logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani alarm do mieszkania: czujka PIR, czujniki magnetyczne, klawiatura, syrena

Navik 27 Kwi 2005 23:41 4039 12
  • #1 1443829
    Navik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Proszę o poradę. Chcę założyć jakiś alarm do mieszkania. Ma być tanio, bez wodotrysków, tzn. 1x czujka pir, 3x czujnik magnetyczny i manipulator klawiaturowy no i mała syrena wewnątrz mieszkania. Wszystko na zasadzie odstraszania a sąsiedzi i tak usłyszłą.
  • #2 1443845
    koppers
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    CA-4 /SATEL/+ PRO PLUS/PARADOX/ + 3 KONTAKTRONY + SPW100+ AKUM.7AH.
  • #3 1443899
    albino
    Poziom 24  
    Ocena: 95
    Jesli chodzi o centrale to lepiej CA-5 ma manipulator LCD i 5 programowanych lini,a roznica w cenie nie duza i sygnalizator zewnetrzny z wlasnym zasilaniem SPLZ1011 w koncu to ma jakos zabezpieczac.Pozdro...
    http://www.satel.pl/produkty/ca5.php
  • #4 1443910
    rgb
    Poziom 28  
    Ocena: 110
    Polecam nastepującą centralę http://www.omc.com.pl/view.php?id=728plus czujka np taka http://www.omc.com.pl/view.php?id=476plus.
    klawiatura do tej centrali http://www.omc.com.pl/view.php?id=636opened
    łatwo wszystko jest oprogramować nawet przez kogoś kto nie ma doświadczenia oraz duża prostota obsługi .
    Sygnalizator wewnętrzny SPW-100 w zupełnośći wystarczy.
    proponuje kupić zestaw centrala + klawiatura (strona 6 ) cennika ESP-728ULT/636 Cennik jest tu http://www.omc.com.pl/cennik/cennik_detal.pdf
    Pozdrawiam
  • #5 1443959
    milkus1
    Poziom 2  
    Popieram "albino", CA5 w zupełności wystarczy i dobrze wygląda a raz dobrze zaprogramowana nie stwarza większych problemów. Spotkałem się z przypadkami zamontowanych central bez zmiany programu (fabryczne ustawienia) i też działało. Jedynie zamiast drogiego sygnalizatora zewnętrznego z własnym zasilaniem taniej wychodzą dwa wewnętrzne jak to jest mieszkanie sąsiedzi usłyszą i się zainteresują (sprawdzone). Czujka PIR do wyboru do koloru ale najlepiej z regulacją czułości.

Jeżeli ma być naprawde tanio to:
    -autoalarm (piloty+syrenka)
    -zasilacz buforowy1,2Ah+aku
    -czujniki
    =max 300zł
  • #6 1444202
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    cześć
    jeżeli to ma być na prawdę "tanio" to poczytaj tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic268516.html

to jest link do prymitywnej - ale taniej - centralki
    http://www.telmatik.pl/oferta4.html

określ się o jakie pieniądze się rozchodzi, jeżeli wyższe niż to z podanego linku, to zastosuj się do wypowiedzi kolegów wyżej

pozdrawiam
  • #7 1444222
    Piotrek_gda
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Panowie i Panie :),

czegoś tu nie rozumiem, po co zakładać system alarmowy za powiedzmy 100 zł bez pewności że zadziała i bez możliwości?? Jeśli zakładam system alarmowy to po to żeby coś chronić, jeśli mam telewizor i jakieś audio to już mam co chronić. Może w takim przypadku warto zainwestować w alarm np. z powiadamianiem lub monitorowaniem, który o wszelkich awariach powiadomi nas na manipulatorze. Dlaczego instalując alarm przed włamaniem chcemy jak najtaniej?? A po włamaniu wydamy każdą sumę żeby mieć pewność że następnym razem przy próbie włamania zostanie powiadomiona osoba która zareaguje.

Pozdrawiam
    Piotrek
  • #8 1444452
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    w 100% popieram kolege Piotra mojego przedmówcę!! Jesli cos cennego chronimy to urzadzenie tez powinno byc odpowiedniej jakosci inaczej nie ma to sensu! Czy chcecie sobie kupić świety spokój za własne pieniądze???? śmieszne.Zajmuje sie instalacjami alarmowymi od 15 lat uwazam że (i nie tylko ja) : sygnalizatory powinny byc dwa -objete pętlą sabotażowa jak i inne elementy systemu, nastepnie jeden z sygnalizatorow na zewnatrz drugi np w domu przy drzwiach (mieszkanie w bloku) jesli nie chcecie zatrudniac agencji ochrony to centralka powinna miec mozliwosc podłaczenia linii telefonicznej ,a w centralce powinien znajdowac sie dialer z syntezeram mowy ktory wyglasza komunikat o alarmie pod kilka wczesniej zaprogramowanych numerow telefonów to jest lepsze od sasiadów bo z nimi różnie bywa a znam to z praktyki. faktycznie centralka Satel CA6 jest odpowiednia ma dialer a syntezer mowy kosztuje ok 120zł Mysle ze elementy potrzebne to CA6 centralka plus manipulator, czujnik AQUA (pir) kilka kontaktronów , 2 sygnalizatory z systemem antysabotażowym (zabezpiecza przed rozkrecaniem i oderwaniem od podłoza plus akumulator 7Ah/12V Na systemie alarmowym nie ma co oszczędzać to ma zadzialac raz ale skutecznie tak jak gasnica w samochodzie !!! to wszystko!
  • #9 1444873
    Navik
    Poziom 11  
    Myślę, że do moich potrzeb w zupełności wystarczyTelmatik, wewnętrzny sygnalizator (w zestawie), czujka na drzwi wejściowe (zwłoczna), 2 czujki na okno i drzwi balkonowe i PIR. Co prawda jest tam zasilanie bateryjne, ale mam zasilacz buforowany i myślę go wykorzystać. Czytałem że jest tam też przekaźnikowy out a tak się składa, że mam też dialer. Powinno wystarczyć.
  • #10 1445719
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    witam

do kolegi: humek i Piotrek_gda - zgadzam się z Wami w 100%, jednak pobyt na Elektrodzie nauczył mnie, szacunku do osób, dla których wydanie (przykładowo) 500 set złotych jest dużym obciążeniem budżetu domowego i w pełni ich rozumię.
    Dlatego, jeżeli podałem linki do podobnych tematów, zainteresowany temat przeczytał i nadal podtrzymuje swoją decyzję - nie będę mu prawił morałów na temat profesjonalnego zabepieczenia mienia - jeżeli miałoby to posłużyć przyszłemu instalatorowi - owszem - kijem go po głowie!!!... ;) ale skoro zaintersowany zakłada to u siebie, to jest jego dobrowolna decyzja.

pozdrawiam
  • #11 1448255
    Piotrek_gda
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Nie chce się kłócić.

Nie jest tak że nie mam szacunku do kogoś kto chce to zrobić sam. Mimo iż sam zajmuje się instalacjami alarmowymi nie uważam że użytkownikowi powinno się odradzić założyć system alarmowy samemu! Ale jast małe ale czy użytkownik zdaje sobie sprawę że dobry produkt lepiej zabezpieczy jego mienie i nawet nie chodzi tu o wywołanie alarmu bo pewnie i tańszy i droższy zrobi to równie dobrze, ale np gdy jedna czujka zostanie uszkodzona a została założona centralka bez pamięci zdarzeń a do tego na jednej linii np 5 czujek!! w jaki sposób znaleźć przyczynę usterki??? Jak sprawdzić co się działo w centrali??? W takim przypadku zostają pytania bez odpowiedzi.

