Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TIG PIROTEC 301/1 Wybija bezpieczniki po uruchomieniu

25 Sie 2014 21:30 2334 10
  • Poziom 2  
    Witam,mam problem ze spawarką TIG/MMA PIROTEC 301/1 a mianowicie spawarka po chwili od uruchomienia wybija bezpieczniki . Słychac uruchamiające się przekaźniki po czym bezpieczniki wyskakują. Wygląda na to , że nie jest to soft start gdyż sprawdzałem przekaźniki soft startu i były ok . W środku nie widać żadnych śladów uszkodzeń . Czy ktoś ma jakąś rade gdzie szukać ?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 14  
    Przyjrzałbym się mostkowi prostowniczemu. Jeśli jest ok to odłączyłbym tranzystory przetwornicy i załączył napięcie. Jeśli "wywali" zabezpieczenie - to któryś z elektrolitów. Jeśli nie - to szukamy w tranzystorach. To jest najbardziej prawdopodobne. Aha , jeszcze uwaga - ostrożnie z naładowanymi kondensatorami elektrolitycznymi - to dość spore napięcie i jest niebezpieczne.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 2  
    mowisz o mostku Gretza czy o diodach?
  • Poziom 14  
    Mówię o tym czymś , co prostuje napięcie sieci zasilającej , ale o głównym. Z reguły jest to hybrydowy Gretz.
  • Poziom 11  
    Na 99% to elektrolity.
    Po włączeniu zasilania, elektrolity zasilane są przez termistory, żeby ograniczyć prąd ("puste" kondensatory dla prądu przemiennego stanowią zwarcie). Nie wdając się w szczegóły ..., po chwili od włączenia zasilania działa przekaźnik który podaje docelowe zasilanie (omija termistory) i można już spawac. W Twoim przypadku któryś z elektrolitow jest padniety i po załączeniu już głównego zasilania robi zwarcie i wywala bezpieczniki.
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    Na 90% to nie są "puste" elektrolity. Prądu przemiennego w tym miejscu być nie może. Elektrolit stając się "pusty" wysycha i traci pojemność. Często przyczyną tego zjawiska jest wzrastająca temperatura powodowana stratami mocy - i owszem , czasem zdarza się że "stanie się zwarcie" , ale naprawdę , trudno przeoczyć towarzyszące temu efekty. Nie wiem co w tym konkretnym przypadku redukuje prąd udarowy (termistor czy rezystor) ale może być uszkodzony. Wtedy prąd ładowania kondensatorów filtru jest wręcz udarowy i musi zadziałać bezpiecznik.
  • Pomocny post
    Poziom 11  
    Masz rację, prąd w tym miejscu nie jest przemienny, bo elektrolity są za mostkiem. Nie wydaje mi się jednak, żebyś miał rację odnośnie termistorow (najprawdopodobniej siedzi tam NTC 47D-15). Doczytaj dokładniej pierwszy post, kolega biernikulus pisze, że spawarka się uruchamia, po chwili działa przekaźnik i wywala bezpieczniki. Znakiem tego termistorow jest ok, nie płynie przez niego prąd udarowy, który powoduje wywalenie bezpiecznikow, dopiero gdy zadziała przekaźnik i porad płynie bezpośrednio, omijając termistory wywala bezpieczniki. Miałem kilka razy takie uszkodzenie w spawarkach które naprawialem, chociażby w zeszłym tygodniu wymienialem elektrolity w Telwimie 164, który miał takie objawy. Fakt może się zdarzyć, że padniete są tranzystory, ale na dość dużą ilość takich przypadków tylko raz w OTTO ZX7-160 padniete były tranzystory.
  • Poziom 14  
    Możliwe są jeszcze inne możliwości. Nie znam dokładnie tego typu , a co najmniej nie kojarzę dokładnie , ale większość tego typu konstrukcji wychodzących z małych ,żółtych rączek jest podobna. O termistory nie będę kruszył kopii. Ale przykładowo wystarczy niesprawny układ sterowania przetwornicy , aby szukać usterki do upojenia. Ze 2 tygodnie temu takie cudo MIGMAG 250 dostarczyło takiej właśnie atrakcji. Piszę te słowa , aby przekazać sugestię , iż stereotypowe podejście prowadzić na manowce.
  • Poziom 11  
    To fakt, takie rutynowe podejście do tematu czasami może zgubić. Sam pamiętam, jak sfiksowalem się naprawiajac KEMPPI KM500. Pokazywał błąd przegrzania podajnika. Sprawdziłem chyba wszystko, oprócz taśmy łączącej panel sterowania z płytą główną, która teoretycznie nie powinna mieć wpływu na występowanie tego błędu i co, wystarczyło wymienić taśmę i spawarka zaczęła działać poprawnie.

    Z drugiej strony uszkodzenia są powtarzalne. Jak ktoś nie naprawia miesięcznie 20-30 spawarek, z czego większość mimo różnych nazw, bebechy ma te same, to nie wie, że np. jak po włączeniu zasilania nie klepnie przekaźnik, to"najprawdopodobniej" uszkodzona jest przetwornica pomocnicza, lub sam przekaźnik. Jak przekaźnik zadziała i wywali bezpieczniki to mogą być elektrolity lub tranzystory itp.

    Aczkolwiek zawsze może nas coś zaskoczyć :-)
  • Admin DIY, Automatyka
  • Poziom 17  
    U mnie dzisiaj po uruchomieniu po 2 sekundach wywalała bezpieczniki. Sprawca: jeden z mostków prostowniczych uszkodzony. Jedna z diód w mostku miała przebicie, robiła zwarcie. Oba mostki są wpięte poprzez wtyczki, bardzo łatwa diagnostyk tego elementu.