logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skleić pękniętą membranę w głośniku niskotonowym ZG40C/9?

Peter1994 09 Sie 2014 01:04 3042 10
REKLAMA
  • #1 13863072
    Peter1994
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam. Posiadam klumny zg40c na oryginalnych zawieszeniach materiałowych. Niestety w jednej membran (głośnik niskotonowy) jest niewielki pękniecie. Nie jest to dziura i po złożeniu do kupy, wygląda jak dwa kawałki papieru przedarte i nałożone na siebie. Głośnik poza tym nie ma żadnych uszkodzeń, więc żal wymieniać całe zawieszenie. Dodaje zdjęcie uszkodzenia. Moje pytanie takie, czym to skleić? Kolega podpowiadał zeby klejem MAGIC, ale nie jestem przekonany. W membranie nie brakuje materiały, nie ma dziury, całość ładnie się składa. Jak skleić pękniętą membranę w głośniku niskotonowym ZG40C/9? Jak skleić pękniętą membranę w głośniku niskotonowym ZG40C/9?
  • REKLAMA
  • #2 13863114
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2984
    Dla tych celi dobrze podchodzi klej 801 (Iran), PWA (Rosja).W Czechach w przeszłości taki klej nazywał się Gerkules.Można wykorzystać klej, przeznaczony dla drzewa i papieru.Tylko jest jednа wymógа, po wysychaniu klej musi mieć elastycznosc.Klej, który po wysychaniu ma właściwość szkła nie podchodzi.Dla sklejania należy maksymalnie wyrównać i zbliżyć kraje obrażenia, nanieść cienką warstwą klej ze jednej strony dyfuzora i dać klejowi wyschnąć.Potem nanieść klej na uszkodzoną działkę z innej strony dyfuzora.Taką operację powtórzyć dwukrotnie dla gwarancji.
  • REKLAMA
  • #3 13863364
    Peter1994
    Poziom 13  
    myślałem nad butaprenem. generalnie szukać kleju który będzie elastyczny po wyschnieciu? a do jakiego materiału powinien być przeznaczony?
  • REKLAMA
  • #4 13863408
    SvenG
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Butapren powinien dać radę i stworzyć trwałą i elastyczną spoinę. W razie czego możesz go łatwo usunąć.
  • REKLAMA
  • #5 13863927
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13864094
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2984
    W swoim Post#2 ci dałem rekomendacje który klej można zastosować.A teraz chcę podzielić się doświadczeniem w rozwiązaniu podobnego problemu.Wykorzystuję klej termiczny, który ma wygląd okrągłego pręcika.Gorącą lutownicą topimy klej tak, by kropla kleju upadła na miejsce obrażenia.Potem lutownicą akuratny rozdzielamy klej i dajemy jemu zaschnąć.Klej jest dosyć elastyczny i przy obecności doświadczenia pozwala usunąć obrażenie.Powtórzę, to nie rekomendacja, a wymiana doświadczeniem.Jeśli doświadczenia nie masz- droga jedna-к fachowcowi.
  • #7 13864591
    Peter1994
    Poziom 13  
    głośnik pociągnąłem butaprenem ale tylko z jednej strony bo z drugiej wygląda to tragicznie. Mam pytanie, jak odkleić i na co przykleić na nowo kopułkę? Bo kopułka puściła w jednym miejscu i charczy mi na basie
  • #8 13864604
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 13865559
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Ja napiszę kilka słów o klejach z punktu widzenia chemika.
    Odnośnie kleju MAGIC. Klej ten jest polecany przez wielu do klejenia zawieszenia. Otóż klej CR jest klejem do papieru. Jest to klej introligatorski, wykorzystywany często przez plastyków. Do przyklejenia zawieszenia do membrany, oraz klejenia takich ubytków nadaje się dobrze, natomiast nie nadaje w żadnym stopniu do klejenia zawieszenia z koszem głośnika.
    Z nim jest jeden problem, o którym sprzedawcy "zapominają". Zakres temperatur w jakich może być przechowywany to 5-25 stopni. W niższych i wyższych traci swoje właściwości. Dlatego poważne firmy nie sprzedają go zimą i w trakcie upałów. Jenak przy kupowaniu jednej tubki nikt nie patrzy na temperaturę. W sklepie dla plastyków w Łodzi, leż ten klej na półce, czy zima czy lato. Na allegro można kupić przez cały rok. Potem kupując nie znamy historii tego kleju, więc łatwo można się naciąć. Ogromną zaletą jest fakt że jest to klej wodny, dopuszczony do kontaktu z żywnością. Można go rozcieńczać, regulując tym samym lepkość i wsiąkalność kleju.
    Z butaprenem jest podobnie jeśli chodzi o temperatury. W przechłodzonym kleju mamy grudy zbitego kauczuku w rozpuszczalniku. Znów w wysokiej temperaturze potrafi się rozwarstwić. Dla tego kleju, nawet dobrej marki, nie kupujemy na rynkach, giełdach czy innych tworach. Ten klej jednak nadaje się do klejenia zawieszenia z membraną i koszem. W zasadzie można nim skleić cały głośnik poza cewką. Jego wadą są jednak rozpuszczalniki organiczne, które mogą nam spęczniać PU i brak możliwości regulowania właściwościami kleju.
  • #10 13865594
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 396
    Dlatego Tonsil przez lata świetności stosował różne kleje, lecz żadne o których piszesz powyżej. Były to kleje z utwardzaczami lub środkami wiążącymi. Nie było przetwornika by nie wykorzystano choć minimum 2 rodzajów innych klejów do spojenia elementów o różnej budowie. Gdzieś nawet posiadam spis. Problem w tym ze przez lata produkcji jednego głośnika zmieniały się też kleje. (np. GDN 25/40/3)
  • #11 13866489
    Peter1994
    Poziom 13  
    Cienka warta butaprenu jest bardzo dobra. Klej elastyczny i trwale łączy się z membraną, ale polecam dawanie kleju tylko od strony magnesu

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem pękniętej membrany w głośniku niskotonowym ZG40C/9. Użytkownik poszukiwał odpowiedniego kleju do naprawy, a uczestnicy forum sugerowali różne opcje. Rekomendowano kleje elastyczne, takie jak klej 801, PWA, oraz butapren, który ma tworzyć trwałą spoinę. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania klejów, które po wyschnięciu zachowują elastyczność, unikając produktów, które twardnieją jak szkło. Wspomniano również o kleju MAGIC, który jest odpowiedni do papieru, ale nie do łączenia zawieszenia z koszem głośnika. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, podkreślając, że klej termiczny może być skuteczną alternatywą. W kontekście naprawy kopułki głośnika, zasugerowano ostrożność przy odklejaniu i ponownym klejeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA