logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda, Octavia I kombi, 2005 świeci wskaźnik elektronicznego sterowania silniki

BOB_1 23 Cze 2014 15:16 4359 10
REKLAMA
  • #1 13733873
    BOB_1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Proszę o pomoc/poradę.
    Od pewnego czasu na desce rozdzielczej zaświeca mi się wskaźnik elektronicznego sterowania silnikiem.
    Świeci kilka dni, następnie gaśnie na 1-2 dni i znów się zapala.
    Ale teraz od dłuższego czasu (ok. tygodnia) nie gaśnie.
    Na Vagu wyrzuciło błąd przekaźnika J271.
    W sieci wyczytałem, że świecenie wskaźnika ESS może mieć związek z niedziałającym dodatkowym światłem stopu.
    Proszę o doradzenie, bo nie chciałbym ponosić zbędnych kosztów.
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 13733973
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3342
    Kontrolka zaświeca się bo sterownik wykrył usterkę. Do puki nie usuniesz usterki nie zgaśnie.
  • #3 13734083
    BOB_1
    Poziom 10  
    Ale co jest usterką, co należy wymienić?
  • REKLAMA
  • #4 13734095
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3427
    Jak nie chcesz ponosić zbędnych kosztów to oddaj auto do warsztatu, bo skoro w necie pisze o 3 światle stop a sygnalizowane to jest checkem to życze powodzenia w naprawie. Nikt tu nie jest wróżką żeby Ci odpowiedzieć co masz naprawić.
  • REKLAMA
  • #5 13734505
    sigwa18
    Poziom 43  
    Masz błąd przekaźnika J271 (jeśli podałeś dobry opis kody błędu przydał by się kod) to problem jest w samym przekaźniku, kabelkach do niego lub połączeniach.
  • #6 13852197
    BOB_1
    Poziom 10  
    Byłem w warsztacie. Na komputerze dignostycznym wyrzuciło 2 błędy: termostat i sonda lambda regulacyjna. W pierwszej kolejności wymieniłem termostat bo było szybciej i taniej. Mechanik usunął oba błędy. Pojeździłem trochę i znów wskaźnik ESS zaświecił się. Pojechałem do warsztatu i znów 2 błędy: termostat i sonda lambda regulacyjna. Tym razem mechanik wymienił sondę lambda i znów skasował błędy i kontrolka ESS zgasła. Jeżdżę codziennie około 9 dni i nie zaświeca się kontrolka - mam nadzieję, że się nie zaświeci ani od termostatu ani od sondy lambda.
    Pozdrawiam,
    Robert
  • #7 13852340
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5050
    Żebyś się nie zdziwił.
    Najpierw robi się pomiary a nie wymienia od razu bo tak pokazał komputer.
  • REKLAMA
  • #8 14163639
    BOB_1
    Poziom 10  
    Po kilku miesiącach codziennego jeżdżenia sprawa wygląda następująco: wymieniony w sierpniu czujnik temperatury, we wrześniu - sondę lambda, wykasowano oba błędy, wskaźnik ESS na desce zgasł. Jeździłem ok. 4 tygodni - wskaźnik się nie świecił. Jednak po tym czasie zaświecił się ponownie, świecił się kilka dni. Komputer pokazał błąd czujnika temperatury, z sondą lambda było O.K.. Ponownie usunięto błąd i zgaszono wskaźnik. Od tego czasu jeszcze kilka razy powtórzyła się taka sytuacja - zaświecał się wskaźnik na kilka dni, po czym na kilka dni gasł. Dla mnie jest to dziwna sytuacja, ale widocznie "ten typ tak ma". Najważniejsze, że samochód nie ma innych objawów wskazujących na jakieś inne uszkodzenia. Jeśli ktoś miałby jakiś kontretny pomysł to będę wdzięczny.
    Bob
  • #9 14164158
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ten typ tak nie ma podaj dokładny nr błędu jaki pokazuje tester przy odczycie.
  • #10 14164406
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5050
    Pewnie masz połamane przewody przy czujniki temperatury i stąd te objawy.
  • #11 15452309
    BOB_1
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany - znajomy elektronik, a zarazem samouk mechaniki samochodowej podpiął się komp. i przeanalizował jakieś pomiary silnika i wymienił ponownie czujnik temperatury. To było to. Jak widać jedna część drugiej nie równa. Najważniejsze, że problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kontrolką elektronicznego sterowania silnikiem (ESS) w Skodzie Octavia I kombi z 2005 roku, która sporadycznie się zapalała. Po diagnostyce VAG zidentyfikowano błąd przekaźnika J271. Użytkownik poszukiwał porady, aby uniknąć niepotrzebnych kosztów naprawy. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może dotyczyć przekaźnika, kabli lub dodatkowego światła stopu. Po wizytach w warsztacie wymieniono termostat i sondę lambda, co początkowo rozwiązało problem, ale kontrolka ESS ponownie się zapaliła. Ostatecznie, po dalszej diagnostyce, wymieniono czujnik temperatury, co zakończyło problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA