logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować router TD-W8960N do zdalnego programowania Satel Micra?

14 Wrz 2014 21:57 5001 29
  • #1 13961076
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 13961157
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    1.rozumiem że masz stały publiczny adres IP i taki wpisałeś w odpowiednim miejscu w centralce
    2. w routerze zrobiłeś przekierowanie portów
    3. micra ba nawet satel nie ma dedykowanych czujników zewnętrznych. Można takie podłączyć kablowo do wejść/ lub do wejść podłączyć moduł obsługujący czujniki a do niego je same. Tyle że to budowanie na bazie malucha ciężarówki..... Wcale nie musi być ani tanio ani łatwo, a na koniec może okazać się że nie działa to tak jak sobie wymarzyliśmy.
    Pozdrawiam
  • #3 13961572
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 13961681
    suworow
    Przepraszam mój błąd oczywiście masz rację. pomyliłem ze zdalną aktualizacją. Ip wysyłasz w treści sms-a
    Twój opis dot IP i przekierowania jest dość niejasny. Proszę potwierdź czy robisz to tak:
    1. sms zawiera IP operatora ( podejrzany w necie lub w routerze w konfiguracji wan-u)
    2. komputer w sieci lokalnej ma stałe IP np 192.168 itd na to IP zrobiłeś przekierowanie portów w routerze.

Co do czujników to wszystkie z oferty satela na 433 będą współpracowały z micrą, tyle że próżno wśród nich szukać czujników zewnętrznych. Można podłączyć czujniki zewnętrzne bezprzewodowe innej firmy ale przez moduł tejże firmy zapięty na wejścia przewodowe micry. Poszukaj np czujników visonica. Tyle ze tak jak pisałem wcześniej, chyba zbyt wiele żądasz od micry. W takiej aplikacji lepiej kupić centralę z prawdziwego zdarzenia a micre potraktować jako moduł komunikacyjny.
    Pozdrawiam
  • #5 13963596
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13965030
    suworow
    treborlipno napisał:
    Faktycznie router TP LINK wszystkim urządzeniom w sieci LAN nad aje stały adres IP np. 192.168.1.... nie wiem tylko dlaczego korzystając ze strony twojeip.wp.pl ten numer jest inny, ale to szczegół. Jestem laikiem z informatyki

W świetle tego co piszesz rzeczywiście jesteś noga z informatyki ale tym większy szacun, że się nie zraziłeś i poradziłeś sobie :) To przyjemnie pomagać osobom które same poszukują rozwiązań a nie oczekują wszystkiego gotowego podanego na tacy.
    Co do adresu Twojego kompa tego nadanego przez router 192 itd to ustaw go na stałe. ( w ustawieniach połączeń sieciowych będziesz miał miejsce gdzie możesz wpisać adres z ręki ( wpisując również maskę i serwery DDNS - no adres twojego routera ( taki sam jak brama) W tej chwili pewnie masz z DHCP i może ulec on zmianie co spowoduje że nie bedzie działało Twoje przekierowanie na routerze. ( no bo jak ma trafić skoro będziesz pod innym adresem). Wpisz adres z poza DHCP np o jeden wyższy ( jakie adresy są zarezerwowane dla DHCP znajdziesz w ustawieniach routera.
    Co do czujników zewnętrznych to możesz podłączyć do micry czujniki zewnętrzne przewodowe np Rokonet ,watchout, EDS 2000, OD 850 Optex VX 402 i podobne lub beprzewodowe, ale tu wybór jest znacznie mniejszy. Ponieważ z micrą nie będą chciały wprost współpracować czujniki innej firmy musisz kupić z nimi w komplecie odbiornik bezprzewodowy. i zapiąć go na linie przewodowe centrali ( sprawdź ile tych linii masz wolnych). Musisz zdawać sobie sprawę że czujniki beprzewodowe chociażby ze względu na zasilanie to nie jest najlepsze rozwiązanie. Idealną do budowy większego systemu nie jest też micra. ( pisałem o tym wcześniej) Przykładowe czujniki zewnętrzne bezprzewodowe:http://www.e-alarmy.pl/229-czujki.html
    pozdrawiam
  • #7 13965222
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 13965253
    suworow
    Twoje przekonanie zę system oparty o micrę jest wystarczający podejrzewam że wynika z tego że pewnie nie wiesz jakie wymagania stawiane są profesjonalnym systemom. Ale oczywiście masz prawo do swojej opinii. a tym bardziej zabezpieczenia według swego uznania, swojego mienia.Co do linii micry to kłopot polega miedzy innymi na tym że nie obsługuje ona DEOL-a więc przynajmniej jedna z nich powinna zostać wykorzystana jako pętla sabotażowa. Tak swoją drogą rozwiązanie z pętlą sabotażową cofa Cię kilkanaście lat wstecz, i niestety jest kłopotliwe w ewentualnym serwisowaniu.
    Zwróć uwagę na wydajność prądową( bilans)
    Pozdrawiam
  • #9 13965491
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    ... i jeszcze całkowity brak manipulatora, przez co nie ma na bieżąco informacji o stanie samego systemu...
    Samej "Micry" nawet jej producent nie nazywa "centralą alarmową" (tylko: "modułem alarmowym").
  • #10 13965530
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    treborlipno napisał:
    solidnego urządzenia do bezprzewodowego zabezpieczenia

Rozumiem satysfakcję z tego, że system działa. Natomiast z solidnością ten system nie ma nic wspólnego (w kontekście bezprzewodowego systemu alarmowego).
    - brak 2EOL
    - brak LCD
    - tym samym brak bieżącej info o stanie systemu
    - brak podziału na strefy
    - brak Grade
    - tylko 2 wyjścia
    - słaba wydajność zasilacza
    - 433 MHz, jeden kierunek (!)
    - ...

Niestety nie jest to dobry system alarmowy. Jako moduł GSM jak najbardziej jest to przyjemny układ.
  • #11 13965809
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 603
    Witam,

treborlipno napisał:
    trudno mi się też zgodzić z opiniami w internecie że ten moduł nie nadaje się do domu jednorodzinnego...

Nie nadaje się i już! Pomyślałeś co się stanie, jak ktoś zakłóci częstotliwość czujek? Micra kontroluje obecność czujek raz na 15 minut. Możesz sobie wziąć czujkę w kieszeń, iść na piwo, wrócić, a Micra nie wykryje braku czujki. No chyba, że baardzo wolno pijesz piwo ;)

Pozdrawiam.
  • #12 13965943
    dariusz.bembenek
    Kolego treborlipno, pomimo naszych opinii nie zniechęcaj się. Musisz tylko wiedzieć, że system ten (jak i inne jednokierunkowe bezprzewodowe na 433MHz) jest bardzo (naprawdę bardzo) łatwy w obejściu (a dokładniej w zakłóceniu jego pracy). Brak funkcji o których pisaliśmy wyżej sprawia, że ten moduł instalatorzy traktują jako.. moduł a nie centralę. To co napisał kolega suworow - to prawda, że Satel również nie traktuje tego urządzenia jako centralę. To jest moduł do mini zastosowań z wielkimi ograniczeniami.

To, że aktualnie system spełnia zadanie bo da się go uzbroić, rozbroić, latają SMS'y, można zdalnie programować.. to tylko bajery. W chwili krytycznej system okazuje się prymitywny - a przecież chodziło o to, że ma dobrze spełniać swoje zadanie.
    Tutaj ważne jest tylko, żebyś miał świadomość ograniczeń i ułomności tego typu systemów. Jeśli tak jest to nie ma żadnego problemu.
    Największą wadą (imho) to system jednokierunkowy. Wystarczy wziąć dowolnego .... i nacisnąć przycisk zanim wejdę do domu po telewizor.. System nawet nie kwiknie.
  • #13 13967691
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 13969692
    suworow
    Zupełnie niepotrzebnie bierzesz to do siebie. Mi (a podejrzewam że jak napisze że nam to też nie skłamię )chodzi tylko i wyłącznie o to byś miał świadomość co do wartości tego systemu ( sprzedawcy raczej tego Ci nie powiedzą). Żeby nie było, sam też zainstalowałem kilka takich alarmików,w mieszkaniach, bo klient z kilku przedstawionych opcji wybrał tę bo była najtańsza.
    Pozdrawiam
  • #15 13999328
    Jacek28
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Micra jako prosta centrala sprawdza się całkiem nieźle, ale staram się instalować czujki przewodowe. Czasem zdarza się klient, który ma mały obiekt i chce jak najtaniej z powiadomieniem GSM. W tej sytuacji MICRA jest jednym z najlepszych rozwiązań.
  • #16 14017204
    andrzej34
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Witam, "podepnę się pod temat", mam założoną Micrę uzbrojoną a kartę "simplus". Podgląd systemu mam przez androida "Micra Control", można sms-em włączyć i wyłączyć czuwanie. Czy mobilnym internetem (orange) powinno się udać połączenie przez GPRS-Soft?, czy włożona karta sim musi być jakoś skonfigurowana?. Powiadomienia o zakłóceniach (brak 230V, naruszenie czujki) wysyła.
    Pozdrawiam.
  • #17 14017852
    dariusz.bembenek
    Powinno się udać. Musisz skonfigurować (przepisać z instrukcji) tzw.:
    - APN
    - użytkownik
    - hasło
    Zaznaczyć pewną opcję w programie i zrobić przekierowanie na routerze danego portu (dowolnie wybranego).
    Później łączysz się poprzez GPRS-SOFT, wcześniej wysyłając SMS'a o specjalnie skonstruowanej treści. Te szczegóły dostępne są w instrukcji.

Co do mobilnego internetu to musisz chyba bezpośrednio dowiedzieć się u operatora jak wygląda sprawa w Twojej taryfie. Są dla klientów indywidualnych/biznesowych. IP może być publiczne, ale pewnie będzie dynamiczne (co nie jest akurat większym problemem). Porty otwarte lub zamknięte - w zależności od taryfy itp. Także temat ogólnie wykonalny, ale pewnie nie całkowicie za free.
  • #18 14017890
    andrzej34
    Poziom 16  
    Witam i dzięki za zainteresowanie co to zn. " zrobić przekierowanie na routerze danego portu (dowolnie wybranego)"
    Używam "pendrive" z kartą sim jako mobilnego internetu
    Pozdrawiam.
  • #19 14120390
    andrzej34
    Poziom 16  
    Witam ponownie, połączenie z Micrą mam za sobą :). IP wykupione na swego "pena" ok. 15 zł na miesiąc, myśląc, że to wystarczy to był błąd. Należy jeszcze pozyskać ustawienia APN od sieci i to wklepać w ustawienia pendrive i wówczas podane ip przez sieć jest takie jakie widzę przy sprawdzaniu na stronie np. "pokaż moje ip". Ustawienia pendrive dotyczą konkretnego komputera, używając mobilnego internetu ustawienia należy zrobić tak samo na innym komputerze. Dostawca stacjonarnego internetu też się uporał z ustawieniami i mogę się z Micrą połączyć :) - z tego szczęścia to mi chyba ...........;)
    Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi.
  • #20 16260028
    MARAASM
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    [quote="2383957"]dziękuję użytkownikowi suworow, jego dociekliwe pytania i informacje - że komputer w sieci LAN ma stały adres IP pozwoliły mi na prawidłowe przekierowanie portów routera. Faktycznie router TP LINK wszystkim urządzeniom w sieci LAN nadaje stały adres IP np. 192.168.1.... nie wiem tylko dlaczego korzystając ze strony twojeip.wp.pl ten numer jest inny, ale to szczegół. Jestem laikiem z informatyki, jednak jak mam instrukcję czy też opis to nie obawiam się wykonania zadania i tym razem wykorzystując informacje suworowa, problem rozwiązałem metodą prób i błędów.

Spróbuję opisać jak ustawiłem konfigurację routera TP LINK TD-W8960N do połączenia mojego komputera z programem gprs-soft za pośrednictwem protokołu TCP/IP.

