logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Duży poziom błędów - Słaby sygnał na dwóch telewizorach

zamix 11 Lip 2014 17:03 1788 6
REKLAMA
  • #1 13787475
    zamix
    Poziom 2  
    Witam, posiadam do podłączenie dwa telewizory. Jeśli podłącze je na antenie kierunkowej (nowa) lub siatkowej to strasznie ciężko znaleźć sygnał i łatwo go gubi, jest duży poziom błędów i mała jakość tak jakby sygnał był za silny. Natomiast od jakiegoś czasu mam podłączone obydwa telewizory pod zwykłe antenki ( te dołączane do starych telewizorów kineskopowych, takie rozkładane), do każdego po jednej i jak je ustawie to sygnał jest luksus, ale jeśli ktoś poruszy to gubi się.
    Dodam że problem dotyczy tylko programów tylko od tvp, polsat tvn i inne działają w każdej pozycji anteny. Wiem że jest jakiś pierdo*nik który steruje tym sygnałem że jest on odpowiedni do odbioru. Chciałbym coś takiego kupić i podłączyć tą antene kierunkowa pod obydwa telewizory. Tylko że nie znam się na tym i nie pamiętam nawet jak się to urządzonko nazywało, ani jakie musi mieć parametry. Mieszkam w powiecie kazimerskim (Kazimierza Wielka- 50 km od krakowa i na niego też ustawiam antene)
  • REKLAMA
  • #2 13788151
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15506
    Na początek sprawdź bez rozgałęźnika na jednym z telewizorów. Masz w antenie symetryzator czy wzmacniacz?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 13791376
    zamix
    Poziom 2  
    Mam zasilacz w domu a u góry przy antenie napisze jutro. Sprawdzałem na różne sposoby bez rozgałęźnika, z zasilaczem bez zasilacza itp
  • #4 13792283
    edi246
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam, jak masz zasilacz w domu to w antenie masz wzmacniacz. Piszesz że odbiera na zwykłych antenach. Zamiast wchodzić aby zobaczyć co masz w antenie to najpierw kup symetryzator i wtyczkę antenową , wymontuj wzmacniacz z anteny w jego miejsce załóż symetryzator, no a wtyczkę antenową wiadomo. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 13793398
    zamix
    Poziom 2  
    Więc kupić zwykły symetryzator i podłączyć? Sprawdzałem w antenie mam wzmacniacz we24a1 ze wzmocnieniem 24db
  • REKLAMA
  • #6 13793412
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15506
    Kup zwykły symetryzator i zamontuj go w antenie, usuń wtyczkę z zasilaczem i załóż normalny wtyk antenowy. Zwróć szczególną uwagę na poprawne zarabianie kabli, by żaden z oplotu nie dotykał gorącej żyły.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 13793527
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    W Kazimierzy Wielkiej wzmacniacz 24 dB to stanowczo za wiele. Na pasywnej antenie masz możliwość odbioru sygnałów z czterech obiektów: Chorągwica, Tarnów , Święty Krzyż i Prehyba.
    Popieram przedmówce: symetryzator zamiast wzmacniacza i dokładnie skierować antenę na Chorągwicę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odbiorem sygnału telewizyjnego na dwóch telewizorach podłączonych do anteny kierunkowej lub siatkowej, doświadczając dużego poziomu błędów i niskiej jakości sygnału, szczególnie w przypadku programów TVP. Zauważa, że odbiór jest lepszy przy użyciu starych antenek, ale sygnał gubi się przy najmniejszym ruchu. Użytkownik poszukuje rozwiązania, które pozwoli na stabilniejszy odbiór, sugerując zakup symetryzatora do anteny kierunkowej. W odpowiedziach doradzono wymianę wzmacniacza na symetryzator oraz zwrócenie uwagi na poprawne podłączenie kabli.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA