logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASRock P67 Pro - brak sygnału BIOS po montażu nowych podzespołów

Wetarek 01 Sie 2014 20:36 1341 5
REKLAMA
  • #1 13843933
    Wetarek
    Poziom 2  
    Witam! Dzisiaj odebrałem od kuriera kilka nowych podzespołów do komputera, tj. pamięć RAM, dysk SSD, dysk HDD i obudowę. Po zamontowaniu wszystkich części do obudowy postanowiłem odpalić komputer, żeby sprawdzić czy wszystko działa w porządku oraz aby zainstalować Windowsa. Niestety po podłączeniu komputera do prądu i odpalenia go wentylatory zaczynają działać, wszystko wydaje się być ok, jednak BIOS się nie włącza, karta nie wydaje żadnego dźwięku a ekran pokazuje brak sygnału z komputera. Próbowałem nawet podłączyć stary RAM i dysk twardy, odłączyłem nawet wszystko od płyty głównej, zostawiając jedynie procesor, RAM i kartę graficzną jednak i to nie dało żadnego rezultatu. Czy jedynym rozwiązaniem jest odwieźć komputer do serwisu, czy może ktoś wie jak naprawić ten problem.
    Podzespoły:
    Płyta główna: ASRock P67 Pro
    Procesor: Intel Core i5 2500K
    Karta graficzna: ATI Radeon HD 6870
    RAM: 2x4GB Kingston HyperX CL9 Predator
    Dysk SSD: Kingston HyperX 3K SSD 240GB
  • REKLAMA
  • #2 13844020
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Zasilacza zestaw nie posiada? Proszę o markę i model.
    Możliwe, że płyta ma nieaktualny bios i nie "widzi" prawidłowo procesora, więc serwis powinien wgrać najnowszy bios.
    Wetarek napisał:
    RAM: 2x4GB Kingston HyperX CL9 Predator

Podaj dokładne oznaczenia (prędkości nie podałeś) i porównaj z listą:
    http://www.asrock.com/mb/Intel/P67%20Pro/?cat=Memory
    Wetarek napisał:
    Próbowałem nawet podłączyć stary RAM

Jaki?

Dodano po 2 [minuty]:

Czy podłączyłeś dodatkowe zasilanie procesora 4/8 pin do płyty gł?
    Czy podłączyłeś dodatkowe zasilanie karty grafiki 2x6 pin?
  • REKLAMA
  • #3 13844215
    Wetarek
    Poziom 2  
    Oczywiście zapomniałem o zasilaczu, jest to Corsari TX650, a RAM to KHX18C9T2K2/8X 1866 MHZ, zauważyłem, że (chyba) nie ma go na liście, a stary RAM to KVR1333D3N9/4G, korzystałem z niego wcześniej razem z P67 Pro i działał dobrze, nie wydaje mi się również, że BIOS nie widzi Core i5, ponieważ wcześniej nie miałem takich problemów.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 13844240
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Wetarek napisał:
    nie wydaje mi się również, że BIOS nie widzi Core i5, ponieważ wcześniej nie miałem takich problemów.

Wybacz, nie zauważyłem:
    Wetarek napisał:
    kilka nowych podzespołów do komputera, tj. pamięć RAM, dysk SSD, dysk HDD i obudowę.

Właśnie sprawdziłem, że kontroler (IMC) w tym i5 2500K działa z pamięciami 1333MHz max, także 1866 MHZ to dla niego zbyt wiele. Odsyłam do specsów intela:
    http://ark.intel.com/pl/products/52210/Intel-Core-i5-2500K-Processor-6M-Cache-up-to-3_70-GHz
    Z kolei w specsach płyty jest napisane, że 1866 MHZ osiąga w trybie (OC) - cokolwiek by to miało znaczyć moduły będą działać w niej problematycznie nawet z procesorami o szybszych kontrolerach.

Dodano po 4 [minuty]:

Pytanie tylko dlaczego stare kości 1333MHz KVR1333D3N9 nie chcą działać, skoro do tej pory działały.
    Pozostaw je tak jak kiedyś były w slotach i wykonaj porządny reset CMOS.
  • #6 13844659
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1156
    safbot1st napisał:
    Wetarek napisał:
    nie wydaje mi się również, że BIOS nie widzi Core i5, ponieważ wcześniej nie miałem takich problemów.

Wybacz, nie zauważyłem:
    Wetarek napisał:
    kilka nowych podzespołów do komputera, tj. pamięć RAM, dysk SSD, dysk HDD i obudowę.

Właśnie sprawdziłem, że kontroler (IMC) w tym i5 2500K działa z pamięciami 1333MHz max, także 1866 MHZ to dla niego zbyt wiele. Odsyłam do specsów intela:
    http://ark.intel.com/pl/products/52210/Intel-Core-i5-2500K-Processor-6M-Cache-up-to-3_70-GHz
    Z kolei w specsach płyty jest napisane, że 1866 MHZ osiąga w trybie (OC) - cokolwiek by to miało znaczyć moduły będą działać w niej problematycznie nawet z procesorami o szybszych kontrolerach.

Dodano po 4 [minuty]:

Pytanie tylko dlaczego stare kości 1333MHz KVR1333D3N9 nie chcą działać, skoro do tej pory działały.
    Pozostaw je tak jak kiedyś były w slotach i wykonaj porządny reset CMOS.

Specyfikacja specyfikacją ale prawda taka że ten kontroler pociągnie znacznie więcej niż te domyślne 1333mhz.Nawet Phenom II po OC mostka daje radę 1866mhz a nawet i 2000mhz choć te procesory mają znacznie słabszy IMC niż Sandy Bridge.
    Jednak mnie zastanawia czy gdzieś nie ma zwarcia.Wyciągnąć płytę z obudowy i odpalić wszystko "na pająka".
REKLAMA