logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór głóśników 18cali i skrzyń bassowych. Dla nadstawek 2x15 + driver

skodapower 05 Paź 2014 13:37 2490 18
REKLAMA
  • #1 14016438
    skodapower
    Poziom 9  
    Witam Bardzo Serdecznie

Posiadam kolumny które sam obliczałem i budowałem od podstaw.

Głośniki to 15calowe głośniki SW firmy STX, do tego Driver D800 STX. Kolumny grają bardzo dobrze jednak imprezy coraz większe już gram i brakuje jednak dołu.

Kolumny dziele crossoverem z firmy STX, wzmacniacz Behringer 2500W oraz chińska końcówka do zasilania driverów. Chce zakupić nowy wzmacniacz dla nadstawek a tym Behringerem zasilić subbasy.

Teraz mam problem bo gram głównie imprezy na salach ale mam już zlecenia na plener, jakie subbasy dobrze sprawdzą się i tu i tu? Zastanawiałem się nad głośnikami B&C 18PS100 (2 sztuki subbasów).

Niestety filmu nie dodam z testów kolumn gdyż mam zbyt mało postów.

Ew. mogę przeznaczyć do 2500zł na dwa głośniki.
  • REKLAMA
  • #2 14017399
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    W sumie sprzedać te Twoje nadstawki bez sensu bo ile za nie dostaniesz...z 600zł moooże, więc dostawienie basu nie głupi pomysł. Najtaniej i nie koniecznie 18" to 15" od STXa w obudowie UBR.

Muszą być robione obudowy? - nie lepiej Ci kupić jakieś 4sztuki używek - Magnumy, Wharfedale itp można do 2500-2600 za 4 sztuki wyrwać spokojnie(zwłaszcza te pierwsze)?
  • REKLAMA
  • #3 14017493
    skodapower
    Poziom 9  
    Nadstawek sprzedawać nie chcę bo jestem z nich bardzo zadowolony, chce zbudować kolumny na lepszych przetwornikach jak STX, mam teraz głośniki tej firmy i nie chwale sobie użytych materiałów do ich budowy ; ) Mimo że grają bardzo dobrze...

600zł za te nadstawki no kolego nie przesadzajmy... Zobacz na yt. ,,test kolumn przed red love party i inne filmy z mojego kanału...

Chciałbym 18 cali przetworniki i raczej firma B&C tylko problem pojawia się w zgraniu modelu z odpowiednią paczką : )
    Kolumny buduje sam bo mam jeszcze płyty i możliwości do ich budowy więc w ramach hobby chce zbudować sam.
  • #4 14017740
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 666
    18PS100 jest dosyć problematyczny, ciężko mu dobrać jakąś sensową obudowę. Bo w BR ani to nie schodzi zbyt nisko, ani nie jest punktowy, taki misiek do grania 50-70Hz. :) Choć nie powiem... niektórym klubowiczom to się właśnie podoba.
    Chodzi Ci o Behringer EP2500?
  • #5 14017765
    skodapower
    Poziom 9  
    Tak dokładnie o ten wzmacniacz : )
    Może polecisz jakiś głośnik i do niego dobrą obudowę? Ogólnie lubię niskie zejście i dobry głęboki bas.

Ewentualnie mogę zakupić jeden droższy głośnik i napędzić go tym EP2500 w mostku.
    Granat masz bardzo wielkie doświadczenie w tym kierunku więc zdam się na twoją opinię i wysłucham wszystkich rad.
  • REKLAMA
  • #6 14018233
    Poziom 34  
    To zależy co dla kogo jest niski bas. Ogólnie wiem o co chodzi i od razu powiem że nie będzie łatwo.
    Wzmacniacz który posiadasz nie nadaje się do napędzania subwooferów z niskim zejściem. On brzmi twardo. Ale może widziałbym go przy pewnej odwrotce. Ten wzmacniacz ma filtr subsoniczny na 50Hz a to by się w sam raz nadawało. Można spróbować.
    Jak masz trochę chęci i czasu to może coś by tego wyszło ciekawego. Wrzucę schemat poglądowy jak będę przy tym komputerze...

Jeden droższy głośnik napewno nie. Lepiej więcej słabszych. Nie mówię tu o jakimś szmelcu, ale takim przeciętnym głośniku dobrej jakości lecz nie najmocniejszym.
  • #7 14018263
    skodapower
    Poziom 9  
    Zawsze wchodzi w grę zakup nowego końca mocy, z tym że brzmi twardo masz rację zauważyłem to zaraz po zakupie. Aktualnie pracuje przy 2Ohm i radzi się bardzo dobrze ale jeśli uda się go wykorzystać do napędu bassów byłbym bardzo zadowolony gdyż do nadstawek jest sporo za mocny o czym się przekonałem gotując cewki...

Czas i chęci mam dlatego chce podjąć się budowy a nie iść na łatwiznę i kupić gotowce...
    Będę bardzo wdzięczny za schemat.

Co do przetwornika niestety nie mam gdzie porównać różnych modeli, dlatego zdam się na twoje doświadczenie : )
  • REKLAMA
  • #8 14018302
    Poziom 34  
    No bo tak to jeszcze mógłbym zaproponować 18PS76. Brzmi bardzo dobrze ale ma tylko 600W i 3" cewkę. Później są już głównie głośniki do ciężkiej roboty takie jak 18NW100, 18TBX100, 18NBX100, lub ich odpowiedniki innych firm np. 18LW2400, 18X401 i 451, do których trzeba mieć bardzo solidny napęd.
    Cokolwiek byś nie zrobił, uważam że na jakiekolwiek większe nagłośnienie niż potupajka na 50 osób 2szt. to minimum.
  • #9 14018352
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Skodapower obejrzałem ten jazgot na yt i dalej twierdzę, że więcej jak podana kwota za nie to totalny max - można za podobne siano kupić LDM P31506, które mimo 10-15 lat na karku deklasują te STX w każdym względzie ale nie o tym temat.

Można by poemat napisać o kijowym brzmieniu EP w basie (nawet t.amp gra lepiej) ale to bez sensu. Zostaw jak jest a na bas kup inną końcówkę mocy bo Twój Behringer w basie dobrze nie zagra.

Dobrze robisz, że najpierw kolumny a później końcówka a nie na odwrót.
  • #10 14018359
    skodapower
    Poziom 9  
    Oczywiście w planach mam wykonanie od razu 2 sztuk, myślałem początkowo o 18PS76 były tutaj nawet dość ładne obudowy do nich prezentowane jednak stwierdziłem że jeśli już wydaję taką kasę to wole dołożyć i mieć przyszłościowy sprzęt. Napęd i tak zamierzam kupić więc to mnie nie ominie...

Zaraz sobie posprawdzam te przetworniki, tylko jeszcze odpowiednia obudowa do tego i pracujemy.

Jeśli twierdzisz że to jazgot zapraszam na odsłuch, dużo osób które nagłaśniają imprezy były zaskoczone że to właśnie samoróbki są... Filmik to filmik nigdy nie odda rzeczywistości.
  • #11 14018500
    Poziom 34  
    Nie chcę za bardzo zagłębiać się w temat nadstawek, tylko takie szybkie pytanko. Pisząc SW miałeś na myśli ten głośnik http://www.stx.pl/sw-stx-15-3-800-8-f-a-mc.html ?

Co do obudowy do powyższych głośników z postu nr 8, najbardziej uniwersalna będzie BR odpowiednio zestrojona. Są różne hybrydy ale najczęściej albo buczą, albo prawie nic nie dają, albo nie ma do nich schematu. Trzecia grupa to tuby. Najwydajniejsze, w praktyce raczej tylko do grania dużych rzeczy. No i tuby wychodzą najtaniej.

Dodano po 4 [minuty]:

A i jeszcze jedno. Jak będziesz patrzył za RCF'em to raczej tylko poglądowo. To fajne głośniki do produkcji większej ilości rzeczy jeśli ściągasz je bezpośrednio, jak np. dr_aus. Cena detaliczna w Polsce powoduje że są raczej tylko ciekawostką.
  • #12 14018590
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Koniecznie daj namiary na "osoby zajmujące się nagłaśnianiem imprez" , które brzmienie 2x15" + driver z mega wycofanym środkiem 40kg+ "nadstakwki", która nigdy nadstawką nie będzie bo praktycznie każda kolumna na 12" + 1.75 zagra lepiej i nieznacznie tylko ciszej, określają jako bardzo dobre-będzie wiadomo kogo unikać w razie potrzeby nagłośnienia.

Wracając do tematu - kupując porządne 18" musisz się liczyć z wydatkiem dość dużym na cyfrową końcówkę mocy o mocy przynajmniej 2x1kW@8r lub z targaniem tradycyjnych końcówek po 40kg ew. kupić po jednej słabszej cyfrze na jedną sztukę subbsu.

Klepiąc proste obudowy BR unikniesz też wydatku na choćby procesor, który w przypadku kolumn tubowych staje się rzeczą niezbędną jeśli chcesz działać choć trochę profi w odróżnieniu od Twoich funfli akustyków;)
  • #13 14019908
    skodapower
    Poziom 9  
    Tak Granat to te głośniki, jestem z nadstawek bardzo zadowolony i grają kilkukrotnie lepiej od innych kupnych kolumn 2 x 15 + driver... Np. JBL gra dużo ciszej i dużo bardziej płasko...
    Miałem porównanie na jednej imprezie gdzie grał mój zestaw z zestawem kolegi i miałem przyjemność posprawdzać jak się zachowują dane kolumny.

Tak więc jeśli twierdzisz kolego ,,paniczkamil,, że kolumna na 12 calowym głośniku z driverem zagra lepiej bez odsłuchu moich kolumn, to powiedz skąd bierzesz takie wnioski?? Miałem przyjemność grać kiedyś na kolumnach 12 cali z driverem i jakoś mnie nie powalały na łopatki, a tym bardziej sporo zestawów już słyszałem. Miałem również okazję słyszeć kolumny STX czy LDM i przy modelach z jednym głośnikiem i driverem nie dorównują nadstawką 2 x 15 z driverem, to jest tylko moje zdanie i nie musisz się z nim oczywiście zgadzać po to jest forum by dyskutować jednak poprzyj to jakimiś argumentami.

Może Granat też się wypowie na temat nadstawek, chętnie wysłucham i te negatywne opinie gdyż nie piszę że te nadstawki są jakiejś super efektywności i o masywnym basie, dla mnie wystarcza jako nadstawka teraz chcę do tego porządne bassy.

PANICZKAMIL owszem wiem że wiąże się to z dość sporą inwestycją i dla mnie nie jest to problemem, oczekuje dobrego brzmienia i masywnego basu. Dlatego też skłaniam się bardziej do budowy 2sztuk tub. Właśnie już ostatnio miałem zamiar zakupić cyfrową końcówkę jednak nie jestem do nich przekonany z tego powodu że naprawa takiej końcówki może być bardzo kosztowna a zwykły wzmacniacz sobie sam naprawie.

Granat jak wspomniałem bassy mają iść tylko na większe imprezy bo na 18 czy mniejsze imprezy moje kolumny wystarczają w 100%. Dlatego min. chce zbudować 2 sztuki czegoś co zagra dobrze. Na całe basy z końcówkami aktualnie mam do przeznaczenia do 4/5k zł więc nie jest to mało. Do ceny wliczam tylko koszt głośników i końcówek z przewodami wszystko inne mam.

Pozdrawiam Serdecznie
  • #14 14020009
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Wydaje Ci się, że gra dobrze bo gra głośno. Sądzę, że jakbyś zdjął charkę z tych kolumn to byłby piękny banan w paśmie 60-2.5kHz. Pasuje Ci to nie wnikam ale dalej twierdzę, że kolumna 12"+1.75 zagra ładniej, przyjemniej, z większą ilością szczegółów, ładnym wokalem i będzie przy tym 2x lżejsza i trochę cichsza...

Może przemyśl po jednej sztuce STX cyfrówki 1000w w mostku przy 4r - cena 816zł. Sam w przyszłym tygodniu zamawiam bo plecy zaczynają boleć od targania PLXów :/

Tuby muszą być na prawdę przemyślane pod każdym względem - tylko granat:)
  • #15 14020040
    skodapower
    Poziom 9  
    Tak tu masz rację są ciężkie i wielkie jednak na imprezy 18 czy inne okolicznościowe w 100% wystarczają.

Hmmm co lepiej wybrać Behringer iNUKE NU6000 czy właśnie 2 sztuki tego STX? Przy 2 sztukach mimo awarii zawsze można dokończyć imprezę na 1 sztuce a jak padnie cały bass to nie będzie miło...

Tak wiem Granat ma w tym temacie bardzo wysokie pojęcie. Także też czekam asz kolega odpisze : )
  • #16 14020162
    Poziom 34  
    2x15" ciężko nazwać nadstawkami, to raczej 'pełnopasmowe' kolumny. Nie dziwię się, że typowe nadstawki na mniejszych głośnikach nie spełniały oczekiwań bo zapewne nie miały tyle basu. Na pewno obiektywnie jako nadstawki, czyli satelity które z założenia nie mają grać basem, lepiej sprawdzą się mniejsze głośniki i takie które są do tego przystosowane. SW15 STX wybitnie nie nadaje się na głośnik nisko-średniotonowy. Dźwięk z tego będzie gruby zamulony z wycofanym środkiem. Ale jak już pisałem gdzieś... ludziom się różne rzeczy podobają i każdy musisz przejść swoją drogę żeby zorientować się co jest do czego. I to właściwie tyle o nadstawkach. Nie chce mi się rozkładać wszystkiego na czynniki pierwsze.

Jeśli chodzi o wzmacniacze które wymieniliście, nie miałem okazji zapoznać się z żadnym z nich. Jeśli miałbym coś wybrać to wybrałbym STX'a. Choćby z powodu rozdzielenia go na dwa. Z najtańszych lekkich i dobrych wzmacniaczy do basu jest SynQ 3k6. Bezsensem jest robienie basów na B&C i zasilanie ich tandetą.

