logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW/Caddy/1,9SDI - Koło ZAMACHOWE a ubytek płynu chłodniczego - naciągają mnie?

Mayson 19 Sie 2014 16:36 5556 6
REKLAMA
  • #1 13890319
    Mayson
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam
    VW Caddy SDI 68KM, zaczęło ubywać płynu chłodniczego i świeci kontrolka pomarańczowa jakby żarówka do góry nogami z promykami. Pojechałem do serwisu zdiagnozowali uszkodzenie koła zamachowego w silniku i chcą 3000zł za robotę - czy to jest możliwe?? Czy ten silnik ma koło zamachowe? I jaki ono ma związek z tą kontrolką i płynem chłodniczym?
  • REKLAMA
  • #2 13890350
    Padrettini
    Poziom 26  
    Ocena: 553
    Jeśli jest to taka kontrolka to oznacza spaloną żarówkę i nie ma nic wspólnego z ubytkiem płynu chłodniczego.

VW/Caddy/1,9SDI - Koło ZAMACHOWE a ubytek płynu chłodniczego - naciągają mnie?

Jeśli chodzi o ubytek płynu to sprawdź czy pod samochodem masz plamę jak postoisz chwilę (np. po nocy) lub sprawdź na załączonym silniku. Może to być uszkodzona chłodnica, przewód chłodnicy, pompa wody, uszkodzenie zbiorniczka wyrównawczego ale nie słyszałem jeszcze aby przy ubytku płynu chłodniczego wymieniano koło zamachowe. Sprawdź czy gdzieś w okolicach w/w elementów nie ma oznak wycieku (mokre plamy, pocenie).
  • REKLAMA
  • #3 13890461
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5049
    Chyba każde auto ma koło zamachowe.
    Chyba chodzi Ci o koło dwumasowe.
    W tm silniku chyba nie ma.
    Który to rocznik?
  • REKLAMA
  • #4 13890548
    Mayson
    Poziom 11  
    Tak, dokładnie to ta kontrolka. Dzięki za info, płyn sprawdzę jutro rano. 100% chodzi o koło zamachowe. Jeszcze 2 razy pytano mechanika, czy to nie o dwumas chodzi - nie - to koło zamachowe. Wiem, że auto jest słabsze niż było. Ale diagnoza to inna sprawa - chodzi o możliwe powiązanie koła zamachowego i ubytku płynu, co jak dla mnie jest absurdem.
  • REKLAMA
  • #5 13890905
    merc124t
    Poziom 17  
    Ocena: 140
    Witam wydaje mi się że ten serwis chce Cię naciągnąć omijaj go z daleka podjedź do innego warsztatu niech zdiagnozują ,a co do mocy to nie ma związku na pewno kolo zamachowe....
  • #6 13891613
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4427
    Ten temat to jak ponury dowcip. Ikonka żarówki, koło zamachowe, wyciek płynu i warsztat...
    W/g mnie, zmieniaj szybko warsztat, wymień spaloną/nieprawidłową żarówkę, umyj silnik i ustal wtedy miejsce wycieku płynu. Jak dużo musisz go dolewać?
    Są jakieś problemy ze sprzęgłem?
    Nie widzę związku koła zamachowego z ubytkami płynu chłodzącego.
  • #7 13891701
    Mayson
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedzi. Tak myślałem, że to jakaś bzdura. Dziś jadę do innego warsztatu - pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z VW Caddy SDI, w którym zauważył ubytek płynu chłodniczego oraz świecącą kontrolkę, która sugeruje spaloną żarówkę. Serwis zdiagnozował uszkodzenie koła zamachowego i wycenił naprawę na 3000 zł. Uczestnicy dyskusji wskazują, że kontrolka nie ma związku z ubytkiem płynu, a koło zamachowe (prawdopodobnie chodzi o koło dwumasowe) nie powinno wpływać na ten problem. Zalecają sprawdzenie innych potencjalnych źródeł wycieku płynu, takich jak chłodnica czy przewody, oraz sugerują zmianę warsztatu w celu uzyskania rzetelnej diagnozy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA