Nie chce się kłócić.
Nie jest tak że nie mam szacunku do kogoś kto chce to zrobić sam. Mimo iż sam zajmuje się instalacjami alarmowymi nie uważam że użytkownikowi powinno się odradzić założyć system alarmowy samemu! Ale jast małe ale czy użytkownik zdaje sobie sprawę że dobry produkt lepiej zabezpieczy jego mienie i nawet nie chodzi tu o wywołanie alarmu bo pewnie i tańszy i droższy zrobi to równie dobrze, ale np gdy jedna czujka zostanie uszkodzona a została założona centralka bez pamięci zdarzeń a do tego na jednej linii np 5 czujek!! w jaki sposób znaleźć przyczynę usterki??? Jak sprawdzić co się działo w centrali??? W takim przypadku zostają pytania bez odpowiedzi.
Moim zdaniem najmniejszy system do mieszkania z 3 lub 4 czujkami powinien kosztować:
CA-5 (manipulator LED + centrala) ok 200 zł netto komplet
Obudowa do CA-5 badaj 60 czy 70 netto
aku 7Ah (hmmmm a to zależy gdzie) powiedzmy 40-50 zł netto
czujki (kolejne hmmmmm) najlepiej cyfrowe ok 40-50 zł netto
czy o czymś zapomniałem? tak
Sygnalizator zewnętrzny - najtańszy jakieś 90 zł netto
sygnalizator wewnętrzny ok 35 zł netto
suma sumarum koszt z 3 czujkami = 495 zł netto
wiem, że to dużo ale stracić można więcej np: nowy telewizor kosztuje - to może sprawdzić każdy w hipermarkecie.
Po odpowiednim oprogramowaniu i podłączeniu linii telefonicznej centrala po wywołaniu alarmu może zadzwonić do firmy ochroniarskiej lub 1 raz na zaprogramowany dowolny nr telefonu powiadamiajac o alarmie.
Pozdrawiam i zachęcam do monatżu samemu
Piotrek