Teraz co do basów.
    Można zrobić 2x po jednym 18" w BR. Zaletą jest jako taka mobilność, prosta konstrukcja, wzorcowe brzmienie.
    Odwrotki lub tuby: z zalet na pewno sprawność, 2 razy większa niż w BR. Koszty to też zaleta mimo droższej obudowy, bo z tego samego wzmacniacza i głośnika zyskuje się więcej dźwięku. Do wad trzeba zaliczyć rozmiar, wagę, trudna do wykonania obudowa i większą uwagę trzeba poświęcić im przy ustawieniu, od strony fizycznej jak i elektrycznej.

Mam dwie propozycje z tej drugiej grupy.
    TH18s
    https://drive.google.com/folderview?id=0B9Wpmcv81qSeTUFXMkRqZWJhV1U&usp=sharing
    Dotychczas największa z moich tub, 424L, 560 x 736 x 1030 mm.
    Do obsadzenia głośnikiem 18NW100, 18LW2400. Pasmo 42-150Hz, 102dB/W. Jeśli chodzi o plener i stosunek natężenia dźwięku do ceny to ciężko znaleźć coś lepszego.

Jest też coś pośredniego, trochę mniejsza odwrotka:
    Dobór głóśników 18cali i skrzyń bassowych. Dla nadstawek 2x15 + driver
    Wymiary: 556 x 710 x 826, 326L. Pasuje w zasadzie tylko 18PS100 lub podobne z wysokim Qts ~0.4.
    Pasmo 42-200Hz, 100dB/W.
  • #17 14020298
    skodapower
    Poziom 9  
    Dziękuje Ci bardzo Granat za odpowiedz i pomoc.

Przypadła mi bardziej do gustu druga obudowa, i ze względu że jest mniejsza ale i z powodu wykonania. Zagra również trochę wyżej.

Nie boje się skomplikowanych projektów a może nawet i wole takie bo mogę się w nich sprawdzić manualnie. Powiedz mi jak to się ma do brzmienia tego głośnika bo kilka postów wcześniej pisałeś że ciężko jest mu dobrać odpowiednią obudowę miałeś okazję słyszeć tą konstrukcję z tym przetwornikiem ? Dokładne rysunki i wymiary tej Tuby udostępniasz czy sprzedajesz? Jeśli jest na sprzedaż proszę wyślij mi prywatną wiadomość z ceną za ten projekt.
  • #18 14020430
    Poziom 34  
    Tak naprawdę projekt tej odwrotki powstał kilka dni temu i jest jeszcze otwarty. Uznałem że coś takiego warto mieć w zanadrzu. W związku z tym nie mogę opisać wrażeń odsłuchowych.
    Co do głośnika 18PS100 i jego charakterystycznego misiowatego brzmienia w BR - po to właśnie powstał ten cudak w postaci odwrotki żeby coś na to zaradzić. W odwrotce powinien brzmieć nieco agresywniej z lekkim pomrukiem.
    Jeżeli chcesz, możesz być pierwszym beta testerem za darmo. A na pewno coś dobrego z tego wyjdzie, to nie pierwsza moja konstrukcja tego typu. Dla mnie tego typu tuby to dość poboczny temat, ponieważ idę nieco inną drogą. Natomiast całkiem fajne dla DIY'owców którzy stosunkowo niskim nakładem finansowym i swoją pracą chcą uzyskać pozytywne efekty.
  • #19 14020494
    skodapower
    Poziom 9  
    Granat bardzo miło to słyszeć jak najbardziej mogę wykonać obudowy z twojego projektu, w sumie nic mnie to nie kosztuje bo płyty mam. Kwestia zamówienia głośników i napędu do nich. Pewnie przetestuje je dopiero za około miesiąc (praca i czas na budowę mam tylko weekendami).

Więc jeśli możesz podeślij mi projekt będę bardzo wdzięczny. : )

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje subbasów do kolumn 2x15" z driverem D800 STX, które samodzielnie zbudował. Obecnie używa wzmacniacza Behringer EP2500, ale zauważa brak dołu w dźwięku podczas większych imprez. Rozważa zakup głośników B&C 18PS100, jednak ma wątpliwości co do ich obudowy i dopasowania. W dyskusji poruszane są różne modele głośników, ich charakterystyka oraz odpowiednie obudowy, w tym BR i tubowe. Użytkownik planuje budowę nowych kolumn, preferując głośniki o niskim zejściu basu. Wskazano również na potrzebę zakupu nowego wzmacniacza do subbasów, aby poprawić jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA