te milimetrowej średnicy goldpiny przy centralce - to i zwarcie nie zrobiło na nich specjalnego wrażenia - szlag trafił najsłabsze ogniwo.
  • #8 13946645
    Braweheart
    Poziom 10  
    Tak jak było proszone daje zdjęcie zjaranej centrali. Nice 2024, Moon MC424 - Auto. wyszukiwanie położeń krańcowych- nie działa

Po prawie 3 miesiącach od wysłania na gwarancje otrzymałem naprawioną.
    I zabawa zaczyna się od nowa.

Pytanie do osób które programowały już taką centrale. Jak długo trwa wyszukiwanie położeń krańcowych w pierwszym uruchomieniu? Znowu uruchamiam poprzez przyciśnięcie P2 i otwiera skrzydło wierzchnie i potem nic się nie dzieje. Nie wiem ile mam czekać ale jak stoję przy tym prawie 20 min to mnie już denerwuje.

Pozdrawiam
  • #9 13947147
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3612
    Wykrywanie działa od razu - ruch po ruchu. Jak silnik nie dyga to albo naprawa centrali nie była do końca halo albo jednak ukryta wada siłownika - zamień kable od siłowników i zobacz czy przy wykrywaniu położeń na złączce w centrali tego " złego" otwiera się ten " dobry" Jak tak , a na drugiej złączce ( na której dobry siłownik działał) ten zły nie rusza to jednak masz walnięty siłownik. Jeśli na konkretnej złączce przy centrali od siłownika nie działa żaden siłownik - centrala do ponownej naprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował zestaw Nice Wingo 2024 z centralą Moon MC424, jednak napotkał problem z procesem wyszukiwania położeń krańcowych. Po sprawdzeniu połączeń i wykonaniu procedury programowania, centrala zaczęła się przegrzewać, co doprowadziło do dymienia z transformatora i uszkodzenia komponentów. Użytkownik otrzymał naprawioną centralę, ale ponownie napotkał trudności z wykrywaniem położeń, które nie postępowało po otwarciu skrzydła wierzchniego. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie połączeń, ewentualnych zwarć oraz testowanie siłowników, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA