Witam ciekawi mnie ile uzwojeń ma transformator 3 fazowy SN-NN , 3 czy 6 ? i jak połączone w gwiazde czy trójkąt .
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tampawlo17 napisał:mi chodzi o taki transformator na słupach 15 kv na 230 v
solar744 napisał:Przeważnie transformatory na SN są połączone strona pierwotna w gwiazdę a strona wtórna w zygzak.
solar744 napisał:
gwiazda-zygzak (Yz) z uziemionym punktem neutralnym. Stosowane do zasilania czteroprzewodowego układu sieci niskiego napięcia o znacznej asymetrii obciążenia w zakresie mocy 20-250 kVA.
trójkąt-gwiazda (Dy) - z uziemionym punktem neutralnym. Stosowany jest powszechnie w sieciach przemysłowych. Układ ten mają transformatory o mocy powyżej 315 kVA dla zasilania czteroprzewodowego sieci nn o asymetrii obciążenia dochodzącej do 10%.
gwiazda-gwiazda (Yy) - stosowany jest w jednostkach wszystkich mocy i napięć. Z uwagi na to, że dopuszcza tylko 10% asymetrii, znajduje szczególne zastosowanie w dużych jednostkach, kojarzących sieci wysokiego napięcia, w których w zasadzie nie występują znaczniejsze asymetrie obciążenia.
gwiazda-trójkąt (Yd) - stosowany jest w transformatorach podwyższających dużej mocy (transformatory blokowe).
pawlo17 napisał:Mi chodzi o taki transformator na słupach 15kV na 230V.
haneb napisał:U mnie większość jest Dyn5 i Yzn5.