Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nice wingo - centrala MC424 nie działa.

pacula79 29 Cze 2017 07:14 696 13
  • #1 29 Cze 2017 07:14
    pacula79
    Poziom 10  

    Witam ,
    Od 5 lat posiadam napęd do bramy Nice wingo 2024 z centralą MC424. Do tejpory, nie było z nią problemu. Jednak wczoraj po burzy, przestała działać. Nie działa zarówno z pilota, jak i z zamka szyfrowego , który po wciśnięciu kodu można ją też otworzyć. Sprawdziłem czy do centrali dochodzi prąd i jest ok. Później odkręciłem centralę i sprawdziłem główny bezpiecznik , który jest umieszczony do góry z lewej strony i jest ok. Na centrali po prawej strony świecą się 3 kontrolki. Fotokomórka reaguje na przejście przez nią, ponieważ słychać jak robi klik - klik (tak też robiła, kiedy była sprawna ). Pozostał mi jeszcze do sprawdzenia bezpiecznik topikowy 500 mA na centrali ale nie wiem, czy to może być powodem problemów. Proszę o pomoc, co i jak ewentualnie mogę jeszcze sam sprawdzić, nie mając fachowej wiedzy. Nie chcę też, aby ktoś mnie naciągnął na koszty i powiedział od razu , że centrala do wymiany.
    Pozdrawiam.

    0 13
  • #2 29 Cze 2017 07:36
    rafcio_21
    Poziom 26  

    Spróbuj ja od nowa zaprogramować może po burzy się coś skasowalo dla pewności ten bezpiecznik o którym pisałeś tez sprawdź.

    0
  • #3 29 Cze 2017 08:06
    pacula79
    Poziom 10  

    Problem w tym, że nie za bardzo wiem jak. Może przywrócić ją do ustawień fabrycznych. Proszę o poradę jak to trzeba by było zrobić.

    0
  • #5 29 Cze 2017 09:01
    pacula79
    Poziom 10  

    Nigdzie w instrukcji nie jest napisane jak przywrócić centralę do ustawień fabrycznych. Wie ktoś może jak to zrobić.

    0
  • #6 29 Cze 2017 09:34
    rafcio_21
    Poziom 26  

    Przeczytaj dokładnie masz napisane na 7 stronie tego pdfa jak skasować pamięć

    0
  • #7 29 Cze 2017 09:50
    pacula79
    Poziom 10  

    Ok, nie zauważyłem ponieważ robię to wszystko na telefonie, a on już trochę lichy jest.
    Martwi mnie jednak to, że świecą się wszystkie 3 kontrolki, a powinna tylko ta pierwsza P1 pulsować - błyskać i ewentualnie ta trzecia P3. Sprawdzę jeszcze ten bezpiecznik i zrobię reset do ustawień fabrycznych i dam znać.

    0
  • #8 29 Cze 2017 09:58
    rafcio_21
    Poziom 26  

    Po skasowania pamięci musisz odnowa zaprogramować w instrukcji masz napisane jak to zrobić rubryka pierwsze uruchomienie.

    0
  • #9 29 Cze 2017 13:13
    Daro1003
    Poziom 16  

    pacula79 napisał:
    Martwi mnie jednak to, że świecą się wszystkie 3 kontrolki, a powinna tylko ta pierwsza P1 pulsować - błyskać i ewentualnie ta trzecia P3. Sprawdzę jeszcze ten bezpiecznik i zrobię reset do ustawień fabrycznych i dam znać.


    Gdyby któryś z bezpieczników był przepalony na centrali nic by się nie świeciło.
    Skoro wszystkie diosy się świecą (lub migają) próbuj kilkakrotnie zrobić reset nie zawsze zaskoczy za pierwszym razem.

    0
  • #11 30 Cze 2017 06:36
    pacula79
    Poziom 10  

    I jeszcze jedno pytanie. Sprawdziłem, bo tak zasugerował mi jeden z instalatorów (przez telefon ) czy siłowniki poprawnie pracują podłączając pod akumulator od auta i jest ok. Kazał mi sprawdzić czy każdy z kabli (3 żyły ), które idą od centralki do siłowników nie mają zwarcia. Problem w tym, że nie mam miernika i nie wiem jak to zrobić, bo w tych sprawach wogóle nie śmigam . Miernik gdzieś tam jeszcze załatwię, tylko chciałbym wiedzieć jak to zrobić. Proszę o poradę.

    0
  • #12 30 Cze 2017 10:20
    rafcio_21
    Poziom 26  

    Miernik ustawiasz na pomiar rezystancji i mierzysz czy między żyłami nie ma przejścia (zwarcia).

    0
  • #13 01 Lip 2017 08:31
    Daro1003
    Poziom 16  

    pacula79 napisał:
    Sprawdziłem, bo tak zasugerował mi jeden z instalatorów (przez telefon ) czy siłowniki poprawnie pracują podłączając pod akumulator od auta i jest ok


    To też dostałeś poradę siłowniki Nice Wingo2024 działają na 24V a z akumulatora masz 12V prawidłowo byłoby gdy by Ci poradził podłączenie zasilacza 24V lub dwa akumulator samochodowe spiąć w szereg. No ale sprawdziłeś działają jest ok.

    0
  • #14 16 Lip 2017 10:10
    pacula79
    Poziom 10  

    Centrala kupiona nowa, bo starej nie dało się uratować. Koszt 500 zł. Reszta pracy była moja więc 0 zł.
    Problem rozwiązany, więc dziękuję wszystkim za pomoc.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo