logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka oferta internetu mobilnego zamiast Aero2 BDI? Lumia 520, HSPA+, do 50 zł/mc

termit202 20 Lip 2014 13:04 1809 9
REKLAMA
  • #1 13810772
    termit202
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Witam.

Poszukuje alternatywy dla BDI Aero 2.
    Z karty korzystam za pomocą telefonu (lumia 520) i udostępniam sieć na laptopa poprzez WI-FI, telefon wspiera HSPA+.
    Powodem zmiany usługodawcy jest irytująca Captcha, z internetu korzystam do nauki, oraz komunikacji, zależy mi przede wszystkim na nie zawodności, oraz w miarę na jak największym pakiecie danych, jako, że gdy z internetu nie korzystam ja, to chętnie skorzystali by choćby rodzice, a ja sam już używam 100% łącza 24/7.
    Na prędkości przesyłu danych nie zależy mi w ogóle, te 512 kb/s z BDI wystarcza mi w zupełności a nawet z nadmiarem.
    Poszukuję oferty mobilnej, jednej z dostępnych u operatorów komórkowych u nas w Polsce, mieszkam w dość małym mieście pod Lublinem, gdzie zasięgu LTE nie mam w ogóle, do wydania mam tyle ile będzie potrzeba, przewiduję na ten cel około 50 zł miesięcznie, nie musi być mniej, a jeżeli będzie więcej to się z tym po prostu pogodzę.

Bardzo proszę Was o pomoc, jestem zdecydowany na ten sposób świadczenia usługi dostępu do internetu, gdyż u mnie w domu aktualnie przeprowadzam remont w środku jak i na zewnątrz i ze względu na to, nie mam możliwości założenia internetu stacjonarnego, a tego z kolei nie mogę zabrać ze sobą w plecak, a podróżuję sporo, jako, że dorabiam sobie jako domorosły serwisant urządzeń elektronicznych oraz tych codziennego użytku, dostęp do internetu służy mi jako źródło wiedzy, które jest nie ocenione przy moim krótkim stażu i nie wielkiej do tej pory wiedzy nabytej.

Nie widziałem do tej pory podobnego tematu u Was na Elektrodzie, przez chwilę myślałem, że zamieszczanie takiego pytania jest nie zgodne z regulaminem, lecz potrzebna mi jest pomoc, której wiem, że prędzej czy później ktoś z tutejszych mi udzieli, dlatego też, ze względu na ciągle zmieniające co chwila oferty operatorów poniższe odpowiedzi proszę traktować po zamknięciu tematu jako nie aktualne i nie potwierdzone.

Dodam, że szukałem ofert poprzez internet, ale to co opisują operatorzy, z tego co czytałem nijak ma się do rzeczywistości, a mimo to z przedstawionych informacji i tak nie wiele rozumiem, i nie pokazuje mi to obrazu mojej przyszłej współpracy z którymkolwiek z operatorów.
  • REKLAMA
  • #2 13810863
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5753
    Skąd dokładnie jesteś, w jakiej lokalizacji chcesz korzystać z internetu mobilnego?Interesuje cię oferta z umową?ze sprzętem czy bez? Masz jakieś usługi wCP/Plusie, Play czy Orange?Te dane pozwolą sprawdzićzasięg u ciebie oraz polecić operatora i sprzęt.Oraz dobrać ofertę zgodną z twoim budżetem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 13810887
    termit202
    Poziom 22  
    Krasnystaw/Lublin/Zamość, umowa jak najbardziej, sprzęt mam, telefon jako modem, ale nie wykluczam kupienia innego urządzenia w razie potrzeby.
  • REKLAMA
  • #4 13810998
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5384
    Kupić karty przedpłacone wszystkich providerów od netu, i zdecydować, który najlepiej/stabilnie i pewnie funkcjonuje.
  • REKLAMA
  • #6 13811384
    TomekxD
    Poziom 29  
    Ocena: 190
    Przejdz sie do salonu Playa i powiedz, ze chcesz przetestowac Play Online na Karte. Dostaniesz starter za darmo z 300MB na 3 dni. Jak uznasz, ze jest ok to doladowywujesz i masz,
  • #7 13811410
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5753
    Jeśli chodzi o LTE to w tych miejscowościach masz dostęp do następujących sieci : Plus/CP zasięg we wszystkich trzech miastach i okolicach, Orange i Play dostępne w Lublinie i Zamościu. W Plusie/CP w ofercie promocyjnej SmartDom możesz uzyskać 50% rabatu na internet Power LTE jeśli masz TV Sat CP lub telefon w Plusie za min. 49 zł. W Orange można mieć rabat z tytułu posiadania usług u nich.Natomiast w Play do kończ roku jest darmowy dostęp do LTE bez limitu w ofertach na umowę i pre-paid. Pomysł z telefonem w roli routera raczej średni. Na twoim miejscu brałbym/kupił modem MiFi E-5372.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 13811454
    jdanecki
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Właśnie - oferty wszystkich operatorów można testować przez zwykle 7 dni.
  • #9 13812414
    termit202
    Poziom 22  
    Najpierw zacznę od Play, i zrobię tak jak mówicie, przetestuję, ale niestety u mnie w domu, mam grube ściany, 1 kreska Aero, Orange w ogóle nie łapie...
  • REKLAMA
  • #10 13814251
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5384
    termit202 napisał:
    niestety u mnie w domu, mam grube ściany,

Może się okazać, że będzie potrzebna odpowiednia antena, więc, jeśli będziesz rozważał zakup modemu, to taki, gdzie będzie możliwość podłączenia takiej anteny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje alternatywy dla karty BDI Aero 2, korzystając z telefonu Lumia 520 jako modemu do udostępniania internetu na laptopa. Główne wymagania to niezawodność oraz duży pakiet danych, z budżetem do 50 zł miesięcznie. W odpowiedziach zasugerowano testowanie ofert różnych operatorów, takich jak Plus, Play i Orange, z uwagi na dostępność LTE w regionie. Użytkownik został również poinformowany o możliwości zakupu modemu MiFi E-5372 oraz o konieczności rozważenia anteny zewnętrznej dla lepszego sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA