logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Be Quiet model: BQT E5-400W StraightPower - Brak napięcia PWR OK.

Rafał 116 11 Lip 2014 18:05 3096 5
REKLAMA
  • #1 13787622
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Witam, kilka dni temu uruchomiłem ten zasilacz wymieniając kondensatory po stronie pierwotnej (100µF i 22µF) i po tym zabiegu zasilacz pracował w komputerze przez dwa dni po czym przepadło napięcie PWR OK. Podczas pracy z komputerem zasilacz trzymał wszystkie napięcia stabilnie, nie było blue screen-ów ani żadnych problemów z wyłączaniem się komputera. Tyle że czasem startował za drugim, a czasem za trzecim razem. Wszystkie napięcia są stabilne również pod obciążeniem poza -12V które jest mocno niestabilne, jednak przy uruchamianiu komputera trzyma się w normie ATX.

Czytałem już kilka tematów na temat BQT E5 i dochodzę do wniosku, że jest to typowa usterka tego modelu, jednak nie dowiedziałem się jeszcze co odpowiada za brak napięcia PWR OK.

Był jeden "czarodziej", który zmostkował +5V z PWR OK i zasilacz działa, ale wg. mnie to ostateczność.

Może ktoś z was spotkał się już z takim przypadkiem i wie jak go rozwiązać?
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #2 13789155
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2771
    Nie napisałeś jaki układ odpowiada za sygnał PWR OK.
  • REKLAMA
  • #3 13816077
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Za sygnał PWR OK odpowiada układ PS223. Dobrałem się do niego i sprawdzałem czy napięcia na jego pinach mieszczą się w normach ATX. Wszystko jest ok. Co ciekawsze jak posprawdzałem napięcia na wyjściu pojawiło się napięcie PWR OK równe 5V. Podpiąłem do komputera i znów lipa. Zimne luty raczej odrzucam bo mocno uderzałem o układ scalony oraz okoliczne elementy i napięcie nadal się utrzymywało. Nie sprawdziłem tylko sprawności pomiaru prądu. Nie jestem pewien jak to jest zrealizowane. Bo raczej nie na boczniku.
  • REKLAMA
  • #4 13819410
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Doszedłem do wniosku że pomiar prądu dokonywany jest poprzez pomiar spadku napięcia na dławikach do filtracji napięcia wyjściowego. Drut nawojowy dobrany jest tak aby miał rezystancje ok 2mΩ. Jednak niestety wszystko się zgadza. Dobrałem się do płytki z układem aby posprawdzać luty oraz kondensatory elektrolityczne. Wymieniłem dwie sztuki poprawiłem luty, ale dalej nic.
    Co ciekawego zauważyłem, że gdy zielony jest zwarty do masy i uruchomię zasilacz włącznikiem sieciowym z tyłu obudowy napięcie PWR OK wynosi 5V natomiast gdy zasilacz jest włączony włącznikiem i wtedy zewrę zielony do masy niestety napięcie na pinie PWR OK wynosi 0,34V.
    Czy winny może być układ scalony?

EDIT:

To są wyniki moich pomiarów. Jak widać nie mam pewności co do trzech pozycji ponieważ nie ma nic na ich temat w dokumentacji.
    Najbardziej zastanawia mnie jakie ma być napięcie na pinie nr. 1.
  • REKLAMA
  • #6 13827202
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Napięcie wg. noty katalogowej wynosi +5V (typ.) natomiast rusza od 4.2 do 16V także zasilanie wykluczam. Co do pinu nr. 1 to jak dla mnie nie jest wszystko jasne (może przez to że nie miałem angielskiego zawodowego) ale jeżeli jest coś wspomniane to proszę o zacytowanie.

EDIT:

Po zmianie układu PS223 zasilacz startuje na pół sekundy. Wiatrak lekko drgnie i na tym sie kończy. Po kilkukrotnym zwarciu zielonego do masy zasilacz rusza i wszystko jest ok. Jeżeli nie jest obciążony, bo gdy podpiąłem żarówkę na linie 12V zasilacz nie chce odpalić tym sposobem. Zasilacz testuje na biurku, zwierając zielony do masy.

Pomierzyłem napięcie zasilania na CM6800 i gdy zewrę zielony do masy zasilanie wynosi 1.3V Jeżeli zewrę kilka razy zielony do masy napięcie utrzymuje się na poziomie 13V.
REKLAMA