Moim zdaniem najmniejszy system do mieszkania z 3 lub 4 czujkami powinien kosztować:

CA-5 (manipulator LED + centrala) ok 200 zł netto komplet
    Obudowa do CA-5 badaj 60 czy 70 netto
    aku 7Ah (hmmmm a to zależy gdzie) powiedzmy 40-50 zł netto
    czujki (kolejne hmmmmm) najlepiej cyfrowe ok 40-50 zł netto
    czy o czymś zapomniałem? tak
    Sygnalizator zewnętrzny - najtańszy jakieś 90 zł netto
    sygnalizator wewnętrzny ok 35 zł netto
    suma sumarum koszt z 3 czujkami = 495 zł netto
    wiem, że to dużo ale stracić można więcej np: nowy telewizor kosztuje - to może sprawdzić każdy w hipermarkecie.

Po odpowiednim oprogramowaniu i podłączeniu linii telefonicznej centrala po wywołaniu alarmu może zadzwonić do firmy ochroniarskiej lub 1 raz na zaprogramowany dowolny nr telefonu powiadamiajac o alarmie.

Pozdrawiam i zachęcam do monatżu samemu :)
    Piotrek
  • #12 1453670
    Navik
    Poziom 11  
    Wszystko fajnie, ale pieniądze trzymam w banku i nie mam sejfu w mieszkaniu. W sumie jedyne zagrożenie to gównarzeria z pobliskiego gimnazjum dlatego sądzę, że taki alarmik odstraszający w zupełności wystarczy. Zdaję sobie sprawę, że wymagane minimum właśnie podaliście. Jednak ten alarmik mam za 130 zł brutto i to wystarczy. Gdybym miał dom wolnostojący to na pewno byłby Satel albo coś takiego.
    Poza tym mieszkanie mam ubezpieczone. Chodzi tylko żeby nie było przypadkowej demolki jak w przypadku mojego kumpla, w dodatku pobliskiego sąsiada. On po czymś takim założył sobie alarmik sufitowy z pirem i pilotami, ja osobiście wolę Telmatika, bo przynajmniej nikt go z sufitu nie ściągnie.
  • #13 1453697
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    witam

przedłożyłeś właśnie jeszcze inną stronę całej sprawy
    jeżeli masz ubezpieczone mieszkanie, możesz własnie zainwestować w alarm akceptowany przez Twoją ubezpieczalnie - pozwoli Ci to na uzykanie zniżek w opłacie za ubezpieczenie mieszkania - jednak najpierw musiałbys sprawdzić, czy takie możliwośći .. i z takim alarmem oferuje Twoja firma ubezpieczająca
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy taniego systemu alarmowego do mieszkania, obejmującego jedną czujkę PIR, trzy czujniki magnetyczne, manipulator klawiaturowy oraz wewnętrzną syrenę. Propozycje obejmują centrale alarmowe takie jak SATEL CA-4, CA-5 oraz CA-6, które oferują różne funkcje, m.in. manipulator LCD, programowalne linie, możliwość podłączenia sygnalizatorów zewnętrznych i dialerów telefonicznych z syntezerem mowy. Alternatywnie polecany jest zestaw ESP-728ULT z klawiaturą 636 oraz prostsze i tańsze rozwiązania jak centralki Telmatik z wbudowanym sygnalizatorem i zasilaniem bateryjnym, które można uzupełnić zasilaczem buforowanym. Wskazano, że tanie systemy mogą spełniać funkcję odstraszającą, ale nie zapewniają pełnej ochrony i diagnostyki zdarzeń. Zalecane jest stosowanie sygnalizatorów wewnętrznych i zewnętrznych z pętlą sabotażową oraz rozważenie systemów z powiadamianiem telefonicznym dla większej skuteczności. Poruszono także kwestię dopasowania systemu do wartości chronionego mienia oraz możliwości uzyskania zniżek ubezpieczeniowych przy zastosowaniu alarmów akceptowanych przez firmy ubezpieczeniowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA