logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SATEL, alarm sabotażowy co 3 tygodnie fałszywy Alarm sabotażowy

nuras07 28 Lip 2014 10:36 5289 14
REKLAMA
  • #1 13831060
    nuras07
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Dzień dobry.

Posiadam instalację alarmową SATELA
    INTEGRA + trzy manipulatory.

Raz na około trzy tygodnie odnotowuję Alarm sabotażowy.
    System pokazuje brak manipulatora.
    Alarm kasuje i wszystko działa.
    Po około 3 tygodniach sytuacja się powtarza.

Wygląda to tak:

Czy macie pomysły co może być przyczyną ?
  • REKLAMA
  • #3 13833027
    poprawa
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Ja bym polecił sprawdzić to co napisał kolega a jeżeli tam nie ma problemu sprawdzić wszystkie połączenia przewodu linii sabotażowej od tej centralki, sam manipulator najpewniej nie jest uszkodzony.
  • #4 13833494
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1274
    poprawa napisał:
    a jeżeli tam nie ma problemu sprawdzić wszystkie połączenia przewodu linii sabotażowej od tej centralki

Kiedy sobie ostatni raz aktualizowałeś wiedzę na temat systemów alarmowych 10 15 lat temu? Obawiam się że przydał by się jakiś upgrade :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 13833502
    poprawa
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Mam na myśli tyle że trzeba sprawdzić to połączenie z którym problemy centrala uznaje za sabaotaż - do czegokolwiek ono nie służy.
  • REKLAMA
  • #6 13833665
    nuras07
    Poziom 9  
    Dziękuje za zainteresowanie tematem.
    Cieżko mi powiedzieć czy sam manipulator jest prawidłowo założony.
    Wstępnie wyszedłem z założenia, że tak gdyż fałszywe alarmy pojawiają się co około 3 tygodnie o różnych godzinach.
    Trochę mnie niepokoi, że tak sporadycznie.
    Oczywiście dobrze jednak z uwagi na powyższe nie bardzo wiadomo co jest przyczyną i z czym je powiązać.

Wykombinowałem, że może uzbroje alarm i poruszam obudową manipulatora. :oops:
    Może coś nie styka. Tylko czemu problem pojawia się co około trzy tygodnie.
  • #8 13833697
    nuras07
    Poziom 9  
    bhtom napisał:
    Witam,

Przecież sabotaż będzie działał bez względu na to, czy system jest uzbrojony czy nie.

Pozdrawiam.

Zgadza się jednak może błędnie założyłem, że ma to wpływ na działanie systemu i fałszywe alarmy. :(
  • #10 13833798
    suworow
    je
    poprawa napisał:
    Mam na myśli tyle że trzeba sprawdzić to połączenie z którym problemy centrala uznaje za sabaotaż - do czegokolwiek ono nie służy.
    jedno piszesz, drugie myślisz, wole nie pytać co robisz.... Ale dajmy spokój.
    Jeżeli dotyczy to jednego manipulatora to zamień go miejscem z innym. Sporo się wyjaśni.

Pozdrawiam
  • #11 13833928
    nuras07
    Poziom 9  
    Fajny pomysł z zamiana manipulatora.

Zastanawiam się z czego wynika fakt, że alarmy pojawiają się tak sporadycznie.
    Niemalże z dokładnością co trzy tygodnie.
  • REKLAMA
  • #12 13834007
    suworow
    nuras07 napisał:
    Zastanawiam się z czego wynika fakt, że alarmy pojawiają się tak sporadycznie.
    Niemalże z dokładnością co trzy tygodnie.

Niewątpliwie daje do myślenia, ale z drugiej strony codzienna praktyka wskazuje raczej na bardziej przyziemne przyczyny o których była mowa wcześniej. ( a to ukruszony kabelek, uszkodzony styk sabotażowy itp). Oczywiście to niczego nie przesądza.... Przejrzyj dokładnie historię z uwzględnieniem zdarzeń poprzedzających/ towarzyszących sabotażom.
  • #13 13835553
    nuras07
    Poziom 9  
    Dobry wieczór.
    Niestety - szarpanie, stukanie, odginanie nie wzbudziło alarmu.
  • #14 13838956
    Hunter8484
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jeśli Cie to pocieszy również walczę z podobnym problemem (u mnie znikają moduły po restarcie pełnym centralki) napisałem do SATELA w tej sprawie i wciąż cisza (link do tematu: tutaj) Planuję w weekend (albo jakoś w przyszłym tygodniu) zresetować całkowicie centralę i zaprogramować od nowa (w moim przypadku jeszcze jest tego mało) dam Ci znać co z tego wyszło :)

EDIT: w moim przypadku (odpowiedź w wątku, ale skrócę tutaj) problemem było zasilanie +EX (wcześniej brane zasilanie z out'a wysokoprądowego)
  • #15 18399255
    tnm4
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    @nurs007: czy udało Ci się rozwiązać problem sabotaży?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem alarmowym SATEL INTEGRA, który co trzy tygodnie generuje fałszywy alarm sabotażowy, wskazując na brak manipulatora. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak niewłaściwe umocowanie obudowy manipulatora, problemy z połączeniami przewodów linii sabotażowej oraz uszkodzenia styków. Użytkownik rozważa przetestowanie manipulatora poprzez jego poruszanie, jednak nie przynosi to rezultatów. Inny uczestnik dyskusji dzieli się podobnym doświadczeniem, wskazując na problemy z zasilaniem. Wskazówki dotyczące dokładnego sprawdzenia historii zdarzeń oraz zamiany manipulatorów również pojawiają się w rozmowie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA