logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stabilizacja temperaturowa tranzystora bipolarnego...

zurek4 21 Cze 2014 21:07 2268 9
REKLAMA
  • #1 13728568
    zurek4
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Chcę tylko upewnić się czy dobrze myślę...

1. Wzrost temperatury powoduje...
    2. Spadek rezystancji złącza baza-emiter...
    3. Spadek rezystancji powoduje spadek napięcia na złączu baza-emiter o ok. 2mV/C i jednocześnie wzrost prądu płynącego przez to złącze...
    4. Wzrost prądu bazy powoduje wzrost prądu kolektora...
    5. Wzrost prądu kolektora powoduje wzrost prądu emitera...
    6. Wzrost prądu emitera powoduje wzrost spadku napięcia na rezystorze Re...
    7. Wzrost spadku napięcia na Re powoduje obniżenie potencjału emitera względem bazy...
    8. Obniżenie potencjału emitera względem bazy powoduje spadek napięcia na złączu baza-emiter...
    9. Spadek napięcia na złączu baza-emiter powoduje spadek prądu bazy...
    10. Spadek prądu bazy powoduje obniżenie prądu kolektora co prowadzi do stabilizacji napięcia kolektor-emiter i punktu pracy...

Wszystko niby rozumiem ale nie zgadzają mi się dwa punkty... są sprzeczne ze sobą... A mianowicie punkt 3 z punktem 8...

Występuje dwa razy spadek napięcia i tu mi coś się nie zgadza... Zaznaczam ze wszystkie punkty stabilizacji wypisałem z głowy tak jak mi logika dyktuje... Ale w tych dwóch punktach coś mi nie gra...

Jak przy spadku rezystancji maleje spadek napięcia na b-e to dlaczego przy spadku potencjału emitera względem bazy następuje znowu spadek na złączu b-e? Powinien spaść tylko prąd bazy...
  • REKLAMA
  • #2 13729048
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    zurek4 napisał:
    dlaczego przy spadku potencjału emitera względem bazy następuje znowu spadek na złączu b-e?

Przecie to jedno i to samo.

BTW - takie analizy potencjałów zwykle prowadzimy względem masy.
  • REKLAMA
  • #3 13729400
    aksakal
    Ocena: 2981
    Szanowny, kolega! Procesy w tranzystorze są wzajemnie powiązane.Spadek napięcia bazy wywołuje spadek prądu kolektora, a jak może być spadek prądu kolektora bez spadku prądu emitera?Jak odbywa się temperatura stabilizowanie?Prąd bazy ustala się dzielnikiem napięcia z 2 rezystorów.Jeden rezystor jest podłaczony do zasilaniu kolektora, a drugi do masy.Rezystor, który jest podłaczony do masy jednocześnie podłaczony równolegle b, - e.Przy podwyższeniu temperatury opór b - e zmniejsza się, to znaczy zmniejsza się opór dolnej części dzielnika napięcia, to znaczy i napięcie na b tranzystora.Zmniejszenie napięcia na bazie wywołuje zmniejszenie prądu kolektora, to znaczy i jego grzanie.Oto taka teoria.
  • #4 13729774
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Mam zastrzeżenia do punktu 7 i 8.
    Wytłumacz mi jakim cudem napięcie na emiterze może maleć (spadać) gdy rośnie prąd emitera?

Przecież wzrost temperatury obniża Ube a to zwiększa prąd emitera i kolektora.
    I teraz wychodząc z założenia, że napięcie wyjściowe dzielnika doprowadzone do bazy tranzystora nie ulega zmianie, czyli mamy stałe napięcie na bazie niezależne od temperatury. Teraz wzrost prądu kolektora wraz z temperaturą powoduje wzrost prądu emitera a tym samym rośnie napięcie na rezystorze emiterowym.
    Napięcie na bazie, ustalone przez dzielnik jest jednak stałe. A większy prąd emitera powoduje, że napięcie emitera rośnie w kierunku napięć dodatnich, więc różnica napięć miedzy napięciem na bazie a napięciem emitera (Ube) maleje, a to pociąga za sobą zmniejszenie prądu emitera. I tak właśnie rezystor emiterowy i dzielnik napiec stabilizuje punkt pracy
  • #5 13729813
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 13729851
    aksakal
    Dlaczego to rozpatrujesz prąd kolektora i prąd emitera oddzielnie, a oni nawzajem są powiązane.Prąd emitera nie może wezbrać bez zwiększenia prądu kolektora, który z kolei nie może wezbrać bez zwiększenia napięcia na bazie.
  • REKLAMA
  • #7 13730195
    zurek4
    Poziom 10  
    jony napisał:
    Mam zastrzeżenia do punktu 7 i 8.
    Wytłumacz mi jakim cudem napięcie na emiterze może maleć (spadać) gdy rośnie prąd emitera?

A większy prąd emitera powoduje, że napięcie emitera rośnie w kierunku napięć dodatnich, więc różnica napięć miedzy napięciem na bazie a napięciem emitera (Ube) maleje, a to pociąga za sobą zmniejszenie prądu emitera.

Właśnie o to mi chodziło w moim wpisie... Maleje napięcie między bazą a emiterem podczas wzrostu prądu emitera i wzrostu spadku napięcia na Re... Tutaj odnoszę się nie względem masy tylko bazy... Względem masy będzie rosło napięcie na emiterze a względem bazy będzie stałe...
  • #8 13730556
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1213
    Domyślam się, że autor wątku miał na myśli poniższy układ połączeń.
    Stabilizacja temperaturowa tranzystora bipolarnego...
    Łatwiej prowadzić rozważania gdy przyjmie się jeden punkt odniesienia - potencjał masy (wtedy będzie zrozumiały punkt 7).
    W takim ujęciu napięcie bazy względem masy to Ub, napięcie emitera Ue a napięcie baza-emiter to Ub - Ue.

Poza tym przy analizie zjawisk w układach nieliniowych jeśli pisze się o rezystancji to koniecznie trzeba określić czy o statycznej, czy o dynamicznej.
    Przypuszczam, że autor miał tu na myśli przesuwanie się charakterystyki prądowo-napięciowej złącza podczas wzrostu temperatury w kierunku początku układu współrzędnych.
  • #9 13730569
    zurek4
    Poziom 10  
    Do W.P.

Tak ten układ... To co napisałeś to dobrze ująłeś... o to mi chodziło... W moich wymienionych punktach...

To jak Panowie... Do tego układu co podał kolega wyżej moje punkty wymienione w pierwszym poście są zgodne z moim logicznym rozumowaniem stabilizacji temperaturowej?
  • REKLAMA
  • #10 13730713
    aksakal
    Jestem absolutnie zgodny z kolega W.P.Napięcie na emitere tranzystora przyłożyło się do działki b- е we wstecznej biegunowej i wywołuje zmniejszenie Ub, to znaczy i prądu kolektora. Przy zwiększeniu nominału tego rezystora zmniejsza się wzmacnianie kaskady.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stabilizacji temperaturowej tranzystora bipolarnego, w szczególności relacji między temperaturą, napięciem na złączu baza-emiter oraz prądami bazy, kolektora i emitera. Uczestnicy podnoszą kwestie dotyczące sprzeczności w rozumieniu spadku napięcia na złączu baza-emiter w kontekście wzrostu prądu emitera. Wskazują na konieczność analizy układu z punktu odniesienia, jakim jest masa, oraz na znaczenie rezystorów w dzielniku napięcia dla stabilizacji punktu pracy tranzystora. Wiele odpowiedzi podkreśla wzajemne powiązania między prądami i napięciami w tranzystorze oraz wpływ temperatury na charakterystyki prądowo-napięciowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA