logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny podłogowe z drewna Jesionu. Jakie głośniki? Usher?

Rafał 116 22 Cze 2014 16:07 2358 3
REKLAMA
  • #1 13730916
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Witam

Jakiś czas temu trafiłem na TEN oraz na TEN temat. Zamarzyły mi się takie kolumny patrząc na to jakie opinie zbierają. Ponieważ mam dostęp do desek z drzewa Jesionu postanowiłem je wykorzystać. Leżą w suchym miejscu już drugi rok dlatego myślę że będą niedługo gotowe do obróbki. Jednak przed wydaniem kilkunastu stówek na budowę takiego zestawu chciałbym wysłuchać opinii znawców audio, krytyki oraz pochwał pomysłu. Może dobór głośników nie jest idealny? Budżet w jakim chciałbym się zamknąć to niewiele ponad 2 tysiące zł. Czy to dobry pomysł?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13731027
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Rafał 116 napisał:
    Ponieważ mam dostęp do desek z drzewa Jesionu postanowiłem je wykorzystać

Kolumn nie robi się z desek, co jedynie można dać je na boki kolumny dla ozdoby.
    Kolumny przeważnie robi się z MDF-u.

Rafał 116 napisał:
    Może dobór głośników nie jest idealny?

Te głośniki same w sobie są OK, niestety zwrotnica nie jest idealna.
    Miałem ten zestaw i grał spoko, jednak pokusił bym się o zwrotnicę która była projektowana pod dany projekt kolumn.
    Idąc dalej, pokusił bym się o lepsze głośniki, 8945 zamienił na 8948a (który jest lepszy, a cena ta sama), a zamiast 9950 wziął bym Scan Speak-a D2608/91300 (HDS tw) (osobiście nie słyszałem, ale ci co mieli porównanie piszą że gra lepiej, a cena również ta sama).

http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-usher-audio-8948a-p-1603.html
    http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-scan-speak-discovery-d2608913000-p-1932.html

lub taniej: http://audiotransducers.com/pl/104mm/65-scan-speak-d2608-913000.html

A tutaj masz projekt zwrotnicy: http://diyaudio.pl/showthread.php/22887-Scan-...%28HDS-tw%29-Usher-8948a-projekt-by-raven1985
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13731461
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Ja tylko chciałem dodać czemu nie stosujemy drewna do budowy obudów.
    Drewno samo z siebie rezonuje, przenosi dźwięki. Dlatego jest świetnym materiałem do budowy instrumentów muzycznych. W przypadku obudowy głośnikowej wymagane jest tłumienie dźwięków. W tym przypadku chcemy aby wibrowały tylko membrany głośników, nie obudowa. Jeśliby obudowa drgałaby wraz z membranami, mielibyśmy interferencje oraz przesunięcia fazowe których nie nie dałoby rady zniwelować zwrotnicą, gdyż miałyby podłoże czysto mechaniczne.
    Płyta MDF jest zbudowana w zasadzie z pyłu. Na granicach pomiędzy ziarnami fala mechaniczna wytraca energię i już na grubości niewiele większej niż 1cm mamy dostatecznie dobre tłumienie. Ponadto jest bardzo gęsta co zapewnia dobre właściwości konstrukcyjne. Czemu akurat MDF a nie inne płyty? Przy większej ziarnistości płyt widzimy silną anizotropię. W zależności od ułożenia "wiórów" mamy inne właściwości tłumiące. Właściwości MDFu są powtarzalne.
    Oczywiście, niektóre firmy produkują zestawy głośnikowe z drewnianymi obudowami. Jednak są to specjalne gatunki które wykazują właściwości tłumiące. W odpowiedni sposób cięte i sezonowane.
  • #4 13731914
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Niestety potwierdziły się moje obawy i nie zaoszczędzę na materiale. Ale mam nadzieje że efekt finalny mi to wynagrodzi. Dzięki za bardzo konkretne porady.

EDIT:

Marian satelitki z ostatniego linku w twoim poście są bardzo ciekawe, z szerokim opisem ale chciałbym żeby były to kolumny podłogowe. Pomyślałem żeby dorobić pudło (oczywiście oddzielone od reszty) tak aby powstały podłogówki. Czy to dobre rozwiązanie? I na co uważać przy takiej przeróbce?
REKLAMA