1. w ustawieniach routera przekierowałem port 7092 na stały adres IP, który nadaje router PC np. 192.168.1. ... korzystałem z informacji podanych pod tym linkiem http://ftp.dipol.com.pl/WLAN/N2905_TP-Link_TD-8840/przekierowanie_TD-8840.pdf

2. w ustawieniach programu gprs-soft poza wcześniej podanymi przeze mnie danymi wpisałem numer serwer DNS operatora Play, informacje te podane są na końcu instrukcji obsługi Satel micra.

3. po włączeniu w programie gprs-soft nasłuchiwania TPC/IP (po uprzedniej wskazaniu w konfiguracji programu numeru portu 7092) i wysłaniu na numer karty modułu w sieci Play prawidłowego smsa uzyskałem połączenie za pośrednictwem TCP/IP. Ważna uwaga części składowe tego smsa: "xxx=yyy:zzz=" gdzie xxx - sms inicjujący (dowolna treść) zapisana w programie, yyy - numer IP ale nie ten stały podany przez router opisany w pkt.1 tylko ten uzyskany za pośrednictwem strony twojeip.wp.pl, zzz - numer portu na który było przekierowanie (w moim przypadku 7092 ale może być inny dowolny.

Witajcie,
    Prześledziłem ten wątek i miałem nadzieję, że analogia pozwoli mi rozwiązać moje własne problemy z połączeniem przez TCP/IP z modułem Satel Micra. Bez problemu łączę się po kablu. Ale połączenie bezprzewodowe ciągle nie jest osiągalne. Nadmienię, że też korzystam z Internetu w Orange. W Routerze przekierowałem port 7092 na stały adres IP mojego laptopa (192.168.1.42). Mój sms inicjujący wygląda tak: "connect=adres:7092=". Gdzie adres IP jest oczywiście zewnętrzny. W laptopie mam wyłączone zapory sieciowe. Odpalam GPRS-SOFT i wybieram połączenie TCP/IP przez port 7092. Mam też oczywiście wpisany identyfikator MICRA, zaznaczone programowanie zdalne oraz nr inicjujący z listy nr powiadamiania (na tej liście znajduje się numer z którego wysyłam SMS do modułu). Jest też wpisany numer centrum sms i ustawienia GPRS dla sieci Orange stosownie do tego co przeczytałem na końcu instrukcji. Poprzez Micra Control i SMSami komunikuję się z modułem bez problemu. Ale nie przez TCP/IP. Próbuję na różnych portach, z zaporami i bez i .... nic. Cisza w eterze. Snuję domysły - czy problem może stanowić to, że córka wykorzystała nasz rodzinny pakiet internetowy i transmisja spadła do 64kb/s? Jak odkryć istotę problemu?
  • #21 16260038
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15512
    MARAASM napisał:
    Nadmienię, że też korzystam z Internetu w Orange

No i masz powód nie możności połączenia się - bez stałego publicznego adresu IP nic nie zrobisz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 16260075
    MARAASM
    Poziom 10  
    sosarek napisał:
    MARAASM napisał:
    Nadmienię, że też korzystam z Internetu w Orange

No i masz powód nie możności połączenia się - bez stałego publicznego adresu IP nic nie zrobisz.

Zaraz - ale przecież kolega, który zainicjował ten wątek też korzystał z Neostrady i połączył się z modułem.
    W instrukcji jest napisane, że potrzebny jest adres widoczny w Internecie (publiczny) lub na łączący się z modułem komp. należy przekierować port serwera sieciowego. Wydaje mi się, że spełniłem ten drugi warunek
  • #23 16260103
    sosarek

Poziom 43  
    MARAASM napisał:
    Zaraz - ale przecież kolega, który zainicjował ten wątek też korzystał z Neostrady i połączył się z modułem.
    W instrukcji jest napisane, że potrzebny jest adres widoczny w Internecie (publiczny)

No właśnie - miał publiczny IP - Ty przy korzystaniu z internetu mobilnego go nie posiadasz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 16260142
    MARAASM
    Poziom 10  
    sosarek napisał:
    MARAASM napisał:
    W instrukcji jest napisane, że potrzebny jest adres widoczny w Internecie (publiczny)

No właśnie - miał publiczny IP - Ty przy korzystaniu z internetu mobilnego go nie posiadasz.

Ale ja łącząc się z modułem nie korzystam z mobilnego Internetu - łączę się przez Neostradę po kablu wykorzystując router FunBox (laptop). I jak już pisałem mam w nim ustawione analogiczne przekierowanie portu jak kolega: 2383957. Gdzie więc jest problem?
  • #25 16260167
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 16260194
    sosarek

Poziom 43  
    MARAASM napisał:
    nie korzystam z mobilnego Internetu - łączę się przez Neostradę po kablu

MARAASM napisał:
    Nadmienię, że też korzystam z Internetu w Orange.
    MARAASM napisał:
    Snuję domysły - czy problem może stanowić to, że córka wykorzystała nasz rodzinny pakiet internetowy i transmisja spadła do 64kb/s? Jak odkryć istotę problemu?

Zwłaszcza ostatnie sugeruje coś zupełnie innego - przecież Neostrada nie ma żadnych limitów danych.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 16260216
    MARAASM
    Poziom 10  
    sosarek napisał:
    MARAASM napisał:
    nie korzystam z mobilnego Internetu - łączę się przez Neostradę po kablu

MARAASM napisał:
    Nadmienię, że też korzystam z Internetu w Orange.
    MARAASM napisał:
    Snuję domysły - czy problem może stanowić to, że córka wykorzystała nasz rodzinny pakiet internetowy i transmisja spadła do 64kb/s? Jak odkryć istotę problemu?

Zwłaszcza ostatnie sugeruje coś zupełnie innego - przecież Neostrada nie ma żadnych limitów danych.

Może niezbyt jasno się wyraziłem: ten limit dotyczy karty SIM w module Micra. Karta ta podobnie jak cztery inne które posiadamy w ramach jednej umowy z Orange współdzielą miesięczny pakiet 15 Mb danych. O ten pakiet mi chodziło. Więc jeszcze raz - transfer jest teraz ograniczony do 64 kb/s - po stronie modułu Micra.
  • #28 16260244
    sosarek

Poziom 43  
    Rozumiem że w wiadomości wpisujesz adres IP komputera - a powinien być wpisany zewnętrzny IP który aktualnie przydziela Ci dostawca.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 16260349
    MARAASM
    Poziom 10  
    sosarek napisał:
    Rozumiem że w wiadomości wpisujesz adres IP komputera - a powinien być wpisany zewnętrzny IP który aktualnie przydziela Ci dostawca.

W wiadomości wpisywałem oczywiście zewnętrzny IP. Ale... coś mnie tknęło i ponownie sprawdziłem jaki on jest. Okazuje się, że nie taki sam jak sprawdzałem ostatnio. Rozumiem, że w usłudze Neostrady podlega on jakimś okresowym zmianom. Kiedy wpisałem ten nowy adres zewnętrzny - połączenie ruszyło :)
    Powolny transfer z Micry trochę daje się we znaki ale udało się odczytać jej stan na komputerze.
    Dziękuję

Dodano po 2 [minuty]:

Wygląda na to, że przed próbą połączenia przez Neostradę będę musiał sprawdzić jaki jest mój aktualny adres zewnętrzny i dopiero wtedy posługując się nim SMSować z Modułem by zainicjować połączenie TCP/IP.
  • #30 16260369
    sosarek

Poziom 43  
    MARAASM napisał:
    Rozumiem, że w usłudze Neostrady podlega on jakimś okresowym zmianom

Dobrze rozumiesz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w konfiguracji routera TP-Link TD-W8960N do zdalnego programowania modułu alarmowego Satel Micra. Problemem jest nawiązanie połączenia TCP/IP pomiędzy komputerem a modułem, mimo poprawnego ustawienia portu 7092 w programie gprs-soft oraz wysyłania SMS-a z aktualnym adresem IP. Użytkownicy forum sugerują, aby upewnić się, że router ma przekierowane porty oraz że komputer w sieci lokalnej ma stały adres IP. Wskazano również na ograniczenia systemu Micra, w tym brak funkcji zabezpieczeń i niską wydajność, co może wpływać na jego skuteczność w zastosowaniach domowych. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem, poprawnie konfigurując przekierowanie portów i używając aktualnego zewnętrznego adresu IP.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA