logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres do kawy Krups EA 8260 - Słaba kawa - serwis bezskuteczny

markaw2 17 Wrz 2014 21:29 16527 7
REKLAMA
  • #1 13969390
    markaw2
    Poziom 2  
    Hej,

Mam problem z ekspresem do kawy Krups EA 8260. Podczas okresu gwarancyjnego działał jak należy. Jakiś czas po upływie okresu gwarancyjnego jakość robionej kawy zaczęła stopniowo spadać. Kawa była coraz cieńsza i cieńsza. Na początku parzenia kawy płyn był dość ciemny ale później zmieniał kolor na prawie biały. Oddałem ekspres do serwisu (autoryzowany serwis Krupsa, naprawa pogwarancyjna płatna). Podobno podczas nalewania wody do młynka dostała się woda i trzeba było całość czyścić (opłata kilkadziesiąt złotych). Efekt o ile był to marny. Kolejne czyszczenie nie przyniosło rezultatu (opłata w dziesiątkach, ale mniejsza). Kolejny wyrok wymiana młynka. Koszt 300 zł z hakiem. Cena bolała ale efekt żaden. Tym razem reklamacja naprawy i podobno ponowna wymiana młynka (nie jestem w stanie zweryfikować czy to prawda, że młynek był ponownie wymieniony). Efektu brak. Kawa nadal jest cienka. Podczas parzenia najpierw leci płyn o kolorze kawy, by w końcu zamienić się w zabrudzoną wodę. Pan w serwisie twierdzi, że pomoże tylko wymiana oprogramowania (tym razem będzie to jakaś stówka).

Zaczynam powątpiewać w umiejętności pana serwisanta. Słusznie? Może powinienem zasugerować coś w serwisie? A może zmienić serwis i nie dawać się więcej naciągać? A może te urządzenia tak mają? Proszę o pomoc.

Pozdrowienia,
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 13970250
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2650
    Jakiej używasz kawy? Jakiej grubości są krążki po zaparzeniu 3-4 kaw? Jaka granulacja kawy w krążkach? Jaka temperatura kawy (naparu)? Krążki całe czy rozlatują się?
  • REKLAMA
  • #3 13970298
    markaw2
    Poziom 2  
    Hej,

Kawa importowana z niemieckiego Aldika.

Krążki po zaparzeniu sprawdzę dokładnie po powrocie do domu, ale miałem wrażenie, że są generalnie cieńsze niż wcześniej. Mają też ciemniejszy kolor i się rozlatują.

Jak sprawdzić granulację (nie mam punktu odniesienia)?

Pozdrowienia,
    Marcin
  • #4 13976933
    markaw2
    Poziom 2  
    Witam,

Krążki po 3-4 kawach są tej samej grubości (mam nadzieje, że dobrze zrozumiałem pytanie). Co do granulacji, to nie nie mam pojęcia, bo tak jak pisałem nie mam punktu odniesienia. Zrobiłem zdjęcie mam nadzieję, że można z niego coś "wyczytać".

Ekspres do kawy Krups EA 8260 - Słaba kawa - serwis bezskuteczny

Co do temperatury, to nie mam jak zmierzyć, ale jest "gorąca" (nie mam zastrzeżeń). Krążki są też bardzo gorące.

Pozdrowienia,
    Marcin
  • #5 13977011
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2650
    Grubość wygląda OK, ale dobrze byłoby zmierzyć. Granulacja trochę zbyt duża. Pokrętło w lewo i spróbować jak będzie.

Jak będzie wiadomo jaka jest grubość krążków, to może coś dalej poradzę.
  • REKLAMA
  • #6 14059028
    rusek_3000
    Poziom 1  
    Ocena: 9
    Witam, mam podobny problem. Miesiąc temu zakupiłam ekspres KRUPS EA 826, początkowo było wszystko ok. Od 3 dni zaparzana kawa jest słabsza. Kawa nadal ma ładną piankę, krążki wyrzucane są suche i rozpadają się. Porównałam krążki z mojego ekspresu z krążkami z mamy ekspresu i moje są ok połowę cieńsze. Mamy są ciemniejsze i nie rozlatują się. Nie wiem jaka może być przyczyna. Używam kawy Dallmayr crema zakupiona w Lidlu, wcześniej miałam Dallmayr promodo. Czy zmiana kawy z Dallmayr promodo na Dallmayr crema może mieć wpływ na to, iż kawa jest dużo słabsza?
  • #7 14868967
    conehead
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Ogólnie odnoszę wrażenie że ekspresy automatyczne za grubo mielą kawę i wychodzi rozwodniona cienizna. Mam krupsa8025 i zastanawiam się jak ustawić drobniejszy przemiał niż pozwala na to pokrętło regulacyjne młynka.

No i czy przez to się mechanizm nie zamuli od drobnej kawy.

W krupsie kolbowym jestem w stanie zrobić kawę czarną jak noc, mocną jak diabli i gęsta jak mazut . W automacie już się nie da.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem do kawy Krups EA 8260, który po upływie okresu gwarancyjnego zaczął produkować coraz słabszą kawę. Po oddaniu ekspresu do autoryzowanego serwisu, przeprowadzono czyszczenie i wymianę młynka, jednak jakość naparu nie poprawiła się. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie grubości mielenia kawy oraz jej granulacji, a także zwracają uwagę na różnice w używanej kawie, co może wpływać na smak. Wskazują również, że ekspresy automatyczne mogą mielić kawę zbyt grubo, co prowadzi do rozwodnionego naparu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA